Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Ο Ριχάρδος και η σιωπή που τελικά δεν είναι χρυσός
- Ακόμη και σήμερα στην οδό Αθηνάς υπάρχει ένα μόνο – παλιά ήταν περισσότερα – βιτρινάκι, ξύλινο κλειστό με τζάμι γύρω-γύρω που έχει μέσα βέρες, σταυρουδάκια, μανικετόκουμπα, δαχτυλίδια. Χρυσά. Θαμπά φαίνονται μέσα από τα σκονισμένα τζάμια. Το σαράφικο. Ο ενεχυροδανειστής, απομεινάρι μιας εποχής που φαίνεται ότι δεν έχει παρέλθει.
- Τα μαγαζιά που η κρίση τα έκλεινε σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ακόμη και σε εύπορες, όπως είναι το Παλιό Φάληρο που ζω εγώ, μετατρέπονταν εν μια νυκτί σε «Αγοράζουμε χρυσό», «Διεκπεραίωση δανείων χωρίς γραφειοκρατία».
- Ο «Ριχάρδρος» είναι φυτρωμένος σε κάθε γειτονιά, διαφημίζεται στην τηλεόραση. Ακόμη και σε μεγάλα κανάλια, όχι μόνο σ’ αυτά που λέμε «δεύτερα» κι έχουν κυρίως τηλεμάρκετινγκ.
- Ο σύχρονος σαράφης, έγινε Mainstream. Παλιά κρυβόταν σε σκοτεινά γραφειάκια του κέντρου, πιο παλιά σε σκοτεινά σοκάκια, ή ανήλιαγα δωμάτια.
- Σήμερα οι σαράφηδες, αυτοί που σου παίρνουν τις αναμνήσεις για να σου δώσουν ένα πόσο ώστε να μην σου κόψουν το ρεύμα, ή να πληρώσεις τη δόση του δανείου και να μην χάσεις το σπίτι σου, ή απλώς να μπορέσεις να ψωνίσεις ρούχα ή τρόφιμα για την οικογένειά σου είναι εκεί: φόρα παρτίδα.
- Οι «Ριχάρδοι» έγιναν ένας κρίκος της αλυσίδας που τυλίγει κόσμο και κοσμάκη και τον οδηγεί βαθιά στην άβυσσο της ανέχειας. Μιας αλυσίδας τόσο βαριάς που δεν μπορεί κανείς να την σπάσει και να βγει να πάρει αέρα.
- Κανείς δεν αντιδρούσε. Όλοι περνάμε απ’ έξω και στην καλύτερη περίπτωση παρακαλάμε όποια δύναμη πιστεύει ο καθένας να μην χρειαστεί να διαβούμε το κατώφλι τους.
- Ξέρω ανθρώπους που πούλησαν τις βέρες τους για να πληρώσουν το φροντιστήριο του παιδιού τους. Η αγάπη άλλωστε δεν μεταφράζεται σε καράτια.
- Και τώρα βγήκε στη φόρα το κατηγορητήριο: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση έχουν κατασχέσει μέχρι στιγμής 50 κιλά χρυσού και ποσό που φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι τα κέρδη ήταν περί τα 6.000.000 ευρώ τον μήνα.
- Δηλαδή τι μας λέει το αστυνομικό ρεπορτάζ; Το πρόβλημα είναι ότι οι «Ριχάρδοι» της σήμερον δεν πλήρωναν φόρους για τις «διευκολύνσεις» σε ανύμπορους πολίτες!
- Το πρόβλημα είναι οι φόροι, το λαθραίο. Αν το έκαναν νόμιμα δεν θα κουβεντιάζαμε σήμερα τίποτα απ΄ όλα αυτά.
- Αν οι «Ριχάρδοι» ήταν νομοταγείς, το σύστημα θα τους άφηνε να συνεχίζουν αυτό που έκαναν. Τι σημασία έχει άλλωστε ένα οικογενειακό κειμήλιο που θα λιώσει για χρυσός μπροστά στην ευμάρεια των φορολογικών στοιχείων.
- Οι μαυραγορίτικες λογικές όσο κι αν είναι παράλογες, όσο και αν ξεσκίζουν την ψυχή των αδύναμων που ένα ρολόι του παππού, ένα δαχτυλίδι της μάνας, τους δίνει να φάνε για μερικές μέρες, είναι αποδεκτές. Αρκεί να μην ζημιώνεται το κράτος.
- Να όμως που μαζί με το απόστημα που έσπασε γιατί έκλεβε το κράτος, βγήκε στη φόρα και η αθλιότητα της κρίσης που νομιμοποίησε και έκανε «καθώς πρέπει» επιχειρηματίες τους πιο στυγνούς εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου.
- Οι «Ριχάρδοι» εξαγόραζαν τη σιωπή μας. Με τα λεφτά για μια ώρα ανάγκης έφτιαχναν θησαυρούς. Και κανείς δε μίλαγε. Η σιωπή είναι χρυσός.
- Η σιωπή έσπασε, όταν οι «Ριχάρδοι» έκλεψαν το κράτος. Όσο κλέβουν τον πολίτη δεν πειράζει, δεν πείραζε. Έτσι δουλεύει το σύστημα.
Γιάννης Καφάτος