Ο παγκόσμιος ελληνισμός & το δημογραφικό είναι εθνικές προτεραιότητες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Για τις τραγικές διαστάσεις του φαινομένου της δημογραφικής συρρίκνωσης που έχει υποτιμηθεί και τους τρόπους αντιστροφής του μίλησε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Ευγενίδη από το Οικονομικό φόρουμ Δελφών ο Τάκης Θεοδωρικακος επισήμανε ότι σε μία δεκαετία ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 400 χιλιάδες άτομα, με τις επιπτώσεις να εκτείνονται σε όλους τους τομείς: την υγεία, την εργασία, την ασφάλιση και την εθνική ασφάλεια της χώρας:

«Πρέπει όλοι να ακούσουμε την καμπάνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Μια Ελλάδα που συρρικνώνεται πληθυσμιακά-ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές- είναι πολύ πιο ευάλωτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτήρισε μάλιστα  τραγικό το γεγονός , ότι ο μέσος όρος γεννήσεων στην Ελλάδα ανά γυναίκα είναι μόλις 1,3 και επισήμανε ότι ακόμη και στις αρχές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πολύ καλύτεροι οι δημογραφικοί δείκτες. Τόνισε ότι  «πρέπει να υπάρξει εγρήγορση», συμπληρώνοντας ότι «μια  ισχυρή Ελλάδα έχει ως προαπαιτούμενο την εθνική άμυνα, την ανασυγκρότηση του κράτους, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά στην εθνική στρατηγική πρέπει να ενταχθεί η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αξιοποίηση του παγκόσμιου Ελληνισμού».

Για τις αιτίες του φαινομένου ο Τάκης  Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επικρατούν, αλλά εστίασε στη μεταβολή των προτύπων ζωής και την υποχώρηση της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. «Χρειάζεται μια στρατηγική αντιμετώπιση που να αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να μεταβληθούν τα πρότυπα ζωής: τα νέα παιδιά πρέπει να αγκαλιάσουν τον θεσμό της οικογένειας, πρέπει να γίνει ξανά αξία ζωής».

Εκτός από την υπογεννητικότητα ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση και στον ρόλο της μετανάστευσης, καθώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «έχασε» τη γενιά του brain drain. «Πρέπει να εξετάσει κανείς το πώς θα επιστρέψουν. Πρέπει το ελληνικό κράτος να δώσει ειδικά κίνητρα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα».σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (αύξηση και διεύρυνση των επιδομάτων, ειδικά στεγαστικά προγράμματα κοκ) και προσέθεσε: «Απαιτούνται τολμηρά μέτρα και πολιτικές ενίσχυσης των νέων γεννήσεων, εξαντλώντας κάθε όριο δημοσιονομικής στήριξης για επιπλέον άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών που θα κάνουν παιδιά».

Ταυτοχρόνως, ερωτώμενος και για τις επερχόμενες εκλογές ανέφερε  ότι η κυβέρνηση, που έλαβε ισχυρή εντολή μόλις πριν από έναν χρόνο, θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και προσέθεσε: «Ο κίνδυνος είναι η αποχή, καλώ τους Έλληνες ομογενείς να εγγραφούν και να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο». Ολοκλήρωσε δε το σκεπτικό του τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι μεγάλη παράταξη, στηρίζεται στην ιδεολογία της και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία με το έργο της και τις αρχές του πατριωτισμού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥΠΑΑΤ: Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι
Επόμενο άρθροΕρευνώντας στο Έβερεστ τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – Από τον επιστήμονα του National Geographic Dr. Tom Matthews