Ο τουρισμός «βυθίζει» τις εισαγωγές – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ραγδαία πτώση σημειώνουν οι εισαγωγές, καθώς η δραματική πτώση της τουριστικής κίνησης έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της εγχώριας παραγωγής καθώς, φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς, κυρίως σε τρόφιμα καλύπτονται με εγχώρια προϊόντα.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει επεξεργαστεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, οι εισαγωγές μειώνονται την στιγμή μάλιστα που οι εξαγωγές επιδεικνύουν αξιοσημείωτες αντοχές. Και οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τον Ιούνιο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,2%, όταν αντίστοιχα οι εξαγωγές, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 6,5%. Έτσι, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 10,3%, ήτοι κατά 1,41 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι εισαγωγές συνεχίζουν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες με ξένα προϊόντα και κυρίως με ξένες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην δραματική πτώση της τουριστικής κίνησης αλλά και στην πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης. Αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ενώ πολλά υπολειτουργούν, με τις πωλήσεις του να σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων οι εισαγωγές τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 440,5 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 3,96 δισ. ευρώ από 4,36 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Αντίστοιχα οι εισαγωγές στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου, χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, μειώθηκαν κατά 1,63 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 7,9%. Αναλυτικότερα οι εισαγωγές τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 μειώθηκαν κατά 140,8 εκατ. ευρώ, στα ποτά και στον καπνό κατά 73,4 εκατ. ευρώ, στις πρώτες ύλες κατά 125,2 εκατ. ευρώ και στα βιομηχανικά είδη που προορίζονται κυρίως για πρώτες ύλες κατά 269,3 εκατ. ευρώ.

Ο τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και για τις εισαγωγές καθώς καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Μια καλοκαιρινή σεζόν που όπως όλα δείχνουν θα είναι η μικρότερη των τελευταίων πολλών ετών καθώς οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν δειλά-δειλά να έρχονται στην χώρα μας στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με τους επιχειρηματίες της εστίασης και γενικότερα του τουριστικού κλάδου να κάνουν λόγο για μια χρονιά που μοναδικό στόχο έχουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αναπόφευκτες  οικονομικές απώλειες.

Προηγούμενο άρθροΦίλιπ Ρίκερ: Oι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «αυξάνουν τις εντάσεις» στην περιοχή
Επόμενο άρθροΠροσλήψεις 21.065 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ