Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Αγοράκια κόφτε το πια!

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Αγοράκια κόφτε το πια!

Διαβάζω κι εγώ, όπως όλοι σας φαντάζομαι, τις εξελίξεις στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα.
Ναι τη λένε Γεωργία Μπίκα, και είχε το θάρρος να βγει φόρα παρτίδα να πει τι της συνέβη με το πρόσωπο της, το όνομά της και υποκλίνομαι στη δύναμη που βρήκε να κάνει κάτι τόσο σπουδαίο.

Διαβάζω ότι μια 16χρονη καταγγέλλει τον πιο πολυσυζητημένο άσημο μαχητή που έγινε «διάσημος» ερωτύλος σε τηλεπαιχνίδι για σεξουαλική παρενόχληση, με μήνυση που κατέθεσε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαβάζω για τον 16χρονο που βίασε μια 17χρονη συμμαθήτριά του κάπου κοντά στο σχολείο τους.

Διαβάζω για τις δύο νέες γυναίκες που κατήγγειλαν κι αυτές ότι υπέστησαν ομαδικό βιασμό, πιθανώς από την ίδια ή παρεμφερή ομάδα που βίασαν την Γεωργία.

Διαβάζω το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον νταή που κρυβόταν, μέχρι να παραδοθεί, και πώς συνέθλιψε με τα χέρια του το κεφάλι και τα πλευρά της συντρόφου του.

Διαβάζω και πραγματικά δεν ξέρω τι να πω.

Είναι τόσα πολλά αυτά που συμβαίνουν σε τόσο λίγες μέρες που κυριολεκτικά η επικαιρότητα τα ρουφάει. Εμείς που τα διαβάζουμε άραγε εθιζόμαστε στη βία που κρύβει κάθε μια από τις παραπάνω πράξεις;
Τα διαβάζουμε ως «καταναλωτές» ειδήσεων; Τα διαβάζουμε ως γονείς και τρέμουμε στην υποψία της ιδέας …
Τα διαβάζουμε ως τιμητές αλλά λειτουργούμε πατριαρχικά και αναπαράγουμε όλα τα στερεότυπα που βάζουν τη γυναίκα στη θέση του θύματος;

Πώς αφομοιώνει κάνεις τόση βία;

Πώς αντιστέκεσαι στον οχετό από άνδρες και γυναίκες ενάντια στα θύματα;
Πώς προχωράμε ως κοινωνία, ως δεκάδες διαφορετικοί μικρόκοσμοι, πώς ετοιμάζουμε τα παιδιά μας να γίνουν ενήλικες;

Αγοράκια κόφτε το πια! Κόψτε τα νταηλίκια και διοχετεύστε τις ορμόνες σας μόνο όταν κάποια ή κάποιος, ό,τι προτιμάει ο καθένας, σας λέει ναι!
Δεν είσαι γ@μικος όταν βιάζεις μια αναίσθητη γυναίκα. Είσαι κάτι κοντά στο νεκρόφιλο.
Είσαι εγκληματίας όταν βιάζεις ή κακοποιείς σεξουαλικά ανήλικο κορίτσι ή αγόρι.

Πραγματικά η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης αλλά και των διαδικασιών είναι ένα άλλο μεγάλο σπυρί γεμάτο βρωμερό πύον. Θέλει πολύ δουλειά, ίσως και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά με την τεράστια υποσημείωση: να ελέγχονται οι διαδικασίες που προβλέπονται!!!!
Ο ιατροδικαστής άφησε την Γεωργία 3 μέρες, που έμενε άπλυτη όπως είπε η ίδια, πριν πάρει δείγματα. Μα δε χρειάζεται να έχεις βγάλει σχολή για να καταλάβεις ότι δείγματα, κολπικά υγρά, αίμα, πρέπει να πάρεις όσο πιο γρήγορα- όσο πιο κοντά στην καταγγελλόμενη πράξη.

Γιατί βιάζεται για μια ακόμη φορά το κάθε θύμα από τις διαδικασίες που υποτίθεται θα φέρουν στη δικαιοσύνη τους βιαστές του;

Πόσα ακόμη θύματα, πόσα ακόμη κλειστά στόματα, πόσες απειλές, πόσος πόνος μέχρι να γίνουμε άνθρωποι;

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΦορολοταρία: Θα μοιράζονται από τον Φεβρουάριο ποσά από 1.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ κάθε μήνα
Επόμενο άρθροΟ Ν. Παναγιωτόπουλος για τα ζητήματα συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ