Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο ειδησεογραφικό site «Newsit.gr» και τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη
Για τον εμβολισμό σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού από εμπορικό πλοίο
Κατ’ αρχάς είναι ένα θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και θα είναι ένα δεύτερο θαύμα αν καταφέρουμε να ρυμουλκήσουμε το σκάφος του Πολεμικού μας Ναυτικού πίσω στον ναύσταθμο. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς έγινε αυτό το περιστατικό, πώς ένα φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας με Πολωνό πλοίαρχο δεν είδε το δικό μας πολεμικό σκάφος και στην ουσία έπεσε πάνω του, σχεδόν ανέβηκε πάνω του, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του πλοίου να έχει καταστραφεί.
Κάνουμε προσπάθειες να στεγανοποιήσουμε το πλοίο και να το ρυμουλκήσουμε στον ναύσταθμο. Ήταν 27 άτομα πάνω στο πλοίο. Τα 4 έχουν μείνει για να συνδράμουν τις προσπάθειες ρυμούλκησης, τα υπόλοιπα 23 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι 2 φέρουν κάποια τραύματα, οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.
Για τον κορονοϊό
Εχθές, είχαμε μια ύφεση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα περιμένουμε αρκετά περισσότερα. Επομένως, το να φτάσουμε σε ένα τετραψήφιο νούμερο, δεν είναι κάτι που οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων. Και αυτό γιατί εξετάζουμε και όλα τα άλλα στοιχεία, όπως είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και ανά την Επικράτεια, καθώς και το προφίλ αυτών οι οποίοι νοσούν, προκειμένου να δούμε τι πίεση αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες στο Σύστημα Υγείας.
Επομένως, όλα αυτά εξετάζονται. Ο αριθμός των κρουσμάτων φυσικά θα ανέβει αυτές τις ημέρες, πριν δούμε τι μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας. Υπάρχουν κάποιες γεωγραφικές περιοχές, όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, που είναι πηγές ανησυχίας. Είναι κοντά στο «κόκκινo» και θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα συμπεριφερθεί εκεί η τοπική κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, ακόμα και αυτά που έχουν να κάνουν με την ένταξη μιας περιοχής στο «κόκκινo», δεν είναι ίδια με ένα τοπικό lockdown. Παράδειγμα, ακόμη και τα καταστήματα λιανεμπορίου λειτουργούν σε περιοχές, όπως η Κοζάνη. Πηγές ανησυχίας, είναι εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός και ηλικιακές ομάδες που είναι πιο κοντά στους νέους μας. Σε αυτά θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας, προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.
Ευτυχώς, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι τώρα, δείχνουν ότι τα σχολεία δεν είναι πηγή διασποράς: Η πρώτη πηγή διασποράς είναι οι χώροι εργασίας. Μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31,3 έτη. Δεύτερη πηγή είναι μαθητές- φοιτητές. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70%,ενώ οι μαθητές με 30%. Και μάλιστα στους μαθητές, οι οκτώ στους δέκα είναι στις ηλικίες 15 μέχρι 17. Δηλαδή, είναι τα παιδιά μας που βγαίνουν την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή.
Είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να διασκεδάσουν. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε ένα καθεστώς κορονοϊού, για κάποια στιγμή χαλάρωσαν και ήρθαν σε καθεστώς προ κορονοϊού. Όλα αυτά οφείλουμε να τα επισημαίνουμε, κυρίως για τη δική τους προστασία και για την προστασία των ανθρώπων που αγαπούν, ώστε, αν είναι ασυμπτωματικοί, να μην μεταφέρουν τον ιό εκεί που, ενδεχομένως, να υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή στους πατεράδες, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Στα μέσα μεταφοράς πυκνώσαμε τα δρομολόγια, ώστε να μην συγχρωτίζεται κόσμος στους συρμούς ή στις στάσεις των λεωφορείων, βάλαμε νέα λεωφορεία, κάναμε την τηλεργασία υποχρεωτική σε ποσοστό 40%, και κάναμε κυλιόμενο το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων.
Η μάσκα φαίνεται, και στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς, ότι λειτουργεί. Και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε όλοι.
Εντείνονται οι έλεγχοι
Οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει τρομερή συμμόρφωση. Έχουν πειστεί για την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Δεν έχουμε δει στην Ελλάδα σκηνές, όπως αυτές που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα χθες στην Ιταλία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Από την άλλη, είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι σε εκείνους τους λίγους, οι οποίοι προσπαθούν να παρακάμψουν τα μέτρα και να προσφέρουν μία επικίνδυνη μορφή διασκέδασης.
Το Σαββατοκύριακο, έγιναν πολύ εκτεταμένοι έλεγχοι, είχαμε και κλείσιμο καταστημάτων που δούλευαν χωρίς να τηρείται ο περιορισμός των ανθρώπων που έπρεπε να είναι μέσα ή, πολύ χειρότερα, που δούλευαν μετά τις 12:30 το βράδυ, ενώ αυτό απαγορεύεται. Και αυτό θα συνεχιστεί.
Δεν είναι στη σκέψη μας αυτή τη στιγμή να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος στις «κόκκινες» περιοχές. Αυτό που έχει σημασία -δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε- είναι να τηρούμε τα μέτρα που προβλέπονται για κάθε περιοχή, είτε αυτή είναι «πράσινη», είτε είναι «πορτοκαλί», είτε είναι «κόκκινη». Οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων, σταθμίζεται σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει. Και αυτό που φαίνεται να βοηθάει αυτή τη στιγμή, είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, η χρήση της μάσκας και φυσικά η τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής, που αφορούν το πλύσιμο των χεριών, κυρίως. Επομένως, αν αυτά τα κάνουμε, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα.
Για την στήριξη όσων πλήττονται
Ήδη έχουμε επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για αρκετούς ακόμη μήνες, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τις αναστολές εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τη διευθέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν συσσωρευτεί από τους προηγούμενους μήνες. Και βέβαια θα συνεχίζουμε να δίνουμε ρευστότητα, όπως, για παράδειγμα, με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται για όσο χρειαστεί. Και μπορεί να τα κάνει η Κυβέρνηση, γιατί έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και τους επενδυτές.
Δανείζεται η χώρα μας με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και έχουμε τη δυνατότητα να ανανεώνουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα, για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας που πλήττεται. Για όσο δεν έχουμε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, θα επεκτείνουμε την οικονομική στήριξη σ’ αυτούς που πλήττονται. Για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά. Το έχουμε πει πολλές φορές.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν μια τουρκοκυπριακή ή μια ελληνοτουρκική διαφορά, έγινε ευρωτουρκικό. Και αυτό το έχουμε πετύχει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις αρχές Οκτωβρίου και στο επόμενο στα μέσα του μήνα. Έχουμε στο μεταξύ μια επικίνδυνη ρητορική από την Τουρκία, που -για να επιτύχει γεωπολιτικούς σκοπούς- μετατρέπει σε όχημα τη θρησκεία. Είναι κάτι το οποίο καταδικάστηκε τις προηγούμενες μέρες από πολλούς ηγέτες στην Ευρώπη. Η επίθεση που έκαναν ο κ. Ερντογάν και άλλα στελέχη της τουρκικής Κυβέρνησης στον κ. Μακρόν ήταν απαράδεκτη και επίσης έχει καταδικαστεί από παντού. Όλα αυτά επισπεύδουν τις διαδικασίες των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την προσεχή Πέμπτη υπάρχει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών που αφορά τον κορονοϊό, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έρθει το αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Ιδίως, όσον αφορά την επίσπευση ενός πλέγματος -που ήδη υπάρχει στο τραπέζι- για κυρώσεις στη γειτονική χώρα, προκειμένου να παύσει να αποτελεί τον ταραξία στην περιοχή. Θα υπάρχουν -όπως πάντα συμβαίνει πριν από τις τηλεδιασκέψεις των ηγετών- τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ηγετών ή και μεταξύ ηγετών.