Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα δήλωσε χθες Τετάρτη πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να «βοηθήσει να προστατευτεί ο Αμαζόνιος», ενώ μένει χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας ως τη σύνοδο των κρατών στο έδαφος των οποίων εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου στην Μπελέμ (βόρεια).
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας να πείσουμε τον κόσμο ότι η επένδυση στην προστασία του δάσους είναι αποδοτική», δήλωσε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Μπραζίλια.
«Ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον Αμαζόνιο», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.
Αντιπρόσωποι των οκτώ κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA) θα συναντηθούν για πρώτη φορά από το 2009 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συντονίσουν τις πολιτικές για την προστασία του τροπικού δάσους.
Ο Λούλα επέμεινε χθες πως η κυβέρνησή του θα είναι «πολύ σκληρή» στον αγώνα εναντίον της αποψίλωσης του δάσους, που μειώθηκε κατά 33,6% από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
Στη συνάντησή του με τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου ο Λούλα αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο θέλει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, διαβεβαιώνοντας πως η Βραζιλία θα «συνεχίσει να προσπαθεί να εργαστεί για την ειρήνη».
Ακόμη, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη σύνοδο της BRICS (22η-24η Αυγούστου) στη Νότια Αφρική. Κατά την άποψή του, η ομάδα αυτή αναπτυσσόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει «εξαιρετικό ρόλο» να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε πως θα συζητηθεί στη σύνοδο η ενδεχόμενη διεύρυνση της ομάδας, η ένταξη σε αυτή και άλλων κρατών, μεταξύ άλλων της Αργεντινής, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ