Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Τα θεάματα, που χορταίνουν το κοινό, που πεινάει πάντα!

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει).

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Τα θεάματα, που χορταίνουν το κοινό, που πεινάει πάντα!

Οι ειδήσεις που διαβάζεις, αν είσαι τυχερός και αδειούχος, έχουν πάντα έναν διαφορετικό αντίκτυπο από κάθε είδηση που περνάει μπροστά σου όταν είσαι στην καθημερινότητα σου. Αυτή είναι μια γενική διαπίστωση που προφανώς δεν ισχύει πάντα.

Και σίγουρα δεν ισχύει για ειδήσεις όπως αυτή που μου «έσκασε» το πρωί της Τετάρτης. Βλέπεις πλέον οι ειδήσεις «σκάνε» ως ειδοποιήσεις στις ηλεκτρονικές μας συσκευές και κάποιες, όπως αυτή που θα σου περιγράψω, μπορούν να σου κάψουν το μυαλό.

«Έσκασε» λοιπόν η είδηση από την Αίγυπτο που λέει ότι το δικαστήριο ζήτησε η θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε έναν δολοφόνο μιας κοπέλας να μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Μια αρένα λοιπόν θα στηθεί για να δουν όλοι τον στυγερό δολοφόνο να εκτελείται.
Πώς σου ακούγεται;
Επιστροφή στις εποχές που τα πιο αρχέγονα ένστικτα κυριαρχούσαν και έννοιες όπως δίκη, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, ήταν, όπως τελικά και σήμερα: κάτι πολύ μακρινό. Ειδικά για ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Κανείς φυσικά δεν σκέφτηκε ότι σε χώρες όπως οι μουσουλμανικές, στο πρώτο χέρι που θα είχε κοπεί θα είχαν σταματήσει οι κλοπές.
Αν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα η σε απευθείας μετάδοση μιας εκτέλεσης δεν θα είναι μακριά από τα τρομακτικά βίντεο με τις εκτελέσεις αντιφρονούντων που βλέπουμε κατά καιρούς από ομάδες σκληρών ισλαμιστών. Τρομοκρατία.
Τρομοκρατία, μόνο αυτό μπορεί να μπει δίπλα στην απάνθρωπη αυτή απόφαση.
Θα μου πεις η εκτέλεση είναι το μείζον, και η επιβολή της ως ποινή όπου υπάρχει. Η μετάδοσή της στο κοινό σε πείραξε;
Μα ναι, είναι τρομακτικό αν σκεφτείς ότι ζούμε στο 2022 και ότι η ανθρωπότητα έχει διανύσει μεγάλες αποστάσει πολιτισμού. Φαίνεται όμως ότι ο λαός θέλει άρτο και θεάματα ή τουλάχιστον έτσι αποφασίζει η εκάστοτε εξουσία.
Θα ανακουφιστούν οι ζηλωτές, θα τρομάξουν οι θεοσεβούμενοι, θα χαρούν οι ακραίοι, με μια δημόσια εκτέλεση που θα γίνει ένα ακόμη viral video. Βεβαίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μας προειδοποιούν για το «άγριο περιεχόμενο» αλλά με ένα κλικ θα μπορούμε να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε και να ξαναβλέπουμε την εκτέλεση ενός δολοφόνου από όπου κι αν βρισκόμαστε.
Αυτό το κλικ όμως που θα κάνουν εκατομμύρια χρήστε των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δουν, να πάρουν μάτι είναι τελικά που δείχνει πόσο πολύ οι κοινωνίες μας, πόσο πολύ κάποιοι από εμάς έχουμε γίνει ένας όχλος μιας αρένας που διψάμε για θέαμα, για να ξεχνάμε – έστω και στιγμιαία – ότι μας λείπει ο «άρτος».

Ας σκεφτεί ο καθένας μας, αν θα έκανε ένα «κλικ» που θα του επέτρεπε να δει μια δημόσια εκτέλεση. Τι δικαιολογία θα έχεις, θα έχω αν το κάνω;

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΣτην Κύπρο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας-Συνάντηση με τον Ι. Κασουλίδη
Επόμενο άρθροΜυτιλήνη: Συνεχίζεται η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών για τον έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς στη νότια Λέσβο