Για την πορεία υλοποίησης της ελληνογερμανικής συμφωνίας σχετικά με την αντικατάσταση των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) BMP-1 με τα γερμανικά Τ/Θ Marder, καθώς και για την πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς, ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Στον αέρα η ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασης των ελληνικών TOMA BMP-1 με τα γερμανικά Τ/Θ Marder».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των MARDER, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι «μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί δεκατέσσερα ΤΟΜΑ, ενώ αναμένεται η παραλαβή επιπλέον έξι. Η παράδοση των υπόλοιπων είκοσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο β’ εξάμηνο τρέχοντος έτους. Αντιστοίχως, έχουν παραδοθεί είκοσι ΒΜΡ-1 και για τα υπόλοιπα αναμένονται οι παραπάνω παραδόσεις.
Περαιτέρω, διευκρίνισε, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 αντικαταστάθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται επιχειρησιακό κενό και να εξασφαλίζεται η ομοιομορφία του αμυντικού υλικού. Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η σταδιακή απόσυρση και αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 έχει ξεκινήσει από το έτος 2017, πρόσθεσε.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης για την εν λόγω αντικατάσταση, προστέθηκε στην αμυντική διάταξη και ικανός αριθμός των νεοπαραληφθέντων, από τις ΗΠΑ, Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχήματα Αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) Μ1117.
«Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μετακίνηση ή αναδιάταξη δυνάμεων και μέσων, γίνεται με γνώμονα την επαύξηση της αμυντικής ισχύος και ουδόλως την αποδυνάμωσή της», κατέστησε εκ νέου σαφές.
«Συναφώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αναδιάταξη μονάδων και μέσων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, ωστόσο οι ειδικότερες ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν, δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω διαβάθμισης “απορρήτου και άνω», επανέλαβε.
Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ενημέρωσε ότι «αναφορικά με την απόκτηση ΤΟΜΑ Lynx και την αναβάθμιση των Leopard, στην παρούσα φάση το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έχει γνωματεύσει όπως εγκριθεί η ενεργοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, όπως παρακάτω:
– Αναβάθμιση αρμάτων μάχης Leopard 2Α4, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την αναβάθμιση 123 αρμάτων.
– Προμήθεια νέου ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την προμήθεια 205 ΤΟΜΑ LΥΝΧ.
Η υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, όπως και κάθε εξοπλιστικού προγράμματος, επανέλαβε, εξετάζεται στο πλαίσιο της επαύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΓΕΣ, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και εντός των δυνατοτήτων του οικονομικού σχεδιασμού εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) που υπογράφηκε μεταξύ του γερμανικού υπουργείου ‘Αμυνας και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση 40 ΤΟΜΑ MARDER από τη Γερμανία στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση των αντίστοιχων σαράντα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που θα παραχωρηθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία.
ΑΠΕ - ΜΠΕ