Ο Παύλος Σατολιάς είναι Πρόεδρος της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. Είναι από τους πρωτεργάτες και εμπνευστές της δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικής Φέτας ΠΟΠ.
Η συζήτηση μαζί μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.
Αναφέρθηκε εκτενώς στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, που είναι ο ηγέτης της παραγωγής βαρελίσιας φέτας ΠΟΠ και δυνατός παίκτης στην παραγωγή εκλεκτής φέτας ΠΟΠ στην ελληνική αγορά.
Δείτε το βίνεο:
Ο πρωτοπόρος Συνεταιρισμός του συμπληρώνει σε λίγο 50 χρόνια λειτουργίας. Συνεργάζεται με 1300 παραγωγούς γάλακτος και απασχολεί 120 εργαζόμενους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται σε 37 εκατομμύρια, με σταθερή κερδοφορία πλέον των 20 ετών, που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο κ.Σατολιάς ηγείται ενός σταθερά αναπτυσσόμενου οργανισμού που εγγυάται το βιοτικό εισόδημα των αγροτών, της φτωχής επαρχίας των Καλαβρύτων.
Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν κτίσει με συνεργάτες χρόνων διασφαλίζει τη φήμη των προϊόντων του. Η βαρελίσια φέτα είναι υψηλής διατροφικής αξίας και έχει γεύση μοναδική αφού προέρχεται από γάλα εκτατικής κτηνοτροφίας. Τα βοσκοτόπια του Χελμού φημίζονται για την πλούσια χλωρίδα, αφού έχουν καταγραφεί 2000 ενδημικά φυτά και το μικροκλίμα τους.
Η μεταποίηση του εκλεκτού γάλακτος γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, παρά το κόστος και τις δυσκολίες. Η φέτα είναι ευγενές τυρί, που ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια οξιάς που χαρίζουν την πικάντικη και υπόξινη γεύση στη φέτα που αρέσει πολύ. Η ετήσια παραγωγή τους είναι 40.000 τόνοι φέτας, 600 τόνοι κατσικίσιο τυρί, εμφιαλωμένο αγελαδινό γάλα, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προιόντα.
Όπως μας τόνισε ο κ.Σατολιάς, «Μέλημα μας είναι η στήριξη της περιοχής και της κτηνοτροφικής ταυτότητάς της. Στόχος μας να προσφέρουμε στο τραπέζι του καταναλωτή εξαιρετικά, ασφαλή προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στήριξης των Συνεταιρισμών, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες. Οι Συνεταιρισμοί είναι πλέον αξιόπιστες εταιρίες και σκοπός τους είναι να μαζεύουν την ψαλίδα ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές και να παίρνει ο καθένας αυτό που του αξίζει. Στην Ελλάδα δυστυχώς η έλλειψη εμπιστοσύνης δημιούργησε την στρέβλωση, με τα γνωστά προβλήματα που απορρέουν. Έτσι φτάσαμε στην ανάγκη δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικής Φέτας ΠΟΠ, προσφέροντας πέπλο προστασίας στο εθνικό μας τυρί. Μετά από τόσες δυσκολίες επιτέλους κατορθώσαμε να καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη προστασίας της ελληνικής φέτας, γιατί είχε πάρει λάθος δρόμο. Φέτος αναγνωρίστηκε η Διεπαγγελματική από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός είναι να μπει ένα πλαίσιο ώστε ο καθένας από τους τρεις εμπλεκόμενους, παραγωγούς, μεταποιητές και τη πολιτεία να ακολουθούν κανόνες. Το Υπουργείο πρέπει να θέσει τους κανονισμούς για να μην υπάρχει ασυδοσία και αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η παραγωγής της φέτας ΠΟΠ διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα. Έτσι θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της παραβατικότητας, που σίγουρα δεν λύνονται με κάποια πρόστιμα αλλά με άρση της πιστοποίησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και διαπόμπευση των παραβατών.
Η ασυδοσία στην αγορά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός οδήγησε στην κατάρρευση της κτηνοτροφίας με τραγικά αποτελέσματα. Με το νέο πλαίσιο θα πρέπει οι μεταποιητές να καταβάλλουν τις τιμές που πρέπει στους κτηνοτρόφους.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς πρώτη ύλη, χωρίς το γάλα δεν μπορεί να υπάρχει φέτα. Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Πίσω από την παραγωγή υπάρχουν άνθρωποι. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ανταμειφθούν για να υπάρχουν τα προϊόντα αξιόλογα και ΠΟΠ.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι πολύ σκληρή, με μεγάλο κόστος που θα πρέπει να ανταμειφθεί για να συνεχίσει να υπάρχει να λειτουργεί ο κύκλος. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την κτηνοτροφία γιατί εκτός των άλλων είναι θέμα πολιτισμού, είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα πρέπει να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός και η αιγοπροβατοτροφία που η Ελλάδα ηγείται στην ΕΕ, μια κτηνοτροφία με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τώρα η κτηνοτροφία χρειάζεται στήριξη γιατί φέτος με τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι πλέον απαγορευτική η παραγωγή γάλακτος λόγω αυξήσεων στην ενέργεια και την αλματώδη αύξηση στις ζωοτροφές.
Η πολιτεία έχει τη δύναμη στήριξης, από το ταμείο ανάκαμψης και το ταμείο covid.
H στήριξη πρέπει να γίνει συνειδητά τώρα πριν είναι αργά. Σε λίγο θα πρέπει να εισάγουμε γαλακτοκομικά από το εξωτερικό. Έτσι θα δημιουργηθεί στο συνάλλαγμα αρνητικό ισοζύγιο στον αγροδιατροφικό τομέα, που το εμπορικό του ισοζύγιο από ελλειμματικό για χρόνια περί τα 2 δις, φέτος ισοσκελίστηκε.
Η φέτα είναι η κορωνίδα της ελληνικής γαστρονομίας, αρκεί να έχουμε προϊόν να διαθέσουμε. Το 2014 είχαμε 300 εκατομμύρια συνάλλαγμα από τη φέτα ΠΟΠ και το 2020 είχαμε 600. Η αύξηση της ζήτησης είναι ελπιδοφόρα πρέπει όμως να δώσουμε προοπτική στο δύσκολο και υποβαθμισμένο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Στους νέους θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σημαντικά ώστε να υπάρχει μέλλον στην κτηνοτροφία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας… ας μην το ξεχνάμε».Η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη είναι θέμα που απασχολεί έντονα».
Τέλος, ο κ. Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη είναι θέμα που απασχολεί έντονα.
Κλείνοντας, ζήτησε την συμπαράσταση όλων των φορέων και των δημοσιογράφων για τη διάσωση της κτηνοτροφίας, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας ΠΟΠ.