Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA» και τους δημοσιογράφους Χρύσανθο Κοσελόγλου, Παναγιώτη Σουρέλη και Αλεξάνδρα Καϋμένου
Για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στον Εισαγγελέα
Επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα και με τον πιο αποτελεσματικό και καθαρό τρόπο τη μηνυτήρια αυτή αναφορά. Παράλληλα, είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμόδιες, τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ευρωπαϊκές Αρχές, με την τεχνογνωσία που έχει η κάθε μία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, οφείλουν να συνδράμουν στην έρευνα αυτή.
Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να τη διερευνήσει σε βάθος. Είναι μία καταγγελία του Αρχηγού ενός κόμματος. Αναφέρεται στην περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2021. Εντοπίστηκε από μια αρμόδια Υπηρεσία, που έχει συσταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι καταγγελίες κάθε πολίτη, πολύ περισσότερο ενός πολιτικού Αρχηγού ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, πρέπει να διερευνώνται.
Εξετάζεται η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη. Να περιμένουμε πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Εμείς, είχαμε πει εξ’ αρχής, ότι έτσι όπως είχε διατυπωθεί η αρχική πρόταση της Κομισιόν, για μια υποχρεωτική μείωση σε 15% με βάση το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ήταν κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να συμφωνήσουμε.
Πρώτον, γιατί αυτός ο μέσος όρος για την Ελλάδα ήταν πολύ παραπάνω από 15%, ήταν της τάξεως του 25%, επί της ουσίας. Θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, χωρίς ταυτόχρονα να έχει κάποια ουσιαστική, θετική επίδραση σε άλλες χώρες, που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Επειδή πάντοτε η χώρα μας συμβάλλει δημιουργικά, με σειρά προτάσεων και σε ό,τι αφορά στις τιμές και σε ό,τι αφορά στην επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκείνο που είπαμε είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο εθελοντική διάσταση και σε κάθε περίπτωση η βάση με την οποία θα γίνεται ο υπολογισμός δεν μπορεί να είναι ο μέσος όρος της πενταετίας, αλλά η περασμένη χρονιά. Αυτό είναι κάτι που η χώρα μας θα μπορούσε να το δει θετικά και προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετηθήκαμε και περιμένουμε να καταλήξουν και οι αποφάσεις ή οι προτροπές του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που υπάρχει και που επιμένουμε είναι ότι θα πρέπει να αναπτύξει πολύ κεντρικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες η Ευρώπη, και ως προς την κατεύθυνση της τιμής και ως προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο και ως προς τις κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενόψει των ανησυχητικών μηνυμάτων που παίρνουμε από τη ρωσική πλευρά για το χειμώνα που έρχεται.
Χρειάζονται κεντρικές πρωτοβουλίες. Ο Πρωθυπουργός, εδώ και καιρό, παράλληλα με τα όσα αναπτύσσονται στη χώρα, με το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, για να μην διαταραχθεί η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχει καταθέσει προτάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προτάσεις αυτές. Γίνεται νέα παρέμβαση σήμερα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενδεχόμενης διακοπής της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τον Πρωθυπουργό σε κορυφαίο επίπεδο.
Αυτό που συζητείται σήμερα σε επίπεδο Υπουργών δεν είναι κάτι που απαιτεί ομοφωνία, είναι κάτι που απαιτεί μια πλειοψηφία, με συγκεκριμένες αναλογίες. Άρα, δεν υπάρχει ζήτημα βέτο. Εμείς έχουμε ζητήσει η χώρα να εξαιρεθεί από τη φιλοσοφία και τη λογική της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. Τα επιχειρήματά μας αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη κατανόηση, διότι πάντοτε εδράζονται στη λογική και πάντοτε είναι επιχειρήματα που βλέπουν, προφανώς, το όφελος της χώρας εξυπηρετούν και τη γενικότερη ευρωπαϊκή αντίδραση στους κινδύνους που συνεπάγεται το ενεργειακό για τις κοινωνίες της Ευρώπης, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την ελληνική βιομηχανία. Ο Πρωθυπουργός πάντοτε με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις του προτείνει και δείχνει δρόμους ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης. Το ίδιο έκανε και για τις προτάσεις που είχαν την οικονομική διάσταση για τις τιμές και για τις προτάσεις του που έχουν ως στόχο τον καλύτερο και τον κοινό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η πρότασή του αυτή έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα αποζημιώνει όσες βιομηχανίες με κάποιον τρόπο θα μειώνουν κατά ένα ποσοστό την κατανάλωση φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι απώλειες που θα υπάρχουν από τον ενδεχόμενο περιορισμό της ροής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη σε φυσικό αέριο, να αντισταθμιστούν με αυτή την εξοικονόμηση. Αυτό, όμως, πρέπει να έχει κίνητρα, πρέπει να έχει αποζημίωση, πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιου είδους μηχανισμός που θα καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση του κινδύνου και της απειλής από τη Ρωσία του περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου.
Για τις πυρκαγιές
Η χώρα δεν είναι έρμαιο κανενός και ούτε θα γίνει ποτέ έρμαιο οποιουδήποτε έχει στο μυαλό του να ασκεί εγκληματικές δραστηριότητες και ούτε θα γίνει ποτέ έρμαιο των αναπόφευκτων συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουν οι φυσικές καταστροφές τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζει μόνο η χώρα, είναι κάτι που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, δείτε στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εμπρηστών όπου υπάρχουν περιστατικά επιβεβαιωμένα οι Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και οι υποθέσεις αυτές θα παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Πάντοτε διερευνώνται όλα τα αίτια και όλες οι πιθανές εκδοχές για το γιατί μπαίνει μία φωτιά. Αποκλείονται πράγματα, όπως για παράδειγμα στην πυρκαγιά της Πεντέλης έχουμε αποκλείσει το βραχυκύκλωμα και τον κεραυνό, ενώ διερευνώνται μια σειρά από άλλα πράγματα.
Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και όλες οι υπόλοιπες αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουν, ερευνούν και θα συνεχίσουν να ερευνούν, έτσι ώστε να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη όσοι διαπράττουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες. Χθες, στην Ηλεία, για παράδειγμα, ήταν ο κ. Θεοδωρικάκος. Εκεί υπάρχει το περίεργο φαινόμενο να έχουμε πολλές, αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πολύ τακτικά.
Υπάρχουν πράγματα που κινούν τις υποψίες των αρμόδιων Αρχών. Παράλληλα, έχουμε αυξήσει τις περιπολίες σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές και σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές, κυρίως όταν το επίπεδο συναγερμού είναι αυξημένο, με συνεχείς περιπολίες και του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Οπουδήποτε εντοπίζεται μια απόπειρα εμπρησμού και καθίσταται δυνατή η σύλληψη ή η αποτροπή, αυτό γίνεται. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί στο παρελθόν. Ένα πράγμα είναι η αποτροπή της εγκληματικής ενέργειας. Καταβάλλουμε πάρα πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει όλου του είδους τις εγκληματικές δραστηριότητες – δεν αναφέρομαι μόνο στους εμπρησμούς- οφείλει, όμως, να έχει τη δυνατότητα να διερευνά, να δένει τις υποθέσεις και να οδηγεί στη Δικαιοσύνη τους ενόχους.
Άρα, ως προς τη διάσταση του εμπρησμού, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους ενέργειες και σε κάθε περίπτωση αν οι ενέργειες αυτές δυστυχώς γίνονται, να εντοπίζουμε και να συλλαμβάνουμε τους ενόχους και να τους οδηγούμε στη Δικαιοσύνη. Αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έντασης, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Χθες είχαμε 59 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν πάρα πολύ γρήγορα.
Για τις τουρκικές προκλήσεις
Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρασυρθούμε σε μια διαρκή λεκτική αντιπαράθεση, σε ένα ρητορικό καυγά με την τουρκική πλευρά. Έχουν επιλέξει να το κάνουν για τους δικούς τους λόγους, κυρίως όταν απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο, γιατί στα επίσημα fora -με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ- δεν διατυπώθηκαν καθόλου τέτοιες θέσεις μπροστά στους υπόλοιπους ηγέτες.
Η Ελλάδα απαντά πάντοτε με επιχειρήματα, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες είναι με το μέρος μας, ενώ ο κόσμος όλος βρίσκεται απέναντι σε αναθεωρητικές λογικές. Όλοι βλέπουμε πού οδηγούν οι αναθεωρητισμοί και πόσο πολύ αποδοκιμάζονται από το σύνολο των Κυβερνήσεων όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, η χώρα και σε διεθνές και διπλωματικό επίπεδο έχει καταφέρει οι θέσεις της να έχουν την απόλυτη απήχηση. Οι αλλεπάλληλες απόπειρες της απέναντι πλευράς να κατασκευάσει μια άλλη πραγματικότητα δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Τουρκία. Στο επίπεδο των συμμαχιών η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια με τις συμμαχίες και τις συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης, που έχει συνάψει με πολύ μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αλλά και με σημαντικές δυνάμεις της περιοχής μας.
Σε όλους τους τόνους και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και οι Η.Π.Α. και άλλες χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία των χωρών οφείλουν να γίνονται απολύτως σεβαστά και δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε οποιαδήποτε αναθεωρητική διάθεση. Από την άλλη πλευρά, η αποτρεπτική μας δυνατότητα είναι τέτοια που μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανταπεξέλθουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση.
Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε περάσει σε μια κατάσταση που να λέμε ότι φοβόμαστε κάτι άμεσα. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να παρακολουθούμε τα όσα γίνονται στην Τουρκία. Να είμαστε πλήρως σε εγρήγορση με ψυχραιμία, νηφάλια, αυτοπεποίθηση, ώστε η χώρα να είναι αυτό που ήταν πάντοτε. Ένας παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.