Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκρίνει πλέον τις ετικέτες στα προϊόντα που περιέχουν glyphosate, και χαρακτηρίζουν την ουσία ως καρκινογόνο, γιατί θεωρεί πως είναι «παραπλανητικές».
Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 8 Αυγούστου 2019, θα πρέπει να καθησυχάσει τη Monsanto και τη μητρική της εταιρεία, Bayer ,από ένα κύμα αγωγών για το Roundup.
Η Καλιφόρνια αποφάσισε το 2017 ότι αυτό το φυτοφάρμακο θα πρέπει να επισημαίνεται ως «πιθανό καρκινογόνο», αντικατοπτρίζοντας τα ευρήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που παρουσιάστηκε δύο χρόνια νωρίτερα.
Όμως, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν δέχεται αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι είναι “ανεύθυνο να απαιτηθεί η τοποθέτηση ανακριβών ετικετών στα προϊόντα”. “Ο Οργανισμός γνωρίζει ότι το προϊόν δεν ενέχει κίνδυνο καρκίνου. Δεν θα επιτρέψουμε στην Καλιφόρνια να υπαγορεύει την ομοσπονδιακή πολιτική “, δήλωσε ο διευθυντής Andrew Wheeler σε μια του δήλωση.
Από την εξαγορά της Monsanto, η Bayer αντιμετωπίζει πολλαπλές διαδικασίες που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο glyphosate της ομάδας των ΗΠΑ, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποτελέσει αντικείμενο τριών δυσμενών αποφάσεων στην Καλιφόρνια και τώρα έχει πάνω από 18.400 δικαστικές αξιώσεις στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η Αυστρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε για την πλήρη απαγόρευση της glyphosate, αφού το Κοινοβούλιο της, ενέκρινε μια τροπολογία που απαγόρευε το ζιζανιοκτόνο “στο όνομα της αρχής της προφύλαξης “.
Μετά από δύο χρόνια έντονων συζητήσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη χρήση της glyphosate, το Νοέμβριο του 2017, για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πράσινο φως των ερευνών, από τους επιστημονικούς της οργανισμούς, των οποίων η ανεξαρτησία αμφισβητήθηκε στη συνέχεια.