Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Δύσκολο πράγμα η συγγνώμη

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει).

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Δύσκολο πράγμα η συγγνώμη

Δύσκολο πράγμα η συγγνώμη αλλά είναι τόσο σημαντικό δείγμα κουράγιου να την πει κάποιος αυτή τη ρημαδολέξη. Να την πει και να την εννοεί «βεβαίως βεβαίως». Αλλά μερικές φορές αρκεί να την ξεστομίσει τη λεξούλα για να κάνει τη διαφορά.

Τις τελευταίες μέρες η πολιτική κόντρα είναι μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψευδούς είδησης για τη μικρή Μαρία που υποτίθεται την τσίμπησε σκορπιός και πέθανε σε μια βραχονησίδα που εμείς λέγαμε είναι τουρκική και οι Τούρκοι το αντίθετο.
Κι εγώ τότε, αφού διάβασα τα αντιπολιτευόμενα μέσα, τα συμπολιτευόμενα, είπα να βγάλω άκρη με τα διεθνή ΜΜΕ.
Τελικά όλοι τότε διασταυρώσαμε μια καλοστημένη απάτη που αποκαλύφθηκε τώρα – πριν λίγες μέρες δηλαδή.

Γιατί λοιπόν δεν βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να πει «συγγνώμη» και αφήνει την Κυβέρνηση να τον κοπανάει σα χταπόδι;

Να σου πω τι νομίζω εγώ, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, γενικά για τη συγγνώμη.

Για πολλούς από εμάς η παραδοχή του λάθους ισοδυναμεί με ομολογία αδυναμίας.
Λες «συγγνώμη» σημαίνει ότι είσαι λίγος, αδύναμος, έτοιμος να σε πατήσουν κάτω κλπ κλπ.
Ε, λοιπόν μεγαλύτερη μπούρδα δεν υπάρχει.
Θέλει πολύ δύναμη να την πεις τη συγγνώμη, ειδικά αν μιλάμε για πρόσωπα ή θεσμούς που υποτίθεται έχουν ένα κύρος στην κοινωνία, πόσο μάλλον αν αποτελούν δομικά συστατικά της κοινωνίας.

Θέλει θάρρος η συγγνώμη. Θέλει παρρησία.  Και βεβαίως το να πεις «συγγνώμη» προϋποθέτει ότι έχεις σκεφτεί το λάθος και σιωπηρά συμφωνείς να μην τα επαναλάβεις.

Η συγγνώμη όχι μόνο δεν καθιστά αδύναμο όποιον τη λέει αλλά, ίσα-ίσα, τον ή την κάνει πιο δυνατό, πιο ειλικρινή και τελικά πιο έντιμο απέναντι στους άλλους.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί επισήμως να μην έχει ανοίξει αλλά όλοι ξέρουμε πώς βαδίζουμε σε δύο εκλογικές μάχες – εκτός αν στην πρώτη τα ποσοστά είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια Κυβέρνηση – που προβλέπω θα γίνουν με αγριάδα, σκληρές κόντρες και ένταση.
Φοβάμαι ότι θα ακούσουμε πολλά για τα οποία κάποιος θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτή τη λεξούλα δεν θα την ακούσουμε ποτέ!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου