Ο γρίφος της παράδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών στον Ερντογάν – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον γρίφο που δημιούργησε η άφιξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα τους.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το ζήτημα αφορά και εμάς αλλά και τον Ερντογάν.

Κι αν η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει επιδείξει μεγάλες ανοχές στο καθεστώς του Σουλτάνου, αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται η πιο φανατική υπέρμαχος (μετά τη Βρετανία) του Ερντογάν στην Ε.Ε. είναι σαφές ότι υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να υπερβεί. Όρια και πολιτικά και ανθρωπιστικά.

Όσο κι αν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Αριστεράς επιχείρησαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και να θεωρούν ότι πρέπει να παραδοθούν οι οκτώ στους Τούρκους, όσο κι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε πως θα τους παραδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το θέμα είναι τεράστιο.

Πολύ περισσότερο αν η Άγκυρα επαναφέρει την θανατική ποινή και δη με αναδρομική ισχύ για όσους νομίζει ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

 

Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά αλλά και η σκληρή Δεξιά που εκπροσωπεί ο συγκυβερνήτης Καμμένος, χαρακτήριζαν περίπου προδότες όσους χειρίστηκαν την υπόθεση Οτσαλάν. Πώς σήμερα, θα πράξουν περίπου το ίδιο;

 

Όμως, ο γρίφος έχει να κάνει και με το αχαρτογράφητο της επόμενης ημέρας στην Τουρκία.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την Ε.Ε. ή το Κυπριακό;

Και πώς αυτά, αλλά και ο συνεχής κατήφορος της Τουρκίας σε ολοκληρωτικό κράτος ή οι συνεχείς διώξεις στους αντιφρονούντες τον Ερντογάν (δημοσιογράφους, δικαστικούς, αξιωματικούς κλπ), μπορούν να παραβλεφθούν από την ελληνική κυβέρνηση; Δηλαδή, από μια κυβέρνηση χώρας της Δύσης με συγκεκριμένα αξιακά χαραλτηριστικά;

 

Και τι θα κάνει ο Σουλτάνος αν δεν του παραδώσει η ελληνική κυβέρνηση τους οκτώ αξιωματικούς;

Θα καταπατήσει τη συμφωνία που έκανε με την Ε.Ε. για τον περιορισμό των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών ; Διόλου απίθανο. Ακόμη κι αν «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

 

Και τι θα γίνει με το κυπριακό; Πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν στο ζήτημα της πλήρους απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, που ζητούν Αθήνα και Λευκωσία για να άρουν χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας και να συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες; Πολύ περισσότερο αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του και σε επίπεδο στρατού;

 

Και τι θα γίνει με το Αιγαίο; Πολύ περισσότερο αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο απαλλαγμένος από μεγάλη μερίδα κεμαλιστών στρατιωτικών τουρκικός στρατός του Ερντογάν θα στρέψει σε πρώτη φάση την προσοχή του στις άμεσες απειλές των μετώπων του Κουρδιστάν και της Συρίας;

 

Γι αυτό μιλάμε για τεράστιο γρίφο που προκαλεί η ιστορία με την ενδεχόμενη ή όχι παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών…

Κι ας ελπίσουμε η λύση που θα δοθεί να είναι καλά μελετημένη.

Και να μην είναι άλλη μια από τις γνωστές αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές αποφάσεις…

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ “ελληνικός” θύμα της νέας φορολόγησης, δηλώνουν οι συλλογικοί φορείς των καφεκοπτών
Επόμενο άρθροΝέα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία – Μεταξύ αυτών και της Βέροιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.