Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: AIDS, υπάρχει, ακίνδυνο λόγω της επιστήμης

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

AIDS, υπάρχει, ακίνδυνο λόγω της επιστήμης

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που το AIDS σκότωσε, όχι μόνο χιλιάδες ανθρώπους αλλά και την χαρά του απελευθερωμένου έρωτα.

40 χρόνια μετά και οι οροθετικοί, οι άνθρωποι που κόλλησαν τον ιό, μπορούν να ζουν, να διασκεδάζουν, να κάνουν έρωτα, να εργάζονται και να μην είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Θυμάμαι πόσο η κοινωνία είχε αντιδράσει σε μια αρρώστια που τότε είχε χαρακτηριστεί ως η αρρώστια των έκφυλων (ομοφυλόφιλων εννοούσαν) και των ναρκομανών.
Θυμάμαι πόσο οι διάφοροι νοικοκυραίοι αντιδρούσαν στην δημιουργία των πρώτων ξενώνων για θύματα του AIDS. Ξενώνες που στέγαζαν ανθρώπους που ούτε η οικογένειά τους δεν ήθελε  να ακουμπάει, να βλέπει.
Οι νεότεροι δεν τα ξέρουν, όμως οι μεγαλύτεροι, όπως η αφεντιά μου, θα θυμάστε τις αντιδράσεις. Αντιδράσεις που θυμίζουν πολλά από όσα ζήσαμε στη συνέχεια και είχαν να κάνουν με την στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων.

Τα ΜΜΕ, όχι όλα αλλά πολλά, καλλιεργούσαν τον φόβο και ότι «εσύ που είσαι ηθικός, δεν μπερμπαντεύεις σεξουαλικώς, δεν είσαι πρεζάκιας δεν κινδυνεύεις και πρέπει να προφυλαχτείς από τα μιάσματα».

Με πολύ πείσμα το προφυλακτικό βγήκε από τις κρυφές συνεννοήσεις με τον περιπτερά και έγινε βασικό αξεσουάρ που πλέον το βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ, σε αυτόματους πωλητές σε τουαλέτες νυχτερινών κέντρων και τέλος πάντων κάνεις δεν κοιτάζει περίεργα όποιον ή όποια πάει να το αγοράσει.

Παράλληλα η επιστήμη με τα φάρμακα που ανέπτυξε χαρίζει μια κανονική ζωή στους οροθετικούς.

Η επιστήμη, η ίδια που βγάζει τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της νέας «μάστιγας». «Μάστιγα» ήταν και το AIDS  ιατρικές και κοινωνικές παρενέργειες.

40 χρόνια μετά τα πρώτα θύματα καλό είναι να ξαναθυμηθούμε ότι το AIDS υπάρχει και το προφυλακτικό είναι ο βασικός κανόνας προστασίας. Όπως η μάσκα και το εμβόλιο είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση του κοβιντ. Επιστήμη και προσωπική ευθύνη! Πάντα πάνε μαζί  σε κάθε επιδημία! Μην το ξεχνάμε αυτό!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Η απειλή παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους (ξανά) στον ορίζοντα
Επόμενο άρθροΚοντά στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας η θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου