Κατηγορώντας γεωργικά συστήματα για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) βρέθηκε σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 3-5 Απριλίου για την προώθηση Αγρο-οικολογίας.
«Τροφοδοτώντας τον κόσμο διατηρώντας παράλληλα και το περιβάλλον», αυτή είναι η θέση του ΟΗΕ που ήθελε να ενθαρρύνει την αγρο-οικολογία μέσω ενός διεθνούς συμποσίου που διοργανώθηκε στη Ρώμη από τις 3 έως τις 5 Απριλίου.
Εντατική γεωργία στην αποβάθρα
Κατά την έναρξη, ο José Graziano da Silva, διευθυντής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO), κατηγόρησε την εντατική γεωργία ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. “Το σύστημα παραγωγής τροφίμων βασισμένο σε γεωργικά συστήματα που χρησιμοποιούν πολλές εισροές και πόρους έχει υψηλές τιμές για το περιβάλλον”, ανέφερε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα εδάφη, τα δάση, το νερό, η ποιότητα του αέρα και η βιοποικιλότητα εξακολουθούν να επιδεινώνονται, ενώ η αυξημένη παραγωγή με κάθε κόστος δεν έχει εξαλείψει την πείνα. “
“Διπλή πράσινη επανάσταση”
“Διπλή πράσινη επανάσταση που βασίζεται στη φύση”, αυτή είναι η άποψη του FAO Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με μια “τελική δήλωση” που θα εξεταστεί από την Επιτροπή Γεωργίας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.