Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα

Καφάτος--ειδήσεις

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

«Ζακέτα να πάρεις, κι ένα ταμιφλού, και μια μάσκα…

Ελλάς η χώρα της υπερβολής σε όλα προφανώς και τώρα στον κορωνοϊό, κορωναϊό, αυτόν τον coronavirus τέλος πάντων που φαίνεται ότι απειλεί τον πλανήτη.

Το πρόβλημα του ιού, στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι ότι αφενός ως πρόβλημα πρέπει να τον διαχειριστούν οι πολιτικοί με τα media και αφετέρου  συνέπεσε με την ετήσια έξαρση της γρίπης.

Και μπορεί ο κορώνας με την γρίπη να μην έχουν ανταλλάξει κουβέντα ο πανικός στα ελληνικά φαρμακεία, σπίτια, υπουργεία (μάλλον), σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες εξ’ αιτίας τους πάντως είναι μεγάλος.

Ο Αναστάσης, ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, μου έχει ξεπουλήσει όλες τις χάρτινες μάσκες που είχε και η κινέζικη παροικία του Παλαιού Φαλήρου του ζητά μάσκες σαν αυτές που φορούν στον χημικό πόλεμο.

Ο Αντώνης, ο γιος μου, μου ανακοίνωσε – περιχαρής φυσικά – ότι θα πάνε να απολυμάνουν το σχολείο και μάλλον θα τους διώξουν. Τι έχει το σχολείο και θα το απολυμάνουν δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά κάτι θα ξέρουν οι αρχές που το αποφάσισαν.

Η γιατρός που επισκέφτηκα γιατί είχα έναν επίμονο βήχα, μεταξύ των ασθενών που εξέταζε άφηνε να περάσει ακόμη ένα βασανιστικό πεντάλεπτο αναμονής με ανοιχτή την πόρτα και τα παράθυρα στο εξεταστήριο για να αποφύγει να έρθουν σε επαφή τα πιθανά μικρόβια κουβαλάμε οι ασθενείς.

Στο μετρό βλέπω κόσμο με μάσκες που δεν καταλαβαίνω αν είναι οι ίδιοι ασθενείς ή φοβούνται μην κολλήσουν κάτι.

Γιατροί, φίλοι, μου λένε για γονείς που επιμένουν να συνταγογραφήσουν φάρμακα με βαριές παρενέργειες για τα παιδιά τους ακόμη και χωρίς να υπάρχει ιατρικώς ενδεδειγμένος λόγος.
Βάζουν μέσο ρε συ, όπως έχουν συνηθίσει για όλα, για να πάρουν ένα φάρμακο που ο γιατρός δεν το νομίζει αλλά αυτοί είναι βέβαιοι ότι το χρειάζονται.

Κοίτα, δεν ψέγω κανέναν που φοβάται και προσπαθεί να αμυνθεί, όμως η υπερβολή που επικρατεί είναι τελικά πιο επικίνδυνη από τον «χ» ιό που ίσως εμφανιστεί.

Δηλαδή αυτός που φοβάται δεν παίρνει αντιβιοτικά χωρίς να του τα έχει συστήσει ο γιατρός του; Γιατί πιο επικίνδυνος είναι ο τύπος που σκοτώνει το ανοσοποιητικό του παίρνοντας αντιβίωση έτσι για το «καλό του χρόνου» που λένε, από έναν ιό που ακόμη δεν μας έχει φτάσει.

Καλή η πρόληψη, άριστη η προσοχή. Αλλά προσοχή: Οι υπερβολές είναι αυτές που η ζωή έχει δείξει ότι σκοτώνουν.

Οπότε: ας μην κάνουμε τους γιατρούς και ας εμπιστευτούμε τον γιατρό μας. Ας μην κακοχαρακτηρίζουμε κάποιον που φοβάται και παίρνει μέτρα, ας μην παίρνουμε φάρμακα έτσι λες και ρίχνουμε μια ζακέτα πάνω μας, όπως έχουμε συνηθίσει ν’ ακούμε τις μανάδες να παιανίζουν!

Α, και το βασικότερο: Η υγεία, η δημόσια υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν σηκώνει κομματισμούς και οπαδική αντιμετώπιση.

Και με τις υγείες μας!

 

Γιάννης Καφάτος
Προηγούμενο άρθροΝάουσα: Εκατό άτομα με αναπηρία θα χαρούν το χιόνι στο πλαίσιο δράσης του Δήμου στα «3-5 Πηγάδια»
Επόμενο άρθροΝεογέννητο στην Κίνα έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο με τον νέο κοροναϊό, ο οποίος όμως φαίνεται να “αποφεύγει” τα μικρά παιδιά