Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Έχει και τα καλά της η τηλεόραση. Αντίο Ντίνα Κώνστα!

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Έχει και τα καλά της η τηλεόραση. Αντίο Ντίνα Κώνστα!

Η λέξη κυρία, χάνεται όταν πεθάνει το πρόσωπο.  Η Ντίνα Κώνστα όμως παραμένει μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου, κι ας την έμαθαν οι περισσότεροι χάρη στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση λοιπόν, έχει και τα καλά της γιατί καταφέρνει να βάλει στα σπίτια μας τεράστιες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου που διαφορετικά θα έμεναν «μεγάλοι» μόνο για το μικρότερο της τηλεόρασης, φανατικό κοινό του θεάτρου.

Η Ντίνα Κώνστα είναι μια τέτοια περίπτωση.
Δεν είναι στις προθέσεις μου τώρα να σου παραθέσω το βιογραφικό, τις περγαμηνές και την πορεία της. Αυτό το βρίσκεις εύκολα με ένα απλό γκουγκλάρισμα.

Το θέμα μου είναι ότι η τηλεόραση που (δυστυχώς πολλές φορές) δικαίως δέχεται σκληρή κριτική για τις αθλιότητες που προωθεί, έχει τις μαγικές εκείνες στιγμές που ένας σεναριογράφος, ένας σκηνοθέτης, και ένας ηθοποιός (ή και περισσότεροι) δημιουργούν έναν ρόλο που στο τελειώνοντας μια σειρά αυτονομείται και γίνεται κάτι περισσότερο από «χαρακτήρας» ενός έργου.
Έτσι και η Ντίνα Κώνστα, που έφυγε χθες και σκόρπισε τη λύπη σε εκατομμύρια Ελλήνων, με την θεατρική της στόφα, την παιδεία  και το ταλέντο της κατάφερε να μας αφήσει για πάντα μια «Ντένη» που θα μας συντροφεύει με τις ατάκες και το μπρίο της.

Θέλοντας να είμαι πάντα αισιόδοξος, αφήστε με να πιστεύω ότι η τηλεοπτική περσόνα της Ντίνας Κώνστα, έφερε και στο θέατρο νέους θεατές και ίσως να δημιούργησε νέους θεατρόφιλους.

Όποιος έχει, είχε δει την Ντίνα Κώνστα στο σανίδι, ξέρει πόσο σπουδαία ήταν. Η Ντίνα Κώνστα δεν έπαιζε τον ρόλο, γινόταν ο ρόλος και μεταλαμπάδευε στο κοινό που την παρακολουθούσε όλες εκείνες τις συναισθηματικές πτυχές κάθε ρόλο που ερμήνευσε.

Η τηλεόραση μπορεί να μας συστήσει και τις άλλες «Ντίνες» όταν βάζει τα καλά της και με προσεγμένα σενάρια, προσεγμένο καστ, σκηνοθεσία και σενάριο σέβεται τον θεατή και τιμά τους ηθοποιούς που δεν πάνε σε ένα σίριαλ για μια «αρπαχτή».

Η Ντίνα Κώνστα ήταν πολύ σπουδαία! Ήταν πολύ περισσότερα από την Ντένη. Και η τηλεόραση ήταν τυχερή που μια τέτοια γυναίκα, ηθοποιός και προσωπικότητα μοιράστηκε μαζί μας αυτά που κουβαλούσε η ψυχή της.

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη σύγκληση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές