Η εισήγηση του Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Αγιά Σοφιά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας (Παρασκευή 10/07/2020)
Η Αγιά Σοφιά έχει τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία για όλους τους Έλληνες, αλλά και αντίστοιχο συμβολισμό για τους απανταχού χριστιανούς σε όλη τη γη.
Συγχρόνως είναι ένα μνημείο, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έχει τον χαρακτήρα αυτό από το 1934.
Η απόφαση των Τουρκικών δικαστηρίων να επιτρέψουν την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, προκύπτει ως το αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν.
Αποτελεί εντέλει ακόμα μία απόδειξη ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ένα κοσμικό κράτος, αλλά θρησκεία και πολιτική βαδίζουν χέρι χέρι. Συγχρόνως, αποδεικνύεται ότι στην Τουρκία, η όποια δικαιοσύνη λειτουργεί ως παρακολούθημα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
Η βούληση αυτή καταγράφεται τελικά, ως μια πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει την μοναδικότητα και την οικουμενικότητα του Μνημείου.
Ο γνωστός για την μεγαλομανία και τον εθνικισμό του πρόεδρος Ερντογάν, οδηγεί την χώρα του αιώνες πίσω, αφού δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν η απόφαση ενός δικαστηρίου, να στερήσει κάτι από την αίγλη, το πανανθρώπινο μήνυμα και την τεράστια οικουμενική σημασία της Αγιάς Σοφιάς.
Προφανώς, δεν επιχειρείται και δεν γίνεται καμία προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, αλλά η ίδια η ένταξη της Αγιάς Σοφιάς στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν αποδίδει μόνο δικαιώματα αλλά και δεσμεύσεις στην χώρα φιλοξενίας.
Αυτή η απόφαση θυμίζει άλλες εποχές και σε καμία περίπτωση δεν είναι μία απόφαση του 21ου αιώνα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι είναι αντίθετο προς την οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφίας και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, για να διατυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή του στην αλλαγή που επιχειρείται.