«ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» – Της Σοφρόνωφ Ιωάννας, μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου πολιτικών συνταξιούχων Ν. Ημαθίας

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαλαλούν δεξιά και αριστερά ασύστολα ψεύδη περί πιθανής μη εφαρμογής των νέων μειώσεων στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφίσει, σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να βεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί την πλήρη εφαρμογή του νέου «τσεκουριού» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, όπως ακριβώς αυτό περιλαμβάνεται και στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2012 που ψήφισε πριν από έναν μήνα.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφορά την σύνταξη των προϋπολογισμών τους, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019. Όπως επιβεβαιώνεται και από τους σχετικούς πίνακες, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού με δεδομένες τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019.

Ειδικότερα, στο σχετικό πίνακα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2019, η δαπάνη συνολικά για τις συντάξεις καθορίζεται στα 25,48 δις ευρώ από 28,702 δις ευρώ που ήταν φέτος. Δηλαδή η μείωση ανέρχεται στο ποσό των 3,222 δις ευρώ, που ποσοστιαία σημαίνει μείωση κατά 12%.

Απ΄ ότι φαίνεται, με αποκορύφωμα τις 21 Αυγούστου θα ζήσουμε ένα σήριαλ από «εμπόριο ελπίδας», ψεύτικες προσδοκίες και υποσχέσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφήγημα την… ανάκαμψη για το λαό και τη «διόρθωση» αδικιών χωρίς όμως να πειραχτεί ούτε μία τρίχα από το μνημονιακό-αντεργατικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων χρόνων.

Η πραγματικότητα όμως είναι εδώ, τα μεταμνημονιακά μνημόνια είναι εδώ, η επιτροπεία μέχρι το 20160 είναι εδώ, οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων είναι εδώ, οι απώλειες που είχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι την 8ετία της κρίσης είναι εδώ. Εφαρμόζονται, επεκτείνονται και δεν καταργούνται. Τα παραμύθια και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών έχουν κοντά ποδάρια.

Τώρα είναι ανάγκη οι συνταξιούχοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συνεχίσουν τον μαραθώνιο των κινητοποιήσεων τους, να ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους, την λογική του «δεν γίνεται τίποτα», να υψώσουν μπλόκο στους σύγχρονους «ψαλιδοχέρηδες» των συντάξεων  και των δικαιωμάτων, να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, να συμβάλουν στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας που μπορεί να βάλει τέλος στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Τα συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό αγωνιστικό σταθμό και ταυτόχρονα εφαλτήριο νέων αγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, τους εταίρους της στην Ε.Ε., το κεφάλαιο που απολαμβάνει προνόμια πρέπει να είναι ξεκάθαρο: ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν μια ζωή στην μιζέρια, στην εξαθλίωση. Δεν θα ανεχτούν να ζουν με επιδόματα πτωχοκομείου.

Οι συνταξιούχοι δεν είμαστε απόμαχοι της ζωής. Έχουμε δικαίωμα να απολαύσουμε ό,τι με αίμα και θυσίες πληρώσαμε και μας το κλέβουν. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε την μάχη χωρίς ν υπολογίζουμε κόπους και κούραση. Το οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Για να ζήσουν σ΄ έναν κόσμο που θα καρπώνονται τον πλούτο που θα παράγουν.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Η τύχη του ναυαγού…
Επόμενο άρθροΣύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου τον Σεπτέμβριο στην Πόλη