Ο Γ. Παπανδρέου για την 48η επέτειο από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 48η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974

Η 3η Σεπτέμβρη, εκφράζει την αυθεντική έννοια της πολιτικής, που μετουσιώνει τα οράματα του λαού σε πραγματικότητα. Μέσα από αγώνες, μέσα από την σχεδόν πάνδημη συμμετοχή, ο Ελληνικός λαός ανέτρεψε ρίζες του συντηρητισμού και της εξάρτησης βάζοντας τις βάσεις για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία, ισοπολιτεία, αλληλεγγύη, έλεγχο της εξουσίας και εθνική ανεξαρτησία.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία να κρατηθεί ζωντανός όχι μόνο ο ιστορικός ιστός αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες του Κινήματός μας, μιας Παράταξης που σε κρίσιμες εποχές άλλαξε καθοριστικά τη χώρα προς όφελος της Ελληνίδας και του Έλληνα.

Είναι μια Επέτειος που ενώνει όλες τις γενιές γύρω από την κοινή αγωνία να μην μείνει ο Ελληνισμός απλός θεατής, και στην νέα εποχή να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, και τελικά υπέρ ενός αδιαφανούς πλέγματος ισχυρών συμφερόντων.

Ένα από τα βασικά διδάγματα της 3ης Σεπτέμβρη, είναι ότι τα οράματα μεταφράζονται σε πραγματικότητα μόνο όταν οι πολίτες παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Όταν οι πολίτες αποφασίσουν να αποκτήσουν φωνή και δύναμη πολιτική με καθημερινή παρουσία, συμμετοχή και αγώνες. Όταν μέσα από την κριτική ανάγνωση του παρελθόντος, συνειδητοποιούν τα βαθύτερα αίτια που κρατούν την Ελλάδα πίσω.

Όταν τις αποφάσεις που οδηγούν στο μέλλον αποφασίσουν να τις συνδιαμορφώσουν οι ίδιοι. Όταν απορρίψουν τα πρότυπα που αναπαράγουν τα εκάστοτε συμφέροντα και κατεστημένα – τη μοιρολατρική θεωρία του μονόδρομου – και διαμορφώσουν συμμετοχικά νέες πορείες, νέες προοπτικές και συλλογικά οράματα, δικαιότερα, βιώσιμα, δημοκρατικά.

Το γεγονός ότι η 3η Σεπτέμβρη είναι και η Επέτειος της υιοθέτησης του Πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, είναι μια συμβολική υπενθύμιση για τη σημασία που έχει η περιφρούρηση και η θωράκιση της δημοκρατίας μας. Κάτι που υπήρχε στη σκέψη όλων όσων υπέγραψαν την Ιδρυτική μας διακήρυξη.

Σήμερα, που παρακολουθούμε την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία θωρακίζει τα δικαιώματα του πολίτη, το δικαίωμα για δημόσια υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος, εντέλει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία μας.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μοχλός Ανάπτυξης για τη χώρα και τους πολίτες»
Επόμενο άρθροΚαταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON»