Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)
Γυναίκες, όπως οι άντρες
Η Φινλαδή Πρωθυπουργός είναι νέα, είναι μόλις 36 ετών, διοικεί ένα κράτος, μπήκε στο μάτι του Πούτιν, ας πούμε της δεύτερης υπερ-δύναμης του κόσμου με την απόφασή της να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και πήγε σε ένα πάρτι!
Κι εκεί αρχίζουν όλα.
Τι κάνουμε στα πάρτι;. Κατ’ αρχήν πάμε για να περάσουμε καλά, να ξεδώσουμε, να πιούμε κάτι τις, να χορέψουμε, να κάνουμε πλάκα με τους φίλους μας, να γνωρίσουμε νέο κόσμο που μπορεί να κάνουμε και μ’ αυτούς, τους αγνώστους, που δεν θα ξαναδούμε ίσως ποτε, πλάκα και γενικώς να χαλαρώσουμε.
Συμφωνείτε με τα παραπάνω; Σας έχει τύχει;
Ε, λοιπόν αυτά τα παραπάνω μπορείς να τα κάνεις αν δεν είσαι γυναίκα Πρωθυπουργός.
Γιατί τότε μπαίνεις στο στόχαστρο μιας διεστραμμένης πατριαρχικής λογικής που θέλει τη γυναίκα αλλιώς από τον άντρα.
Η υπόθεση της κυρίας Μάριν, που έφτασε σε σημείο να υποστεί τεστ ναρκωτικών για να αποδείξει ότι δεν έκανε χρήση στο πάρτι, που αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη – γιατί τελικά δεν κατάλαβα – είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για το πόσο οι κανόνες της κοινωνίας καθορίζονται από λευκούς στρέιτ άνδρες.
Ο,τιδήποτε παρεκκλίνει από τους κανόνες που αυτοί και όσοι έχουν μεγαλώσει σαν αυτούς, είναι κατακριτέο και δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό.
Οι κοινωνίες, υποτίθεται, προχωρούν, γίνονται πιο ανοιχτόμυαλες, ενστερνίζονται την αποδοχή του διαφορετικού, γίνονται πιο ανεκτικές, αρκεί μια γυναίκα να μην ξεφύγει από αυτό που οι άντρες έχουν ορίσει ως αποδεκτό.
Δυστυχώς η καθημερινότητα μας δείχνει ότι μάλλον γυρίζουμε πίσω, και κάθε γυναίκα που αποκτά ρόλο που ως τώρα είχαμε συνηθίσει να τον παίζουν άντρες οφείλει να λειτουργεί όπως αυτοί.
«Θέλουμε γυναίκες σε θέσεις ευθύνης αρκεί να το κάνουν όπως οι άντρες», έγραψε η συγγραφέας Κατερίνα Μαλακατέ σε ανάρτησή της στο facebook. Και με τις λίγες αυτές λέξεις περιέγραψε την παθογένεια που βιώνουν οι κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη – και στον κόσμο. Τονίζω την Ευρώπη που υποτίθεται διέπεται από τις αρχές του διαφωτισμού και ενός προοδευτικού κλίματος.
Φαίνεται ότι σκοτάδι παραμονεύει και γίνεται ολοένα πιο δυνατό. Θαμπώνει το φως, την ελπίδα και το αύριο.
Γυρίζουμε με γοργά βήματα προς τα πίσω. Η Φινλαδή Πρωθυπουργός λοιδωρήθηκε για τη συμμετοχή της σε ένα πάρτι και έγνε παγκόσμιο θέμα και αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού. Οι ανώνυμες γυναίκες παραμένουν θύματα μιας πατριαρχίας που δείχνει να φουντώνει. Κι αυτό είναι πρόβλημα για την κοινωνία.
Γιάννης Καφάτος