Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), τηρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που όρισε το σχέδιο αναδιάρθρωσης περί μη υπέρβασης του ορίου των εξαγωγικών συμβάσεων και στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για εξωστρέφεια, επελέγησαν σε διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου για την παραγωγή και προμήθεια εκπαιδευτικών φυσίγγων αρμάτων.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης και Βασίλης Κεγκέρογλου με θέμα «Υλοποίηση Προγραμμάτων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)».
«Πρόσφατα», είπε ο υπουργός, «και μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων, ενεργοποιήθηκε η σχετική σύμβαση.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΑΣ ΑΒΕΕ ενεργοποίησε την παραγγελία από χώρα της Βορείου Αφρικής όπως, πράγματι, αναφέρεται στην εν θέματι ερώτησή σας που αφορά σε πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος ύψους 2 εκατ. ευρώ ευρώ περίπου και η εταιρεία ευρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης για μετάθεση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας των αναγκαίων πρώτων υλών για την παραγωγή τους».
Όσον αφορά τον αριθμό των στελεχών που υπηρετούν στη διεύθυνση Marketing & Πωλήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι ανέρχονται σε επτά.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι «το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο εκπονήθηκε το έτος 2014, προέβλεψε τη διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό τομέα, εκ των οποίων το πολιτικό τμήμα οδηγήθηκε σε εκκαθάριση».
Υπογράμμισε, δε, ότι «παρέμεινε σε λειτουργία η, υπό τη σημερινή μορφή, εταιρεία ως κρατική αμυντική βιομηχανία, αμιγώς ασχολούμενη με την παραγωγή και εμπορία οπλικών συστημάτων, όπλων και πυρομαχικών, τα οποία προορίζονται για την άμυνα της χώρας».
«Περιορίστηκαν», συνέχισε, «οι εξαγωγές της προκειμένου να δύναται ο μέτοχος Ελληνικό Δημόσιο να επιχορηγεί αυτήν, σύννομα, κατά τη διάταξη του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το κράτος-μέλος δύναται να λαμβάνει μέτρα για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς του, ένα εκ των οποίων είναι και η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης αμιγώς αμυντικών βιομηχανιών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ