Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη
Για το Συμβούλιο Κορυφής
Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις. Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Το κείμενο του κ. Μπορέλ είναι ακριβώς η απειλή, την οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να συμμορφώνεται η άλλη πλευρά. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, και από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων -και τέτοιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέλος Αυγούστου- ώστε η άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι θα την πονέσει αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.
Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι αυτά τα εργαλεία, -μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος κυρώσεων του κ. Μπορέλ- είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχίσει με συνέπεια την αποκλιμάκωση. Αν το κάνει αυτό, θα είμαστε σε θέση μέχρι τον Δεκέμβριο να πούμε ότι, πράγματι, δεν ήταν προσχηματική αυτή η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων.
Αν, όμως, υπαναχωρήσει και ξαναδούμε προκλητικές ενέργειες, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την επιβολή των κυρώσεων. Είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο στο οποίο συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, είναι πολύ ξεκάθαρο, και έχει έναν συνδυασμό «καρότου» και «μαστιγίου»: Το «καρότο» είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα και το «μαστίγιο» είναι η επιβολή κυρώσεων.
Ο κατάλογος του κ. Μπορέλ έχει πάρα πολλά μέτρα. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κατάλογος κυρώσεων στο τραπέζι, δεν θα επεδείκνυε αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Επομένως, όντως «δάγκωνε» αυτός ο κατάλογος του κ. Μπορέλ ο οποίος έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Η διατύπωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλάει ρητά για τα δύο άρθρα, τα οποία ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, γιατί δίνουν ακριβώς το πλέγμα πάνω στο οποίο θα ενεργοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων του κ. Μπορέλ σε επόμενα Συμβούλια, αν αυτό χρειαστεί.
Είναι σαφές ότι για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά και τις κυρώσεις. Ζητά από την Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να επιλύσει, επιτέλους, το ζήτημα της Κύπρου στο σύνολό του. Ο Πρωθυπουργός είπε χθές, ότι περιμένει από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως περιγράφεται, και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το πρώτο σχέδιο το οποίο κατετέθηκε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απείχε πολύ από τις απόψεις της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά -όπως φάνηκε- και της πολλής μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Ένωσης. Φτάσαμε πολύ γρήγορα, χάρη στη σθεναρή αντίδρασή μας και τη στήριξη άλλων κρατών-μελών σε ένα άλλο κείμενο το οποίο είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για όλους μας. Η αποφασιστικότητα Ελλάδας – Κύπρου και η συμπαράσταση άλλων κρατών-μελών ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Για τον κορονοϊό και την λήψη νέων μέτρων
Για να δούμε αν δουλεύουν τα μέτρα, πρέπει να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από τη λήψη τους. Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν. Σε αυτή την φάση, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συρροές σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, κάτι το οποίο είναι εγκληματικό σε σχέση με τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας, ιδίως απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες συρροές σε χώρους εργασίας, αλλά και κάποιες πηγές ανησυχίας σε περιοχές που είχαν ένα ισχυρό επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο δεν φαίνεται να υποχωρεί τόσο γρήγορα.
Τέτοιες περιοχές είναι για παράδειγμα τα Τρίκαλα, η Πιερία και το κέντρο της Αθήνας. Πριν, όμως, δούμε πώς έχουν αποδώσει τα μέτρα, δεν πρόκειται να πάρουμε κάποια πρόσθετα, γιατί τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Σημασία έχει η εφαρμογή τους. Αν τα εφαρμόζουμε σωστά, τότε δεν θα υπάρξει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Όπως είπε, όμως, χθες και ο Πρωθυπουργός, αυτό που υπάρχει έκδηλο σε όλη την Ευρώπη, πλέον, είναι η ανησυχία για το γεγονός ότι θα συνυπάρξει ο ιός του κορονοϊού με τις εποχικές ιώσεις, κυρίως, της γρίπης. Εκεί, η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό χθες οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφιέρωσαν τρεις ώρες στο θέμα αυτό, ενώ δεν ήταν στην ατζέντα, για να συζητήσουν διαφορετικές επιλογές.
Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, αν ληφθούν, στο μέλλον, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που έχουμε και τώρα. Δηλαδή, να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν. Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όπως το ωράριο, είναι εύκολο να ελεγχθούν. Θα πρέπει, όμως, να σταθμιστεί το γεγονός ότι αν συμπιεστεί το ωράριο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, γιατί όλοι θα προσπαθούν να εξυπηρετηθούν σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Αυτό θα σταθμιστεί από τους ειδικούς και θα μας γίνει η σχετική εισήγηση. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, είμαστε στην εφαρμογή των υφιστάμενων.
Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τώρα επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, κάτι που είναι σημαντικό. Αντίθετα υπήρξε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους. Δεν είμαστε σε μια κατάσταση που θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ας τηρήσουμε τα υφιστάμενα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ας φοράμε τη μάσκα μας εκεί που προβλέπεται, να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να κρατάμε αποστάσεις, όπου μπορούμε, και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
‘Έχουν γίνει τεστ σε όλες τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, ιδίως στα γηροκομεία. Φυσικά και δεν μπορεί να γίνονται κάθε μέρα έλεγχοι. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία η επίδειξη ευθύνης από όλους μας, ιδίως από τους ανθρώπους που εργάζονται σε τέτοιες μονάδες, για να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτους.
Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σ’ αυτήν τη φάση δεν είμαστε για τέτοια μέτρα. Στο Βρυξέλλες, που ήμασταν χθες και προχθές, είναι καθολική η υποχρέωση της χρήσης μάσκας, αλλά εκεί είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα και από τις καιρικές συνθήκες και από τον αριθμό των κρουσμάτων. Εμείς δεν είμαστε ακόμη σ’ αυτήν τη φάση και ελπίζω να μην φτάσουμε.
Είναι τεράστιο πρόβλημα η μετάδοση στον εργασιακό χώρο. Έχει μεγάλη σημασία να προσέχουμε στον χώρο εργασίας, καθώς περνάμε πολλές ώρες με τους συναδέλφους μας. Έχει μεγάλη σημασία όταν γυρνάμε σπίτι μας, να είμαστε διπλά προσεκτικοί και στο πρώτο σύμπτωμα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Δεν χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται αυτό που είχαμε από την αρχή της πανδημίας: Εγρήγορση και τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί.
Για τα σχολεία
Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολικά τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές, είναι μόλις το 3% του συνόλου των σχολικών μονάδων. Οι καθαρίστριες και γενικά το προσωπικό καθαριότητας, από 3.800 άτομα περίπου που ήταν πέρυσι, έχουν φτάσει οι πλήρους απασχόλησης στις 5.000 και συνολικά το προσωπικό καθαριότητας πάνω από 9.000. Δυόμιση φορές πάνω απ’ ό,τι ήταν στην προηγούμενη σχολική περίοδο. Υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Εσωτερικών και των Δήμων, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία μας.
Οι καταλήψεις φαίνεται να φθίνουν μετά την λήψη των μέτρων από το Υπουργείο Παιδείας, που ανακοινώθηκαν προχθές από την κυρία Κεραμέως, κάτι το οποίο είναι θετικό. Πάντα προτάσσουμε τον διάλογο και τα επιχειρήματα και όχι την οποιαδήποτε επιβολή, ειδικά σε παιδιά, που έχουν διάφορες ευαισθησίες. Από την άλλη δεν μπορεί να έχουμε τους λίγους να επιβάλλουν τη βούλησή τους στους πολλούς και πολύ περισσότερο να βάζουν φρένο στο δικαίωμά τους στη μάθηση.
Για τους συνταξιούχους
Θα προχωρήσουμε στην καταβολή των αναδρομικών όπως έχουμε πει. Γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν αναδρομικά τα οποία οφείλονται εδώ και χρόνια στους δικαιούχους. Θα πάμε και τον Δεκέμβριο σε ένα δεύτερο κύμα για τους υπόλοιπους δικαιούχους. Δηλαδή, μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι συνταξιούχοι μας, είναι πάνω από μία μονάδα του περσινού Α.Ε.Π.. Επομένως είναι ένα σημαντικό ποσό που θα ενισχύσει και τους συνταξιούχους αλλά και τα νοικοκυριά τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση.
Για την ύφεση
Η ύφεση 9,5% που προβλέπει το Δ.Ν.Τ. σημαίνει ότι έχουν χαθεί εισοδήματα περίπου 18-19 δισ. ευρώ σε σχέση με το Α.Ε.Π. του 2019. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο και δείχνει την έκταση της κρίσης που προκλήθηκε στην οικονομία από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
Έχουμε λάβει, ήδη, πάρα πολλά μέτρα το πρώτο χρονικό διάστημα της πανδημίας. Συνεχίζουμε με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και θα έχουμε τη δυνατότητα με μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ να στηρίξουμε αυτούς που πλήττονται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν χρειαστεί να κάνουμε και κάτι παραπάνω, θα το κάνουμε. Γιατί έχουμε πει ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας όσο περισσότερο μπορούμε.
Για το θέμα της κυρίας Ζαρούλια
Φασιστικά μορφώματα που τα έβγαλε ο πολίτης, με την ψήφο του, από την πόρτα της Βουλής, δεν θα μπουν σε αυτή από το παράθυρο. Τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση ενημερώθηκε φυσικά ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι, όμως, θέμα παρέμβασης του Πρωθυπουργού, γιατί είναι θέμα της Βουλής είναι θέμα συνεννόησης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί αλλαγή του Κανονισμού, ώστε αυτά τα παράθυρα να κλείσουν. Και θα κλείσουν. Δεν πρόκειται να γίνει ένας τέτοιος διορισμός.
Αυτός ο Κανονισμός δεν είναι καινούργιος, είναι παλιός. Έγινε τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής το Φεβρουάριο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη αυτή δυνατότητα παρατάθηκε και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.
Θα αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προκειμένου να μην έχουμε τέτοιου είδους παράθυρα. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω: Είναι άλλο ζήτημα της Νομοθετικής Εξουσίας, άλλο της Εκτελεστικής. Ο Πρωθυπουργός, όμως, έδειξε ακριβώς τα αντανακλαστικά που έπρεπε και η Κυβέρνηση τα αντανακλαστικά που έπρεπε, ώστε το ζήτημα που πήγε να δημιουργηθεί, να λυθεί.
Η Βουλή, ως Νομοθετική Εξουσία, έχει το δικαίωμα να ρυθμίζει τα του οίκου της. Κι αυτό κάνει ακριβώς ο Κανονισμός. Επαναλαμβάνω: Η βούληση αυτής της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να κλείσουν τέτοιου είδους παράθυρα. Το δείξαμε με αποφασιστικό τρόπο χθες και θα γίνει.