Ο Παπανδρέου & η πίστη του στο αήττητο της δόξας του – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμφισβήτητα δεν θα γινόταν πρωθυπουργός της χώρας με βάση τις ικανότητές του, αν δεν ήταν κληρονόμος βαρέως ονόματος. Ονόματος πλήρους πολιτικών αντιφάσεων και μύθων, αλλά αναμφισβήτητα ιστορικού.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν δεν ήταν γόνος Παπανδρέου, θα ήταν ίσως ένας υψηλόβαθμος εργαζόμενος μιας πολυεθνικής, με βάση τις σπουδές του, ίσως να ήταν κι ένας κοσμοπολίτης δημόσιος υπάλληλος στο διπλωματικό σώμα της χώρας. Μέχρι εκεί. Δεν θα πάμε διόλου δε τη συζήτηση στο άλλο άκρο, όπου πολλοί ισχυρίζονται ότι αν δεν λεγόταν Παπανδρέου, θα ήταν δύσκολο να του εμπιστευθεί κάποιος ακόμη και τη διοίκηση ενός περιπτέρου ή μιας εταιρείας που εκδίδει κοινόχρηστα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είχε κάνει από τον Καναδά την πιο εξωφρενική δήλωση που έκανε ποτέ  Έλληνας υπουργός:   «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς»!!! Αυτό είχε πει, ως προπομπός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πολλά χρόνια μετά μας είχαν πει ότι δεν …τρέχει και τίποτα αν χάσουμε κάποιο νησί!

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι αλήθεια, μας έκανε και γελάσαμε. Όπως τότε που τα χιόνια είχαν κλείσει την εθνική οδό κι εκείνος πήγε και χαιρετούσε τα άδεια/εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Ή όπως τότε που χάθηκε με το κανό και τον έψαχναν όλοι οι Έλληνες βατραχάνθρωποι. Ή όπως τότε που τσακίστηκε όταν πήγε να φτιάξει την αλυσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει! Ή τότε που μας κάλεσε …. «την Κυριακή όλοι στις κάλτσες»!

Ο Γιώργος Παπανδρέου λειτούργησε ανερμάτιστα μόλις έγινε πρωθυπουργός. Ενώ στα ταμεία βρήκε αράχνες, εκείνος έψαχνε λεφτά στη… φοροδιαφυγή και την ανάπτυξη! Κι αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις δαπάνες του δημοσίου. Με χρήματα που δεν υπήρχαν! Επιταχύνοντας την χρεοκοπία! Ήξερε κι έκανε το αντίθετο απ’ ότι έπρεπε. Κι ύστερα ήρθε το ΔΝΤ για το οποίο συζητούσε κρυφά με τον Στρος Καν πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός.  Η δεκαετής κρίση είχε ξεκινήσει, σε συνδυασμό με το ότι πολιτικοί και ΜΜΕ καλλιεργούσαν μύθους!  Ο Παπανδρέου λοιπόν δεν είναι αδικημένος. Ήξερε και δεν έκανε τίποτα και μετά πήγε στο Καστελόριζο απλώς για να ναυαγήσει…

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πάντα μια πολιτική ανεμοδούρα. Σοσιαλιστής σήμερα, φιλελεύθερος συνομιλητής του Μάνου και του Ανδριανόπουλου χθες, εναντίον  των ιδιωτικών πανεπιστημίων προχθές, υπέρ αντιπροχθές…  Καινοτόμος από τη μια,  μα και με βαθιά οπισθοδρομική πολιτική γλώσσα από την άλλη, γεμάτη κολλήματα, κυρίως για τη… Δεξιά!

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε φύγει ουσιαστικά από την πολιτική. Έχοντας το προνόμιο να εκλέγεται χωρίς σταυρό σε όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμεί, είναι ένας βουλευτής πολυτελείας. Με το πρόσχημα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (έστω και στην απόλυτη παρακμή της) έκανε αυτό που του αρέσει να κάνει. Ταξίδια εδώ κι εκεί και παραπέρα. Όπου προασπιζόταν τον σοσιαλισμό κι έβγαζε λόγους σε πανεπιστήμια ή διεθνή φόρα.

Ώσπου, η υγεία της Φώφης Γεννηματά επιβαρύνθηκε και την οδήγησε σε πολιτική απόσυρση. Ο Γιώργος Παπανδρέου που με τη Φώφη δεν θα κατέβαινε υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  βρήκε την ευκαιρία να αναζητήσει την επάνοδό του στο κόμμα που ο ίδιος είχε διασπάσει! Σουρεαλισμός!

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πολιτική διαδρομή του ως πρωθυπουργός είχε ΜΟΝΟ αποτυχίες. Λανθασμένες κινήσεις κι εκτιμήσεις, οδήγησε τη χώρα στα σαγόνια του ΔΝΤ. Κι έφυγε σχεδόν κλοτσηδόν από την πρωθυπουργία, ενώ ουσιαστικά εκπαραθυρώθηκε κι από το ΠαΣοΚ.  Μεγάλο μέρος του οποίου μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει πολιτική επιβίωση και κοινοβουλευτικό μεροκάματο. Είχε ήδη προλάβει να χρεώσει το ΠαΣοΚ και να εμφανίσει στο πολιτικό σκηνικό τους περίφημους κηπουρούς! Πρόσωπα που τα ψάρεψε στα γυμναστήρια και στο διαδίκτυο και τα οποία, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα!  Είχε προλάβει και κάτι ακόμη: Να διαγράψει τον Σημίτη και ν’ απειλεί με διαγραφή τον Βενιζέλο!  Όταν δε έφτιαξε το μόρφωμα του ΚΙΔΗΣΟ (με τη … μεγαλοπρεπή λέξη «κίνημα» στην αρχή του) έφαγε τα μούτρα του, μη καταφέρνοντας να μπει στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά ήταν εκείνη που τον έβαλε πάλι στο παιγνίδι…

Ξέρετε κάτι; Ο Γιώργος Παπανδρέου, πλην της μάχης της περιόδου με τα «λεφτά υπάρχουν», έχασε όλες τις άλλες. Στρατηγός χωρίς νίκες…. Προφανώς του αρκεί η εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του, εξ ου κι ουσιαστικά «απαίτησε»  να αποσυρθούν οι συνυποψήφιοί του και να πιστέψουν όλοι ότι κι αν πει! Είναι σαφές ότι πιστεύει ακόμη στο αήττητο της δόξας του! Κι ας οδεύει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του…

Κάτι τελευταίο: Απλά καταγράφουμε  μερικούς εκ των στενών του συνεργατών, εξ εκείνων που στέκονταν δίπλα στο ντουλάπι και σ’ εκείνον την ώρα που η Ελλάδα μάθαινε επισήμως την κάθοδό του στην εσωκομματική διαδικασία: Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καχριμάκης, Πέτρος Λάμπρου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιάννης Παναγόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Αφροδίτη Παπαθανάση. Τόνια Αντωνίου  και Θανάσης Παπαγεωργίου. Ως να άνοιξε η ντουλάπα και να πέφτουν «σκελετοί» από παντού!

Όμως, το είπαμε και χθες. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το μεγάλο φαβορί να εκλεγεί πρόεδρος. Όλα όσα του καταλογίζονται ελάχιστη σημασία έχουν στο ακροατήριο που τον ακολουθεί. Ενώ ξεκινά με προίκα του το  –παρά λίγο- 3% του ΚΙΔΗΣΟ. Οι μισοί από αυτούς να πάνε να ψηφίσουν θα εκλεγεί κάνοντας περίπατο, ανεξαρτήτως αν το 2021 δεν είναι 2007…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021
Επόμενο άρθροΕΕ: Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι δισταγμοί έναντι των εμβολίων για την COVID-19 υπογραμμίζουν οι 27
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.