Ξεκινάμε με την αναφορά της ιστορίας για να κατανοήσουν κι οι αδαείς τι συμβαίνει. Ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Ροδόλφος Πισάρο, ανέφερε από την πατρίδα του, το Μεξικό, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μαφία χειρότερη από την πατρίδα του! «Αν στο Μεξικό υπάρχει διαφθορά, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τρεις φορές χειρότερα», ανέφερε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι … το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι έπαιξε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.
Να πούμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα; Κάθε άλλο. Όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και μόνο ως φίλαθλοι ή οπαδοί, γνωρίζουν τι συμβαίνει. Τι συμβαίνει με ομάδες επιρροής, με ποδοσφαιρικές αρχές, με διαιτησία, στρατούς οπαδών για την «προστασία» προέδρων, για δολοφονίες οπαδών ακόμη και σε παιγνίδια βόλεϊ, ακόμη και για ανοχή ή συμπόρευση πολιτικών.
Όσοι ασχολούνται ή απλώς παρακολουθούν ποδόσφαιρο γνωρίζουν για προέδρους και παράγοντες που οπλοφορούν, που μπαίνουν μέσα στα γήπεδα και απειλούν, που απειλούν ότι θα ρίξουν κυβερνήσεις για ένα πέναλτι ή ένα γκολ που μέτρησε ή δεν μέτρησε και πολλά άλλα τέτοια. Γνωρίζουν πριν ακόμη αρχίσουν τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών ότι –λίγο πολύ- είναι γνωστές οι ομάδες που θα προβιβαστούν ή όσες υποβιβαστούν!
Μπορούμε να γράψουμε ολόκληρα «σεντόνια» με κείμενα γι αυτά που όλοι γνωρίζουν και δεν μιλάει κανένας. Για «παράγκες» και «παραγκάρχες» που καυχιόνταν κιόλας για τις δράσεις τους, για χρήματα και βαλίτσες σε εκλογές της ΕΠΟ (Αλεξανδρούπολη), για μπράβους και τύπους εντός των γηπέδων, με τους οποίους ελάχιστοι θα συναναστρέφονταν στην καθημερινότητά τους.
Όσα καταγγέλλει ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, δεν είναι τωρινά, συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Με την ανοχή κυβερνήσεων – «αιχμάλωτων» σε επιχειρηματικά συμφέροντα που ασχολούνται και με το ποδόσφαιρο.
Προσωπικά θυμάμαι ΜΟΝΟ τον Γιώργο Φλωρίδη (κυβέρνηση ΠαΣοΚ) να επιχειρεί να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά ο πρωθυπουργός Σημίτης τον αντικατέστησε κατ’ απαίτηση του εθνικού προμηθευτή και ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως αναφέρει το πολιτικό παρασκήνιο εκείνης της εποχής.
Βρισκόμαστε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και δεν μπορεί όλα να τα καλύπτει η σιωπή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σιωπή παντού. Ο ποδοσφαιριστής είπε όσα είπε και για τον υπουργό Αθλητισμού (Βρούτση) είναι… Τετάρτη. Το ίδιο και για την ΕΠΟ. Η δε Δικαιοσύνη δεν έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή για να φτάσει στον παίκτη και διερευνήσει τις καταγγελίες του…
Μα τι λέμε τώρα; Εδώ βάλαμε ανερυθρίαστα στο λεξιλόγια μας την …παράγκα χωρίς καμιά συνέπεια για όσους την έφτιαξαν και την λειτούργησαν για χρόνια, θα συγκινηθεί σήμερα κάποιος από τα λόγια ενός παίκτη;
Είναι να γελάει κανείς, όπως έλεγε κι ο μακαρίτης Φίλιππος Συρίγος.