Επιστήμονες στην Ελβετία ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια νέα παγκόσμια απειλή -μετά τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών και των πεταλούδων- για την επικονίαση και την αναπαραγωγή τον φυτών: τον τεχνητό φωτισμό της νύχτας που προσελκύει τα έντομα στις λάμπες και τα απομακρύνει από τα φυτά.
Σε πολλά φυτά η επικονίαση γίνεται είτε τη μέρα είτε τη νύχτα. Αλλά η ολοένα αραιότερη νυχτερινή επικονίαση δεν μπορεί να αναπληρωθεί από αυτή που γίνεται στη διάρκεια της μέρας. Τα βράδυα το άρωμα των λουλουδιών έλκει τα έντομα, όμως τα φώτα, ιδίως οι λάμπες στους δρόμους, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τα φυτά, καθώς αποτελούν γι’ αυτά ένα δυνατό…πειρασμό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εύα Κνοπ του Ινστιτούτου Οικολογίας και Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έκαναν τα ανάλογα πειράματα και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, διαπίστωσαν ότι εξαιτίας του τεχνητού φωτός οι επισκέψεις των επικονιαστών στα φυτά μειώνονται τα βράδια σε ποσοστό έως 62%. Μία συνέπεια αυτής της μείωσης είναι η μείωση κατά μέσο όρο 13% στην παραγωγή φρούτων από τα φυτά.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν τα έντομα επικονιαστές με διάφορους τρόπους (απώλεια ενδιαιτημάτων, χρήση φυτοφαρμάκων, ασθένειες εντόμων, κλιματική αλλαγή, εισβολή ξενικών ειδών κ.α.). Σε αυτές τις απειλές, μετά τη νέα μελέτη, θα πρέπει να προστεθεί και ο τεχνητός φωτισμός.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι εκπομπές τεχνητού φωτός έχουν αυξηθεί κατά 70%, ιδίως σε κατοικημένες περιοχές. Ο νυχτερινός τεχνητός φωτισμός εξαπλώνεται διεθνώς με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 6%, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή αυτή για την επικονίαση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature23288.html
Παύλος Δρακόπουλος