Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Από τον Αντώνη Σαμαράκη στον Κώστα Καζάκο, με μια στάση στη Μάρθα Καραγιάννη

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Από τον Αντώνη Σαμαράκη στον Κώστα Καζάκο, με μια στάση στη Μάρθα Καραγιάννη

Τι κοινό έχουν ο Αντώνης Σαμαράκης και ο Κώστας Καζάκος, πέραν του γεγονότος ότι υπήρξαν αγαπημένοι του ελληνικού κοινού; Και πώς μπαίνει η Μάρθα Καραγιάννη, σ’ αυτή την ιδιότυπη παρέα;

Αντώνης Σαμαράκης – Κώστας Καζάκος. Δεν ξέρω αν υπήρξαν φίλοι ή γνωστοί όμως και οι δύο δίδαξαν το ήθος με τον θάνατό τους. Αμφότεροι αντί να κηδευτούν ή να αποτεφρωθούν προσέφεραν το σώμα που φιλοξενούσε το πνεύμα τους, μετά το θάνατό τους, στην ιατρική σχολή προκειμένου οι φοιτητές να μάθουν να μας σώζουν!
Ξέρεις ότι σε πολλές ιατρικές σχολές και της Ελλάδας και του κόσμου δεν έχουν πτώματα, ανθρώπινα σαρκία, ώστε οι φοιτητές να μαθαίνουν ανατομία και ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται να μάθουν ώστε μετά να σώζουν ζωές; Πολλά ιδρύματα αναγκάζονται να αγοράζουν πτώματα από χώρες του εξωτερικού ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Άλλα πάλι αγοράζουν προπλάσματα και άλλα κάνουν το μάθημα της ανατομίας μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Στη χώρα μας η δωρεά οργάνων είναι πολύ πίσω, η δε δωρεά σώματος είναι ακόμη πιο σπάνια.

Και τώρα ο Κώστας Καζάκος, έρχεται να προσφέρει ένα σπουδαίο παράδειγμα προς μίμηση, προσφέροντας το σώμα του.

Αντί να σαπίσει, άχρηστο, μπορεί να γίνει χρήσιμο! Ο Κώστας Καζάκος όσο χρήσιμος ήταν εν ζωή προσφέροντας την τέχνη του στο κοινό και ποιώντας ήθος, με την κίνησή του παρέμεινε χρήσιμος στην κοινωνία. Όπως είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράκης.

Μπορεί να ακούγεται κάπως ξένο σε κάποιους από σας που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αλλά η δωρεά οργάνων και σώματος πρέπει να γίνει μια καλή συνήθεια για όσο το δυνατόν περισσότερες και περισσότερους από εμάς.
Προσωπικά το έχω κάνει. Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ενηλικιώθηκα. Και δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι σπουδαίο. Νομίζω ότι έκανα κάτι φυσιολογικό.

Τέλος πάντων, συμπαθάτε με που έβαλα την αφεντιά μου στο άρθρο. Το έκανα μόνο και μόνο για να δείξω ότι δεν μιλάω θεωρητικά.
Η αγαπημένη μας Μάρθα Καραγιάννη που έφυγε προχθές, μπαίνει σ’ αυτή την παρέα των σπουδαίων, Σαμαράκη- Καζάκου, γιατί έγινε πρωτοσέλιδη η «περιπέτεια» της μετά θάνατον. Έπρεπε να γίνουν ειδικές διαδικασίες για να εκπληρωθεί η τελευταία της επιθυμία να αποτεφρωθεί. Γιατί στην Ελλάδα του 2022 αυτονόητα πράγματα για τις ατομικές ελευθερίες δεν είναι και τόσο αυτονόητα τελικά.

Η ζωή είναι σπουδαίο πράγμα και πρέπει να τη χαιρόμαστε όταν την έχουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την έχουν και οι άλλοι όταν αποχωρούμε από τον «μάταιο τούτο κόσμο». Και η δωρεά οργάνων και σώματος είναι μια καλή ευκαιρία.

(όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – Τετραψήφιο τηλέφωνο: 1147

Τηλεφωνικό Κέντρο: 213 2027000)

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΔήλωση βουλευτή ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη: Διαψεύδει δημοσίευμα της “Αυγής” ότι κατέθεσε παραποιημένο απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ στην Εξεταστική
Επόμενο άρθροΆ. Σκέρτσος: Μια πολιτική προσιτής στέγης win-win για όλους