Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για τις μεταθέσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζει το αδιάβλητο και την αντικειμενικότητα στις μεταθέσεις. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές Ανδρέας Πουλάς, Κώστας Σκανδαλίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Αρβανιτίδης με θέμα «Έκτακτες Μεταθέσεις Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Η τοποθέτηση των στελεχών στο εξωτερικό υλοποιείται απαρέγκλιτα κατά τις προβλέψεις του εν λόγω πλαισίου» διευκρίνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ συμπλήρωσε: «Για την τοποθέτηση των στελεχών στην Κύπρο, η επιλογή του προσωπικού, γίνεται με κριτήρια τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν αλλά και τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου».

«Εξαιρέσεις», είπε, «μπορούν να υπάρξουν μόνο στο πλαίσιο της έμπρακτης μέριμνας της υπηρεσίας για το προσωπικό, και αφορά σε μικρό αριθμό στελεχών που επιβεβαιωμένα αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα οικογενειακά προβλήματα, το οποίο επιλέγεται, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν.3883/2010 (Α΄87), για κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση στην Κύπρο κατόπιν όμως διαφανών διαδικασιών».

Ειδικότερα, κατά τον υπουργό, «τα στελέχη που επιλέγονται για τοποθέτηση στο εξωτερικό και την Κύπρο υπηρετούν σε επιτελεία κάθε επιπέδου διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των διακλαδικών, μονάδες, ανεξάρτητες υπομονάδες, πολεμικά πλοία αλλά και λοιπές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δεν υφίσταται περιορισμός, κατά τις προβλέψεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τα συζευγμένα στελέχη ανήκοντα αμφότερα στον ίδιο ή σε διαφορετικό Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, να λαμβάνουν και τα δύο το επιμίσθιο αλλοδαπής, στην περίπτωση που και τα δύο έχουν επιλεχθεί από τα Γενικά Επιτελεία στα οποία ανήκουν» ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Στην περίπτωση που μόνο το ένα εκ των δύο συζευγμένων στελεχών, έχει επιλεγεί για υπηρέτηση στο εξωτερικό και την Κύπρο, το έτερο στέλεχος εκδηλώνοντας την επιθυμία συνυπηρέτησης, η οποία είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία, δεν λαμβάνει το επιμίσθιο της αλλοδαπής» συνέχισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τυχόν καταγγελίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση των Γενικών Επιτελείων, και αφορούν σε παρατυπίες στις εκδοθείσες μεταθέσεις και τοποθετήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «τα στελέχη, στην περίπτωση που αισθάνονται ότι αδικούνται, αναφορικά με την εκδοθείσα μετάθεση ή τη μη μετάθεσή τους, ασκούν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής».

«Οι υποβληθείσες προσφυγές», ανέφερε, «εξετάζονται λεπτομερώς από το αρμόδιο διοικητικό όργανο και ακολούθως οι ενδιαφερόμενοι, ενημερώνονται αμελλητί, για τη ληφθείσα απόφαση».

«Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αλλά και τα Γενικά Επιτελεία, αποτελούν οργανισμούς με καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα. Συνεπώς, γίνονται καθημερινά αποδέκτες προτάσεων, τόσο από τα ίδια τα στελέχη, μέσω των ήδη θεσμοθετημένων διαδικασιών, όσο και από άλλους φορείς. Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνονται ως καταγγελίες, αξιολογούνται αρμοδίως και στην περίπτωση που είναι δυνατό να συμβάλλουν θετικά στην επίλυση ζητημάτων, εν προκειμένω των μεταθέσεων, υιοθετούνται» επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Στο πλαίσιο των παραπάνω», είπε, «και σύμφωνα με την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, εκδόθηκε ήδη η νέα υπουργική απόφαση, υπό στοιχεία Φ.411/12/362832/Σ.8977/08-12-2021 (Β΄5700), για την μοριοδότηση των στελεχών, ικανοποιώντας αιτήματα τα οποία είχαν διατυπωθεί, αλλά και διορθώνοντας σφάλματα ή παραλείψεις τα οποία διαπιστώθηκαν προϊόντος του χρόνου και των συνθηκών».

«Τόσο το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας όσο και τα Γενικά Επιτελεία αποσκοπούν στην ισότιμη αντιμετώπιση από την υπηρεσία του συνόλου στελεχών, στην εμπέδωση αισθήματος δικαίου και αξιοκρατίας, στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς ακόμη και για τους πλέον δύσπιστους Επιπρόσθετα, έχοντας ως κεντρικό άξονα την ικανοποίηση των υπηρεσιακών αναγκών, για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, δεν παραβλέπονται και οι άμεσες προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες του προσωπικού, οι οποίες όπου είναι εφικτό και εντός των υπηρεσιακών πλαισίων, ικανοποιούνται» κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Χαρά Κεφαλίδου με θέμα «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλήνων αποφοίτων Κυπριακών Λυκείων που λειτουργούν στην Κύπρο – Χρόνος παραμονής στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τοποθετηθεί στη νήσο “Κ”», ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η τοποθέτηση για την εκτέλεση υπηρεσίας στην Κύπρο λαι σε άλλες θέσεις της αλλοδαπής, «αποτελεί προσωπική επιλογή των στελεχών, η οποία μάλιστα δεν καθίσταται υποχρεωτική για κανένα στέλεχος, πολλώ δε μάλλον που πριν την εκδήλωση της επιθυμίας τους, γνωρίζουν το καθεστώς φοίτησης των τέκνων τους, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο και έχουν σταθμίσει τις οικογενειακές τους προτεραιότητες, σε συνάρτηση με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από την υπηρέτηση στο εξωτερικό».

Ανέφερε, επίσης, ότι «τα αιτήματα των στελεχών, για την κατ’ εξαίρεση ολιγοήμερη παράταση της παραμονής τους, με αποκλειστικό σκοπό την εγγραφή των τέκνων τους για φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξετάζονται και ικανοποιούνται κατά περίπτωση, εφόσον το επιτρέπουν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Και συνέχισε: «Τυχόν επιπρόσθετη διακριτή μεταχείριση τόσο των στελεχών, όσο και των τέκνων τους, πέραν των καθοριζομένων στη σχετική νομοθεσία, ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσαρέσκεια, τόσο μεταξύ των λοιπών στελεχών, όσο και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, που δεν απολαμβάνουν αντίστοιχων προνομίων, ενώ παράλληλα δεν αποτελεί αρμοδιότητα, αλλά ούτε αποστολή, του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την δημιουργία προνομιούχων κατηγοριών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων».

«Τα Γενικά Επιτελεία με την παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας», συμπλήρωσε, «συμπαρίστανται εμπράκτως στα στελέχη και τις οικογένειες τους, καθόσον η ανθρωποκεντρική διοίκηση, συνιστά επιχειρησιακή δράση και όχι απλώς ένα σύνολο ληφθέντων ευεργετικών μέτρων».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Μοριοδότηση Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας», ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε «ότι το ζήτημα της μοριοδότησης των μονάδων και υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, επιλύθηκε με την, πρόσφατα εκδοθείσα, νέα υπουργική απόφαση, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ εντόπισε στις 19 Δεκεμβρίου τη μετάλλαξη Όμικρον στα λύματα
Επόμενο άρθροΒουλή – Θ. Πλεύρης: Εξετάζεται σοβαρά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ