Ο λαϊκισμός ακονίζει τα μαχαίρια του – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Λέμε, γράφουμε και ξαναλέμε ότι αν υπήρχε ένας βαθμολογητής κορωνοϊού για τις κυβερνήσεις του κόσμου, η ελληνική θα έπαιρνε άριστα. Κι ας φωνάζουν διάφοροι γραφικοί και γελοίοι ότι… «θα αναμετρηθούμε μετά»… Η ελληνική κυβέρνηση, πρώτη σε όλη την Ευρώπη αντιλήφθηκε τι συμβαίνει και πρώτη έλαβε μέτρα. Μάλιστα, αυτά τα μέτρα τα έλαβε με πρωτοφανή ταχύτητα κι αποφασιστικότητα και δη την ώρα που η χώρα στον Έβρο δεχόταν επιθέσεις εισβολής στο έδαφός της. Όλη η Ευρώπη «υποκλίθηκε» στα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης πλην ΣΥΡΙΖΑ κι ελλαδικής εκκλησίας!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Φυσιολογικά λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας επιδοκιμάζει τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης και σκέφτεται με τρόμο τι θα μπορούσε να μας είχε συμβεί αν σε Έβρο και πανδημία χειριζόταν τα πράγματα ο προηγούμενος συρφετός.

Όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με την πανδημία. Μα πολλοί γνωρίζουν τι θα συμβεί –συμβαίνει ήδη- στην Οικονομία. Η οποία μπαίνει στην εντατική με αναπνευστήρα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν. Κάποιες λίγες υπολειτουργούν. Όλες όμως δεν έχουν καταναλωτικό κοινό να διαθέσουν όσα παράγουν, ενώ πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν και τα πάγια έξοδά τους (μισθοδοσίες, εισφορές, φορολογία κλπ).

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη μας βιομηχανία, ο τουρισμός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπολειτουργήσει το 2020. Οι αρμόδιοι «μιλάνε» για κάμψη της τάξης του 50-60%!! Συνεπώς, μιλάμε για στρατιές ανέργων που θα σκιάσουν πάλι την χώρα. Στους οποίους θα προστεθούν οι πολυάριθμοι όλων σχεδόν των κλάδων της Οικονομίας.

Σκέφτομαι ότι οι γελοιότητες κι οι αλχημείες του προηγούμενου κυβερνητικού θιάσου από τις οποίες χάθηκαν δεκάδες δεκάδων δις και διαλύθηκαν παντελώς οι τράπεζες, θα πληρωθούν τώρα. Αφού οι αφελληνοποιημένες τράπεζες δεν θα είναι εύκολο να στηρίξουν την Οικονομία. Κι έχουν το θράσος αυτοί οι άνθρωποι (που έκρυβαν τους νεκρούς στο Μάτι για να μη «πληγεί» ο τσίπρας) να κουνάνε το δάκτυλο και να απειλούν ότι… θα λογαριαστούμε μετά!!!

Σκέφτομαι, ότι ο λαϊκισμός ακονίζει τα μαχαίρια του. Βγήκε προχθές ο Χαρίτσης , εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κι άρχισε να μοιράζει λεφτά  από το λεφτόδεντρο. Απαιτώντας να… καλύψει το κράτος τα έξοδα των πολιτών, των επιχειρήσεων κλπ. Λες και ξανάβγαλαν από τα συρτάρια το… πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Την ίδια ώρα που παρέδωσαν μια χώρα με υποθηκευμένη τη δημόσια περιουσία της για έναν αιώνα, χωρίς τράπεζες, με διαλυμένο τον τομέα της Ενέργειας και σημαντικό μέρος της κοινωνίας γαλουχημένο με την κουλτούρα της …ανυπακοής και του «δεν πληρώνω»! Οι υπάνθρωποι των fake news που έφτασαν στο σημείο προχθές να διαδίδουν ότι η κυβέρνηση επέβαλε … capital controls και να μιλάνε για… αχρείαστη καραντίνα!

Σκέφτομαι ότι κουτσά στραβά το καλοκαίρι θα περάσει, αλλά το φθινόπωρο κι ο χειμώνας θα είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ζωής. Κι εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει τα ίδια αντανακλαστικά αλλά και να λάβει μεγάλες κι ίσως δύσκολες αποφάσεις.

Ήδη, ακόμη και χωρίς πολιτική βούληση το κράτος έγινε πιο ευέλικτο. Η ψηφιοποίηση που θέλοντας και μη βρεθήκαμε, δεν μπορεί να γίνει παρελθόν όταν έρθει η ομαλοποίηση της κατάστασης. Άρα, μάνι μάνι ιδού μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αλλάζει τις ζωές μας προς το καλύτερο αφού αντικαθίστανται χαρτομάνι και τρέξιμο από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Η δε ταχύτητα ενεργειών κι αποφάσεων θα είναι πια διαφορετική και κυρίως με νέα εργαλεία. Παντού! Στην Υγεία, στην Παιδεία, στο τραπεζικό σύστημα, στα πάντα…

Κι αυτά δεν μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει ο λαϊκισμός στα τσιπουράδικα, στις πλατείες και στους δρόμους. Πολύ περισσότερο με μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση…