Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Αποχαιρετώντας τη μάσκα

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Αποχαιρετώντας τη μάσκα

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, θυμάμαι, είχα γράψει ένα «γράμμα» στη μάσκα που έγινε ο υποχρεωτικός μας σύντροφος.

Τώρα λίγο πριν την 1η Ιουνίου που η μάσκα θα καταργηθεί ήδη νιώθω ότι δεν είμαι απολύτως έτοιμος να την αποχωριστώ, με την έννοια ότι φοβάμαι την «αποχαιρετήσω» οριστικά.

Εκείνα τα δόλια τα αυτιά μας! Τι τράβηξαν σχεδόν δύο χρόνια τώρα! Μάσκες στενές, μάσκες χειρουργικές, μάσκες ειδικές, μάσκες υφασμάτινες τα δοκίμασαν και πολλοί νιώσαμε ότι θα γίνουμε σαν το Ντάμπο το ελεφαντάκι. Εμείς φυσικά δεν θα πετάξουμε όσο πεταχτά κι αν έγιναν τ’ αυτιά μας με τα λαστιχάκια της μάσκας, αλλά όσο και να το πεις κάπως τα επηρέασε. Ειδικά εμείς που φοράμε και γυαλιά… μια πανδαισία.

Τέλος πάντων λίγο πριν πέσει η αυλαία της παράστασης «Ο κόσμος με τις μάσκες» σκέφτομαι ότι τουλάχιστον, με την κατάργησή τους θα αλλάξουν όψη τα σκουπίδια που βλέπουμε στο δρόμο.
Θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές γνώριμες γόπες τσιγάρων, χαρτομάντηλα, ροχάλες, κουτάκια αναψυκτικών και λοιπών αστικών απορριμμάτων που γνωριζόμαστε τόσα χρόνια.

Βεβαίως να σου πω τη μαύρη αλήθεια μου, εγώ τη μάσκα μου θα τη φοράω όταν μπαίνω στα λεωφορεία ή το μετρό και στο σούπερ μάρκετ! Δεν το ρισκάρω!  Ας με πουν «κινέζο» ή δεν ξέρω τι άλλο, ας με κοιτάξουν με στραβό μάτι, δε με νοιάζει καθόλου. Δεν πρόκειται να ιδρώσω καθόλου – από τα βλέμματά τους – θα ιδρώνω μόνο από τον καλοκαιρινό ήλιο που θα κάνει τα πάντα να βράζουν. Φέτος δε, που θέλουν να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα και την ενέργεια γενικότερα νομίζω ότι θα μειωθεί και η χρήση των κλιματιστικών οπότε θα έχουμε άλλους λόγους να ιδρώνουμε. Δεν είναι όμως της παρούσης το θέμα αυτό.

Η μάσκα είναι το θέμα που με την μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων, που ευτυχώς σημειώνεται, από την 1η Ιουνίου πάει κι αυτή τις διακοπές της.

Ελπίζω να είναι μόνιμες! Και να μείνω εγώ ο λοξός με μια μάσκα στην τσέπη για να καλύψω τις δικές μου ανασφάλειες στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό που σου έλεγα παραπάνω.

Ελπίζω να είναι μόνιμες οι «διακοπές» του κόβιντ – εγώ μόνιμες διακοπές θα μπορώ να κάνω μόνο αν κερδίσω το τζόκερ, γεγονός που δεν προβλέπεται αφού είμαι από αυτούς που θέλουν να το κερδίσουν αλλά δεν παίζουν.  Για τον κόβιντ όμως έκανα ό,τι προβλεπόταν, και θα κάνω και την τέταρτή μου δόση και την πέμπτη και ό,τι χρειαστεί.
Αλλά μια τόσο στενή σχέση, όπως αυτή με τη μάσκα μου, δεν μπορώ να την κόψω τόσο εύκολα!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΤο ΝΑΤΟ θεωρεί πως έχει πλέον «δικαίωμα» να αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη
Επόμενο άρθροΤουρισμός: Οι πολλαπλές ταχύτητες ανάκαμψης και οι ελπίδες της Αττικής από τα Ποσειδώνια και τον Κλασικό Μαραθώνιο – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης