Ανοίγει ο δρόμος για την ρύθμιση των οφειλών που έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για τον εξωδικαστικό μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Οι δύο πλευρές γεφύρωσαν τις διαφορές τους αποφασίζοντας να κουρεύονται τελικά μόνο οι οφειλές από την μη καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), κάτι όμως που δεν θα ισχύει για χρέη από την μη πληρωμή του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις, οι οποίες τους τελευταίους μήνες είναι εγκλωβισμένες στα χρέη τους, περιμένοντας το νομοσχέδιο για να μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.
1) Ποιες επιχειρήσεις υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη καθώς και επιχειρήσεις που το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή.
2) Ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος των οφειλών;
Το συνολικό προς ρύθμιση χρέος θα πρέπει υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
3) Ποιες οφειλές θα ρυθμίζονται;
*δάνεια που είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών κατά την 31/12/2016,
*δάνεια που ρυθμίστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2016,
* ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία,
* ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία,
*οφειλές από επιταγές που σφραγίστηκαν,
*ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρίτους, όπως για παράδειγμα προμηθευτές.
4) Τι γίνεται σε ότι αφορά τα νέα χρέη που δημιουργούνται μετά τις 31/12/2016
Οι οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές που έχουν δημιουργηθεί μετά τις 31/12/2016 δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
5) Ποιες οφειλές θα κουρεύονται και ποιες όχι;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα κουρεύονται, υπό προϋποθέσεις, σε ποσοστό έως και 85% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από την μη καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), κάτι όμως που δεν θα ισχύει για χρέη από την μη πληρωμή του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Επίσης, δεν θα «κουρεύονται» οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
6) Μέχρι πότε και πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις:
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα τηρείται στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.
7) Από ποιους θα αξιολογείται η αίτηση;
Η αίτηση θα αξιολογείται από ειδικό
πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία αλλά και από διαμεσολαβητές.
8) Ποια είναι τα βασικά έγγραφα που θα πρέπει να αποστείλουν οι οφειλέτες;
Εντός δέκα 10 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πρόσκλησης, οι πιστωτές θα πρέπει να αποστέλλουν στο συντονιστή σε ηλεκτρονική διεύθυνση που τους έχει κοινοποιηθεί, μεταξύ άλλων:
*εντολή για άρση του τραπεζικού του λογαριασμού,
*κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων του,
*πλήρη περιγραφή των οφειλών.
9) Τι γίνεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα;
Ο συντονιστής που θα ελέγχει την αίτηση θα καλεί τον οφειλέτη να καταθέσει εντός 5 εργασίμων ημερών τα έγγραφα που λείπουν.
10) Πότε εγκρίνεται η πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών;
Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) των συμμετεχόντων πιστωτών. Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία για την επικύρωση της είναι αρμόδιο το Πολυμελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου έχει έδρα ο οφειλέτης.
11) Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο οφειλέτης προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης;
Από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.
12) Πότε θα γνωρίζει ο οφειλέτης ότι έχει ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται εντός 2 μηνών από την κατάθεση ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται εντός 3 μηνών από την ημερομηνία της συζήτησης.
13) Σε πόσες δόσεις θα μπορεί να αποπληρώσει κάποιος τις οφειλές τους, εφόσον καταφέρει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Η αποπληρωμή οφειλών προς σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.
14) Τι θα γίνει με όσους έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή κεφαλαίου και προσαυξήσεων μπορεί να γίνει σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού. Για οφειλές από 3.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, με επίσης ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.
Στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου, το Δημόσιο δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ούτε υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών.
15) Πότε θα βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος;
3 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως