Με την κάμερα του emvolos βρεθήκαμε στο Αγρόκτημα Φιλώτειας, λίγο έξω από το Ριζοχώρι, Αριδαίας και ξεναγηθήκαμε στην πρότυπη κτηνοτροφική. Ο Χρήστος Βασιλειάδης μας «μύησε» στα μυστικά της ευζωίας και την σωστής διατροφής των αγελάδων ώστε να μπορεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση να ανταπεξέρχεται οικονομικά με την σημερινή δύσκολη κατάσταση.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Οι μοσχίδες που προορίζονται για αντικατάσταση είναι 9 μέχρι 22 μηνών, δύο μήνες πριν γεννήσουν ανάλογα με την ανάπτυξή τους. Το κόστος διατροφής είναι 1200-1400 ευρώ. Ο κύκλος γαλακτοπαραγωγής έχει μειωθεί πολύ και φθάνει σε 2,5 τοκετούς περίπου 4 χρόνια οπότε πρέπει να αντικατασταθούν. Αν αφαιρέσουμε την πώληση του κρέατος όταν αποσυρθεί, για τις 3 γαλακτοπαραγωγικές περιόδους το κόστος είναι 700 ή 800 ευρώ για να γίνει απόσβεση. Άρα δεν γίνεται ποτέ απόσβεση του ζωικού κεφαλαίου με τα χρήματα που πληρώνουν το γάλα σήμερα. Η τιμή του κιλού γάλακτος είναι στην καλύτερη περίπτωση 35 λεπτά .
Η διατροφή τους αποτελείται από ενσίρωμα καλαμποκιού, άχυρο και λίγο ηλιάλευρο σαν πρωτεινούχα τροφή και βέβαια λαμβάνουν τα απαραίτητα ανόργανα μικροστοιχεία που χρειάζονται, τα οποία αγοράζονται γιατί είναι ασύμφορη η καλλιέργεια από τους κτηνοτρόφους.
Το πρόγραμμα των αγελάδων είναι ως εξής. Τα ζώα αρμέγονται στις 6 το πρωί και 6 το απόγευμα. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι ελεύθερος για να φάνε, να ξεκουραστούν, να περιποιηθούμε τα νύχια αν χρειάζεται και κανονικά κοιμούνται 6-8 ώρες.
Οι αγελάδες ξηράς περιόδου και οι μοσχίδες δύο μήνες πριν τον τοκετό, διατρέφονται με ενσίρωμα, άχυρο και δύο κιλά πρωτεινούχο φίραμα κατάλληλο για την δίαιτα τους.
Η μονάδα είναι πολύ προσεγμένη ορθάνοικτου τύπου και τον χειμώνα ακόμα και με την παγωνιά με -18ο C δεν είχε άρρωστο ζώο. Το μυστικό, μετά από ενδελεχή έρευνα είναι ότι χρησιμοποιεί ζεόλιθο, ένα ορυκτό αρνητικά φορτισμένο που έχει την ικανότητα να δεσμεύει στοιχεία θετικά φορτισμένα που βλάπτουν το ζώο. Τέτοια είναι οι μυκοτοξίνες, τα χημικά, τα βαρέα μέταλλα, η αμμωνία που αποβάλλονται από το ζώο και δεν περνάνε στο αίμα του ζώου. Όταν τα ζώα έχουν έναν οργανισμό υπερφορτωμένα με καλά στοιχεία και δυνατό αμυντικό σύστημα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι μολυσμένες τροφές με αφαλοτοξίνες, όπως πέρσι που τροφή ήταν μολυσμένη με αφαλατοξίνες 8 ml. ανά κιλό και στο γάλα ανιχνεύτηκε μόνο 30 ppt. Πρόβλημα υπήρχε μόνο στα μοσχαράκια από το γάλα της μητέρας.
Αργότερα παρακολουθήσαμε όλη την διαδικασία της άλμεξης. Τα ζώα καθαρίζονται και ειδικά οι θηλές με απολυμασμένη πετσέτα και πιέζονται οι θηλές για να βγει λίγο γάλα ώστε να γίνει τεστ και να ελεγχθεί το ζώο για τυχόν μαστίτιδα. Για να εκκριθεί η ορμόνη χρειάζεται 1,5 λεπτό και η ροή του γάλακτος διαρκεί 6 λεπτά. Η περίοδος της γαλακτοπαραγωγής διαρκεί 9-10 μήνες και η ετήσια παραγωγή είναι 11,5 τόνους ανά ζώο.
Στη συνέχεια ο κ.Βασιλειάδης μας είπε, ότι τα προβλήματα θα έλειπαν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ελληνικό κέντρο γενετικής βελτίωσης, οπότε να έχουμε εμείς τον έλεγχο της αναπαραγωγής και να χρησιμοποιηθεί η βελτίωση προς όφελος των κτηνοτρόφων και των ζώων. Να έχουμε δικούς μας πόρους ενέργειας, φάρμακα και να μην είμαστε εξαρτώμενοι από τους εταίρους. Ήδη με τις σημερινές συνθήκες οδηγούμαστε στην καταστροφή, οι περισσότερες μονάδες κλείνουν. Συμβουλεύει τους συναδέλφους του να ελέγχουν τα σπέρματα που αγοράζουν για την γονιμοποίηση μέσω σπερματέγχυσης, να εξετάζουν τυχόν μικροβιακό φορτίο και βακτήρια.
Το κόστος της διατήρησης της φάρμας ανά ζώο όταν ο κτηνοτρόφος είναι συνεχώς εκεί είναι 41 λεπτά το κιλό γάλακτος με τις αποσβέσεις και 28 λεπτά χωρίς τις αποσβέσεις έτσι καταλαβαίνεται ότι με τα 35 λεπτά που εισπράττουμε μεταχρονολογημένα από το γάλα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε.
Ελπίδα μας είναι μόνον οι πανεπιστημιακοί και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, που μόνο αυτοί μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, με τεχνικές ώστε να είμαστε βιώσιμοι. Καλό θα ήταν να γυρίζαμε στις πατριαρχικές μονάδες με μικρό αριθμό ζώων που να ζουν ευζωικά με το βοσκοτόπι γύρω από το στάβλο και όχι επάνω στα βουνά που μας παραχωρούν προς ενοικίαση. Να γυρίσουμε στις αυτόχθονες φυλές που τώρα τις έχουν μόνον για να εισπράττουν κάποιες επιδοτήσεις .
Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε θα πρέπει να μην έχουν οι ξένοι και οι ολίγοι, τον έλεγχο του κύκλου των τροφίμων και να μην ζουν τα ζώα φυλακισμένα και εμείς οι κτηνοτρόφοι εγκλωβισμένοι και το χρήμα να το καρπώνονται άλλοι.
Η ραγδαία εξέλιξη, η ποιότητα των ζωοτροφών, τα φάρμακα, τα εμβόλια και η ρομποτοποίηση ανεβάζουν το κόστος διατροφής ενώ παράλληλα μειώνεται λόγω της εντατικοποίησης ο μέσος όρος ζωής. Ο πατέρας μου είχε αγελάδες με 13-17 γέννες και τώρα έχουμε φθάσει στις 2,5 γέννες και 4 χρόνια ζωής.
Η συμβουλή του είναι ο έλεγχος διατροφής για μολύνσεις από μυκοτοξίνες.