Ο Ζόραν Ζάεφ αποκλειστικά στη Βεργίνα Τηλεόραση: “Εγώ και ο Τσίπρας “πληρώσαμε” για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαστε πια πολιτικοί”

«Εγώ και ο Τσίπρας «πληρώσαμε» για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαστε πια πολιτικοί – Η κατάργησή της θα οδηγήσει την χώρα μου σε προβλήματα με Ε.Ε. και ΗΠΑ»

Αποκλειστικές δηλώσεις στη Βεργίνα Τηλεόραση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραβρέθηκε στις εργασίες της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε για τις αντιδράσεις των Ελλήνων για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τις παραβιάσεις της από την κυβέρνηση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι από τις σπάνιες συμφωνίες, η οποία έστειλε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας. Κανονικά, δεν είναι το καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Αλλά μέσω αυτής της συμφωνίας θα βελτιωθεί η συνεργασία, η οικονομική συνεργασία, η πολιτική συνεργασία. Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες στο ΝΑΤΟ, ελπίζουμε κάποια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά η Ελλάδα έγινε ο δεύτερος στρατηγικός μας εταίρος. Επίσης, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας».

«Η Συμφωνία έφερε πολλά οφέλη και θα φέρει κι άλλα. Στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με τη Συμφωνία, αλλά όλοι μπορούν να επωφεληθούν με αυτή, οικοδομείται εταιρική σχέση και αυτό είναι καλό για την επόμενη γενιά».

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων παραδέχθηκε ότι εκείνος και ο Αλέξης Τσίπρας πλήρωσαν το πολιτικό κόστος για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εγώ και ο Αλέξης το κάναμε τότε και πληρώνουμε το πολιτικό μας τίμημα. Δεν είμαστε πια πολιτικοί, αλλά η Συμφωνία φέρνει το μέλλον για τη νέα γενιά, για τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε επί Τσίπρα την Συμφωνία, αλλά σήμερα την έχει δεχτεί.

«Ξέρετε ότι, η ελληνική κυβέρνηση που υπάρχει τώρα εκείνη την εποχή ήταν ενάντια στη Συμφωνία, αλλά τη δέχτηκαν, συνεχίζουν τη Συμφωνία. Τι συνέβη αυτά τα χρόνια; Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση μας βοήθησε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης του κορωνοϊού, για παράδειγμα, γιατί είναι μεγαλύτερη χώρα, πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα κάλυψε με δικές τις δυνάμεις τον εναέριο χώρο μας στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προσφέρει εμπιστοσύνη.

«Συμβαίνουν θετικά πράγματα. Αλλάζουμε κανονικά το όνομά μας, το σύνταγμά μας. Αλλάζουμε τα έγγραφα, τις ταυτότητες διαβατηρίων, αλλάζουν πολλά πράγματα στη Βόρεια Μακεδονία και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ελπίζω η νέα κυβέρνηση  στη Βόρεια Μακεδονία, που ήταν και είναι κατά της Συμφωνίας να μην ανταλλάξουν τη Συμφωνία. Δεν απειλούν ότι θα την καταστρέψουν,  ανακοίνωσαν ότι θα τη δεχτούν. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουμε το Βόρεια Μακεδονία γραπτώς. Είναι πρόβλημα που δεν το τηρούν προφορικά δημόσια και δεν αναφέρονται στο συνταγματικό μας όνομα. Αυτό δεν είναι έξυπνο. Στέλνω μήνυμα σε όλους τους, έχοντας κατά νου ότι είμαι ένα από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη Συμφωνία».

Σε ερώτηση εάν η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ακυρωθεί, εφόσον δεν τηρείται, απάντησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή από την χώρα του, διαφορετικά εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τα Σκόπια, αλλά  και κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

«Οι ηγέτες φροντίζουν για το μέλλον, (η κυβέρνηση των Σκοπίων) δεν απειλεί να καταστρέψει τη Συμφωνία, αφού αποφασίζει να χρησιμοποιήσουμε γραπτώς το Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα μικρό βήμα αυτό στο να το αποδεχτούν.  Πρέπει να επικοινωνούμε με τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό κάνουν οι ηγέτες. Και με αυτόν τον τρόπο, η πρότασή μου είναι να το κάνετε,  γιατί διαφορετικά πιθανότατα θα σταματήσουμε την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μάλλον θα υπάρξει μια αναβίωση εχθρικού κλίματος με τους γείτονές μας, όχι μόνο με την Ελλάδα. Θα έχουμε προβλήματα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έχουμε πρόβλημα με όλους τους συμμάχους μας. Γιατί; Έχουμε πολλές άλλες προκλήσεις να λύσουμε, καλύτερο οικονομικό επίπεδο για τους ανθρώπους, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο σύστημα υγείας».

«Μην ανοίγετε το κουτί της Πανδώρας. Είναι εντάξει. Οι άνθρωποι συνεργάζονται. Ο κόσμος πιστεύει ότι θα είμαστε καλύτεροι μελλοντικά. Μην βάζετε σε κίνδυνο το μέλλον μας. Στον σύγχρονο κόσμο, τον 21ο αιώνα, αν δεν σέβεσαι κάτι, το καταστρέφεις. Δεν θέλουν να το καταστρέψουν και είμαι ευγνώμων για αυτό γιατί είναι καλή συμφωνία. Ακολουθούν γραπτώς τη Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω ότι θα είναι πιο έξυπνοι, γιατί δεν είναι θέμα ότι παραβιάζουν το νόμο».

«Το θέμα δεν είναι ότι παραβιάζουν τη συμφωνία, τη διεθνή συμφωνία. Παραβιάζουν το Σύνταγμά μας. Αν σπάσει ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός το σύνταγμα, τι θα κάνουν οι άλλοι πολίτες; Θα παραβιάσουν όλους τους νόμους, όλους τους συνταγματικούς».

«Είμαστε δημοκρατική χώρα πιστεύουμε στις δυτικές αξίες και τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχουμε όφελος να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον με τους γείτονές μας, με την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, με την Αλβανία, με τη Σερβία, το Κόσοβο, με όλους τους γείτονές μας. Γιατί δεν υπάρχει άλλο μέλλον από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Και ελπίζω ότι θα είναι πιο έξυπνοι ειλικρινά, Τους έστειλα μήνυμα να είναι πιο έξυπνοι και το ξέρω μετά από αυτό, ότι θα φανούν θα ακολουθούν τη Συμφωνία μας και το Σύνταγμά μας.

«Θα το υιοθετήσει η ελληνική πλευρά, το ελληνικό κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση.Τα τρία μνημόνια, γιατί τα τρία μνημόνια εφαρμόζονται πρακτικά.Πιστεύω ότι ακόμη και το κοινοβούλιο στην Ελλάδα θα υπερψηφίσει αυτή τη Συμφωνία».

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι πραγματικά Βόρεια Μακεδονία. Γιατί κάνουμε γεωγραφική διάκριση. Είναι το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η ελληνική Μακεδονία και αυτή είναι η Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε γεωγραφική διάκριση και με αυτή τη διάκριση φέραμε και χτίσαμε μια φιλία. Μέσα από αυτή τη φιλία, χτίζουμε ένα καλό μέλλον για εσάς και τη νέα γενιά που έρχεται μετά από εμάς».

Στο παρακάτω link οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ

 

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Μουλκιώτης: «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για δουλειά και ανάπτυξη»
Επόμενο άρθροEurobank: Περιοδεία Διοίκησης | Δίπλα στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας | Στη Λάρισα το νέο Future Branch της Τράπεζας