Ο Κων. Μπούμπας στην Επιτροπή Περιφερειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και θεομηνιών

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ «Πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης θεομηνιών».

Λοιπόν,κατ’αρχάς η Επιτροπή είναι πάρα πολύ σημαντική. Το έχουμε πει ότι η Επιτροπή αυτή έπρεπε να είναι Διαρκής Επιτροπή και να έχει νομοπαρασκευαστικό χαρακτήρα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και λόγω των κλιματολογικών φαινομένων που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι η μία παράμετρος. Θα πρέπει η Επιτροπή να έχει πιο ενεργό ρόλο και πραγματικά και να συζητήσουμε επί της ουσίας.

Όσο εξοπλισμό και να φέρουμε, όσα εναέρια μέσα για το θέμα των πυρκαγιών ή για το θέμα της χιονόπτωσης ή των πλημμυρών να φέρουμε, αν δεν αξιοποιήσουμε σωστά τους ανθρώπινους πόρους, δηλαδή όλα με ανθρώπους γίνονται και γίνονται με την εκπαίδευση, δεν θα καταφέρουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Καταρχάς,απέναντι στη νέα υπηρεσία την οποία πάτε να συστήσετε σε ότι αφορά τους δασοκομάντος, την ΕΜΟΔΕ, είπα και την άλλη φορά, δεν πήρα απάντηση, πρέπει να συνεργαστείτε κατά τα πρότυπα των ειδικών δυνάμεων για να έχει αποτέλεσμα. Δηλαδή, πρέπει να γίνουν ειδικά τμήματα εκπαίδευσης στην ίδια ειδική μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες, για να έχουμε πλέον και την πρόληψη αλλά και την καταστολή. Τι θέλω να πω. Μπορεί να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών δασοκομάντος, οι οποίοι με τα Σινούκ που έχετε, μπορούν να πηγαίνουν πίσω από την εστία της πυρκαγιάς και όπως και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, να είναι ευέλικτοι και να δημιουργούν αναχώματα, να υπάρχει τμήμα ανίχνευσης, ενδεχομένως να υπάρχει και ένα τμήμα το οποίο θα πρέπει να προσφέρει τις ιατρικές βοήθειες.

Θέλω να πω, μη λέτε 500 ειδικοδυναμίτες δασοκομάντος, μπορούν να γίνουν ειδικά τμήματα, όπου το ένα θα συμπληρώνει το άλλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό,ανάλογα με τη μορφή της καταστροφής. Δηλαδή, για το θέμα πυρκαγιάς και πλημμύρας, το εναέριο τμήμα μπορεί να έχει αποτελέσματα. Ενδεχομένως τμήμα μέσω του τάγματος εναέριου εφοδιασμού, για να πέφτει και εξοπλισμός σε κάποιες περιοχές, όπου ενδείκνυται.

Τώρα, θα πρέπει να υπάρχει καταρχάς μία αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Άκουσα προηγουμένως, τον κ. Γιάννη Γιώργο, που έχω συνεργαστεί μαζί του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμοδιότητες είναι συγκοινωνούντα δοχεία,πρέπει να είναι περισσότερες σε ότι αφορά τους ΟΤΑ, είτε πρώτου είτε δευτέρου βαθμού. Εδώ, για παράδειγμα, η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, καπελώνει την Αιρετή. Αυτά, κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να υπάρχει μία συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, ανάλογα βεβαίως το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, στο θέμα των δασών, της δασοπροστασίας, είναι καλό να έχετε ένα ανοικτό δίκτυο, έναν δίαυλο επικοινωνίας, με κυνηγετικούς συλλόγους και ορειβατικούς συλλόγους. Ξέρουν τις περιοχές. Θα πρέπει να γίνουν εξειδικευμένα δίκτυα πόλεων περιοχών. Γνωρίζουμε το πρόβλημα, ποιες περιοχές είναι α’, β’, γ’, δ’, ανάλογα με την επικινδυνότητα, δίκτυο πόλεων περιοχών σεισμογενών, τα ξέρουμε, Αίγιο, Κοζάνη, Αθήνα κλπ., να μην πλατειάζω.

Στο θέμα των ορεινών περιοχών, που ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιών ή πλημμυρών, θα πρέπει να υπάρχει δίκτυο κοινοτήτων, που τα ξέρουν οι ΟΤΑ, γιατί οι άνθρωποι γνωρίζουν την περιοχή και θα βοηθήσουν σε μια κατάσβεση. Υπήρχε πρόταση από το 1998 της Πυροσβεστικής να δημιουργηθεί ένα τμήμα ειδικών ορεινών διαδρομών. Τώρα, δεν ξέρω αν αυτό πλαισιώνεται στη νέα μονάδα που κάνουμε με τους 500 δασοκομάντος. Αυτή θα ήταν κυρίως μονάδα ανίχνευσης επάνω στα βουνά.

Παρατηρητήρια. Δεν ξέρω αν μπορεί εκεί που μπορούν να γίνουν περισσότερα παρατηρητήρια. Τώρα, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με τους δασικούς χάρτες, δεν ξέρουμε αν μπορούν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες και δρόμοι. Υπάρχουν και ιδιόκτητα δάση. Για παράδειγμα, στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής, υπάρχει πρόβλημα για να μπουν μέσα να γίνουν αντιπυρικά.

Τα ξέρει ο εκεί Αντιπεριφερειάρχης. Βγάλτε από το χρονοντούλαπο,κύριοι υπουργοί, μελέτες έμπειρων ανθρώπων. Βλέπε Κουρμπάτση, βλέπε Γκολντάμερ . Ο Πρωθυπουργός το είχε υποσχεθεί ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, ότι η έκθεση Γκολντάμερ  θα αξιοποιηθεί, διότι ο Γερμανός το έβαζε ως σημαντική παράμετρο να συμφωνεί και η Αντιπολίτευση. Δημιουργήστε, λοιπόν, μέσα από αυτές τις εμπειρίες που καταθέτουν οι άνθρωποι, να μην τις έχουμε στο χρονοντούλαπο, να τις εκμεταλλευτούμε, να τις αξιοποιήσουμε, στο έπακρο, όσο μπορούμε.

Στο θέμα του εθελοντισμού, θέλει εχέγγυα, δεν αξίζει μόνο το χειροκρότημα. Θα είναι φορολογικά κίνητρα, δηλαδή, κατά τα πρότυπα του εθελοντικού αθλητισμού που συζητούσαμε  πρόσφατα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στο εθελοντικό έργο το οποίο προσφέρουν. Πολλά μπορούν να γίνουν, αρκεί να γίνει, θα λέγαμε, ένας καταμερισμός, ευελιξία και συντονισμός, πρέπει να πάνε μαζί και πρέπει να γίνει γεωχωρικά μία καταγραφή ιδιαιτεροτήτων των 13  περιφερειών της χώρας, για να υπάρχει απτό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: “Μέτρο του τρόπου που πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας, είναι το κενό και το τίποτα”
Επόμενο άρθροΟ Γ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega»