Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Ήρωες του καλοκαιριού

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει).

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Ήρωες του καλοκαιριού

Πώς ήταν η παλιά ταινία: summer lovers, εραστές του καλοκαιριού; Ε, κάπως έτσι είναι και οι ήρωες του καλοκαιριού. Και ποιοι είναι αυτοί; Οι πυροσβέστες μας!

Για κάποιους μπορεί να είναι ήρωες όλων των εποχών, και των 365 ημερών του έτους, για τους περισσότερους πάντως είναι οι ήρωες του θέρους, που θάρρος και σθένος και αυταπάρνηση και χαμηλούς μισθούς, και χωρίς όλα τα μέσα, ρίχνονται στις φλόγες για να γλυτώσουν εμάς και τις περιουσίες μας από τις καταστροφικές πυργκαγιές.

Κι όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που το θέρος γίνονται ήρωες, τον υπόλοιπο χρόνο είναι «τεμπέληδες που δουλεύουν ένα μήνα το χρόνο»  και δέχονται επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής όταν τύχει να μαζευτούν και να διεκδικήσουν τα μέσα για να μας σώζουν.

Οι πρόσφατες φωτιές, που σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουν σβήσει καταστρέφουν το μέλλον μας. Ό,τι διασώζεται σώζεται από την αυταπάρνηση όλων όσοι ρίχονται στις φλόγες με ό,τι μέσα διαθέτουν για να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Καλή η καραμέλα της κλιματικής αλλαγής, του «στρατηγού άνεμου» αλλά ως γνωστόν οι καραμέλες έχουν ζάχαρη και η πολύ ζάχαρη εκτός που χαλάει τα δόντια δεν κάνει καλό γενικώς. Θολώνει τη σκέψη ρε παιδί μου. Οπότε πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και την καμπούρα μας.
Στην περίπτωση των πυρκαγιών στην Αττική, και αλλού , η «καμπούρα» είναι τα ξερόκλαδα που ακόμη μαλώνουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα να τα μαζεύει και στο τέλος δεν τα μαζεύει, και γίνονται μιας πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για ακόμη μεγαλύτερες φλόγες.

«Καμπούρα» είναι τα μέσα πυρόσβεσης που ποτέ δεν είναι πρώτα στη λίστα με τα ψώνια κάθε Κυβέρνησης. Γιατί όταν μια Κυβέρνηση βγαίνει για ψώνια, έχει άλλες προτεραιότητες. Βλέπεις τα «ψώνια» χρησιμεύουν για εξωτερική διπλωματία. Λες κι αν ψωνίσεις εσύ Χ αριθμό φρεγατών και τάχα μου θα σφίξεις τις σχέσεις σου με τον πωλητή, δεν μπορεί κάποιος άλλος με μεγαλύτερο πορτοφόλι να αγοράσει 5Χ και να σφίξει πιο πολύ τις σχέσεις του με τον πωλητή. Λαϊκισμός θα μου πει κάποιος ή κάποια ή κάποι@ για να είμαστε και πολιτικώς ορθοί. Ναι, αν πιστεύεις ότι οι πυροσβέστες είναι ήρωες του καλοκαιριού και τεμπέληδες του χειμώνα, είμαι λαϊκιστής του κερατά. Όμως οι ήρωες δεν προσδιορίζονται αλά καρτ!
Οι φωτιές κάνουν μεγαλύτερο κακό χρόνια τώρα από ότι μας κάνουν οι Τούρκοι. Άρα και προσλήψεις πυροσβεστών θέλουμε, και καλύτερα αμοιβόμενους πυροσβέστες θέλουμε, και περισσότερα μέσα πυρόσβεσης θέλουμε, γιατί σε λίγο θα αγοράζουμε βαζάκια με αέρα Άλπεων να παίρνουμε καμιά τζούρα καθαρού αέρα!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΣταδιακή αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, μετά από την ετήσια συντήρησή του
Επόμενο άρθροΑγκαθιά Ημαθίας: Πυρκαγιά κατέκαψε ολοσχερώς μονοκατοικία. – Βίντεο – φωτό