Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Οι διακοπές που χάθηκαν

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει).

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Οι διακοπές που χάθηκαν

Διακοπές! Ιερό πράγμα! Από την εποχή του Ανδρέα (του Παπανδρέου για τους νεότερους) που τις «ευλόγησε» μιλώντας για τα «μπάνια του λαού», μέχρι σήμερα υποτίθεται ότι υπήρχε ένας σεβασμός για την ανάγκη όλων στη διακοπή από την καθημερινότητα.
Από τότε που ειπώθηκε η ιστορική φράση για τα μπάνια του λαού μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, έχουμε ζήσει μνημόνια, έχουμε επιζήσει αυτών, και έχουμε φτάσει στη φετινή σεζόν με έναν πόλεμο – που τον συνηθίσαμε ως είδηση – με παρενέργειες που επηρεάζουν τις ζωές μας.

Αναπόλησα διακοπές, αλλά και θέλησα να προγραμματίσω κάπως, κι εγώ, τις δικές μου με την οικογένειά μου.
Με μεγάλη θλίψη άκουσα από φίλους, γνωστούς, ειδικούς, θεσμικούς και εξωθεσμικούς τις τιμές που επικρατούν μόνο για να πας διακοπές (και γυρίσεις φυσικά). Πριν πάμε στο κόστος της καθημερινότητας των διακοπών, πρέπει να φτάσουμε στο ρημαδομέρος που επιλέγουμε.

800 ευρώ πήγαιν’ έλα θέλει η φίλη μου η Ε να πάει στο νησί της, στο πατρικό της σπίτι, με τα δύο της παιδιά και το αυτοκίνητό της.

52 ευρώ η θέση για την Πάρο.

Η θλίψη μου προέρχεται από το γεγονός ότι πλέον τα ελληνικά νησιά μας είναι σχεδόν απαγορευτικά για μια μέση οικογένεια που θέλουν να περάσουν λίγες μέρες μαζί σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.

Ακούω τους νησιώτες, στα ακριτικά μας νησιά, αυτά που «γκριζάρει» η Τουρκία, να κάνουν έκκληση στους Έλληνες να πάνε για διακοπές ώστε να τονωθεί η αγορά τους αλλά και να δουν  ότι τους σκεφτόμαστε και σκέφτομαι: σωστά τα λένε, αλλά πώς να φτάσεις όταν θες πάνω από το βασικό μισθό μεταφορικά;

Φαντάζομαι ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους τους περισσεύουν τα χρήματα – και να είναι καλά οι άνθρωποι να τα καταφέρνουν πάντα. Φοβάμαι ότι για τους πολιτικούς μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι λαϊκισμός ένα τέτοιο επιχείρημα. Λυπάμαι γι’ αυτούς αλλά και για μας που τους επιλέγουμε.
Οι διακοπές για πολλούς χάθηκαν μεταξύ υποχρεώσεων, ρήτρας αναπροσαρμογής και τιμών της βενζίνης.
Οι αυξήσεις στα μεταφορικά δεν χαντακώνουν απαραίτητα τον τουρισμό. Χαντακώνουν όσους δεν τολμούν να ονειρευτούν ότι μπορούν να πάνε σε ένα από τα πανέμορφα νησιά μας. Και τους κάνουν να σκέφτονται  ότι γινόμαστε παρίες στην πατρίδα μας με περίκλειστες περιοχές που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε για να τις χαρούμε!
Τα νησιά είναι γεμάτα κατά 90% με ξένους τουρίστες και μόνο το 10% των κρατήσεων είναι Έλληνες, λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Αυτό τα λέει όλα!

Καλές διακοπές!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΒουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία
Επόμενο άρθροΚ. Σκρέκας: Το όφελος για νοικοκυριά και οικονομία από την ανακύκλωση συσκευών – Αύριο ανοίγει το πρόγραμμα