Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Ο Διαχειριστής, τα κοινόχρηστα και οι πληροφορίες

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Ο Διαχειριστής, τα κοινόχρηστα και οι πληροφορίες

Όταν τζιράρουμε ειδήσεις, δηλαδή όταν μεταδίδεται μια είδηση, κανονικά, λαμβάνονται υπόψιν διάφοροι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα δημοσιευτεί. Δηλαδή αν θα είναι πρώτη είδηση ή ένα απλό μονοστηλάκι – που λεγαμε σε εποχές έντυπης δημοσιογραφίας.

Γενικά η είδηση για να δημοσιευτεί πρέπει να την ξέρει ο δημοσιογράφος. Έχουμε ζήσει βεβαίως και εξομολογήσεις για ειδήσεις που μένανε κάτω από το μαξιλάρι κάποιου αλλά δεν είναι της παρούσης, ούτε αυτό είναι το θέμα μας.

Το θέμα που μου προκαλεί στις σκέψεις που ίσως διαβάσεις μέχρι το τέλος τους, είναι η είδηση ότι η Κιβωτός, ο παπα-Αντώνης, το παλιό Διοικητικό Συμβούλιο, οι καταγγελίες ήταν γνωστές.

Άρα αφού ήταν γνωστά γιατί παρέμεναν άγνωστα στο κοινό;

Ποιος φταίει;

Φταίνε οι δημοσιογράφοι που είχαν τις πληροφορίες και τις κρατούσαν κρυφές από το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό ή μήπως φταίνε αυτοί που διαχειρίζονται τις πληροφορίες και τις κρατάνε όπως ο διαχειριστής το αποθεματικό του, να του βρίσκεται όταν συμβεί κάτι έκτακτο;

Χωρίς να βάζω φυσικά το χέρι μου στη φωτιά, η είδηση για την Κιβωτό μόλις διοχετεύτηκε δημοσιοποιήθηκε. Θέλω να πω ότι μόλις οι δημοσιογράφοι την έμαθαν την μπουμπούνισαν, να το πω λαϊκά. Δεν την κράτησαν.
Το ίδιο και την είδηση με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων που είναι προφυλακισμένος για παιδική πορνογραφία. Την ήξεραν και την έψαχαν καιρό και όταν είδαν, οι διαχειριστές των πληροφοριών, ότι δεν κινδυνεύει κάποια άλλη επιχείρηση εναντίον παιδόφιλων, παιδεραστών κλπ την έδωσαν και αμέσως έπαιξε πρωτοσέλιδη.

Εκείνο λοιπόν που κάνει πολύ κόσμο να αναρωτιέται είναι μήπως οι ειδήσεις χρησιμοποιούνται από τους «διαχειριστές»  και διοχετεύονται στο κοινό εκείνη τη στιγμή που βολεύει για να κινηθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην είδηση «Χ» και όχι σε κάποια άλλη.

Γενικώς δεν μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες.
Και γενικώς δεν θέλω να πιστεύω ότι η είδηση της Κιβωτού κρύβει την οικονομική κρίση που περνάμε με τις αυξημένες τιμές που δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε, ή τις υποκλοπές που έχουν εγείρει ζητήματα που ζητούν απαντήσεις. Σοβαρές απαντήσεις κι όχι τηλεοπτικές ατάκες.
Πάντως οι ειδήσεις πρέπει να βγαίνουν, να παίρνουν το χώρο που τους αντιστοιχεί ή που τελικά επιλέγει το κάθε μέσο να τους δώσει αλλά εμείς , οι πολίτες, οι καταναλωτές της είδησης πρέπει να τις βλέπουμε και να τις μετράμε όσο είναι το μπόι τους, κι όχι όσο είναι η σκιά τους!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Επόμενο άρθροΡΑΕ: Νέες χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το 2023