Ο Γ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς

Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά. Προφανής στόχος είναι να μας κάνουν να απωλέσουμε κι εμείς την ψυχραιμία μας και να παρασυρθούμε σε αυτό τον κατήφορο. Οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Να απαντάμε εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει και να έχουμε συναίσθηση ανά πάσα στιγμή ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, που η επιδραστική της ισχύς έχει αυξηθεί σε διεθνές επίπεδο, που μπορεί και αποδομεί πολύ αποτελεσματικά τα ανυπόστατα, ακραία και εντελώς απαράδεκτα της τουρκικής πλευράς. Ταυτόχρονα, και στο πεδίο μέσα από μια συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική, το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση.

Η άποψή μας είναι ότι πάντοτε θα πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας και να συζητάμε. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός ότι εμείς κλείνουμε τις πόρτες στις προκλήσεις και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Παρ’ όλα αυτά, για να είμαστε ρεαλιστές, η άλλη πλευρά έχει επιλέξει μια τελείως διαφορετική πρακτική. Δική μας δουλειά είναι συντεταγμένα, οργανωμένα, πολύ αποτελεσματικά, με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο να διευρύνουμε την πολιτική μας ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Ο διάλογος είναι πάντοτε προτιμότερος από την ακραία ρητορική, από τις κούφιες απειλές, από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Από τη γεωγραφία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε δίπλα στους απέναντι. Η αστάθεια που επικρατεί, ο αναθεωρητισμός του Putin, τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία -που είναι προβλήματα, όχι μόνο των Ουκρανών, αλλά και όλης της Ευρώπης για μια σειρά από άλλα θέματα- κανείς δεν θέλει να τα δει να αναπαράγονται. Κανένας δεν θέλει να υπάρξει και άλλη μια εστία αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας

Η Κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, το οποίο καταφέρνει να περιορίσει αρκετά το αποτύπωμα της ακρίβειας σε μια σειρά από κλάδους. Στην ενέργεια, για παράδειγμα, ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από το μέσο όρο που τον πληρώνει ο ευρωπαίος πολίτης. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται με βάση στοιχεία, όχι δικά μας, αλλά ευρωπαϊκών Ινστιτούτων, ακόμη και θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, επίσης υπήρξαν παρεμβάσεις.

Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για να πέσει και η τιμή στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης. Για το φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ μια παρέμβαση, που και εκεί θα υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις στα νοικοκυριά. Υπήρξαν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. για στοχευμένες ενισχύσεις σε αδύναμα οικονομικά στρώματα. Η πολιτική μας δεν είναι μόνο επιδοματική. Είναι μια πολιτική στήριξης. Διότι οφείλεις να παρεμβαίνεις και να στηρίζεις την κοινωνία. Και όταν οι αγορές λειτουργούν στρεβλά, όπως η αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, οφείλεις να στηρίζεις τον κόσμο για να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Δεκαπέντε χώρες συγκρότησαν ένα μπλοκ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτές τις 15 χώρες είναι και η Γαλλία, μια μεγάλη δύναμη της Ευρώπης. Θυμάστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα, με ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις.

Η Κυβέρνηση έχει έγκαιρα κινηθεί και έχει εξασφαλίσει, μέσω της προμήθειας φορτίου LNG, ότι θα έχουμε υψηλή ανθεκτικότητα ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο. Όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα, φαίνεται ότι είμαστε επαρκώς εξασφαλισμένοι για να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουν ληφθεί μια σειρά από πρόνοιες όλο το προηγούμενο διάστημα και για την ηλεκτρική ενέργεια και για το φυσικό αέριο.

Έχουμε εξηγήσει, πολλές φορές, γιατί δεν αξιοποιούμε τα φορολογικά εργαλεία στη μάχη κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Διότι και τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα και στερούμε ένα πολύτιμο κομμάτι εσόδων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αναδεικνύεται η ανάγκη να διατηρηθεί  η δημοσιονομική σταθερότητα, διαφορετικά μπλέκουμε σε πολύ μεγαλύτερες και πιο οδυνηρές περιπέτειες.

Προηγούμενο άρθροΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων για τρεις ακόμη μήνες
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: “Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα”