Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Οικονόμου
Για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος
Είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό. Υπάρχει ομαλή ροή εφοδιασμού. Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας και το Δημόσιο και οι ιδιώτες με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026. Είναι αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα των χωρών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι διαδικασίες που ίσχυαν σε ομαλές περιόδους, θα εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα.
Έχουμε επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας. Πρώτα απ’ όλα, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα. Πήγε εκεί πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε, για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, την αύξηση της προμήθειας LNG. Ήδη οι πάροχοι, ο μεγαλύτερος, η ΔΕΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, όσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα, διερευνούν κάθε δυνατότητα.
Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά. Όταν πρωτοδιατύπωσε την απειλή ο Πρόεδρος Putin, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, τα φορτία LNG, την παραγωγής ρεύματος από μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ, την αύξηση των εφεδρειών του λιγνίτη.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν διαφαίνεται κάτι που θα μας οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα. Θα αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουμε από άλλες εναλλακτικές πηγές τόσο με LNG, όσο και με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα έχει και οικονομικές συνέπειες. Γι’ αυτό και έγκαιρα και γρήγορα λαμβάνουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Τώρα, από κει και πέρα όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα πράγματα.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20, 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Στόχος μας είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός στο διηνεκές. Όχι μόνο για έναν ή για δύο μήνες. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτικές πηγές, έτσι ώστε να συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στους θερινούς μήνες για την τουριστική περίοδο, να μην έχουμε διακοπές και να μην έχουμε προβλήματα στη λειτουργία μας. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε.
Για τη στήριξη της κοινωνίας
Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου -το έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός πολλές φορές- παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει την οδηγία που πήρε από τους ηγέτες και να καταθέσει την πρότασή της. Η χώρα επεξεργάζεται, ταυτόχρονα, το δικό της Εθνικό Σχέδιο μιας περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα.
Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και επιλογές, δεν είμαστε πολύ μακριά από την κατάθεση του Σχεδίου αυτού. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που είναι σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αξιολογείται.
Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, σε μια εκρηκτική συγκυρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Και μέσα σε αυτή την εκρηκτική συγκυρία, όλο αυτό το διάστημα και κυρίως το τελευταίο διάστημα, κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, για να μετριάσουμε κάπως τις επιπτώσεις αυτές. Το Μάρτιο η χώρα μας ήταν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο λιανικής τιμής ρεύματος εξαιτίας της συνδρομής της κυβερνητικής όλο το προηγούμενο διάστημα και της Δ.Ε.Η.. Ήταν άλλες 14 χώρες ακριβότερες από εμάς.
Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι ακόμα χαμηλότερη. Αυτή είναι η προσπάθειά μας στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε και ταυτόχρονα να υπάρχει ο ευρύτερος δυνατός χρονικός ορίζοντας της παρέμβασης αυτής, αλλά και τι αναδρομικά μπορεί να καλύψει.
Εξετάζουμε όλα τα σενάρια. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική διάσταση, έχουν να κάνουν και με τεχνικά χαρακτηριστικά. Το βέβαιο είναι ότι μέσα στον επόμενο μήνα, και μάλλον παράλληλα με τις διεργασίες που θα γίνονται σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα υπάρξει και από τη χώρα μας και νέα παρέμβαση.
Για τις διακοπές ρεύματος εξαιτίας λογαριασμών που δεν πληρώνονται
Το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πέσει στο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να μην έχουμε διακοπές ρεύματος. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και από τη Δ.Ε.Η. και από όλους τους υπόλοιπους παρόχους. Υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων διακανονισμών. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά. Διακοπές ρεύματος πάντοτε γινόντουσαν και στο παρελθόν, ακόμα και όταν δεν είχαμε ενεργειακή κρίση.
Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε και συντριπτικά. Όταν κάποιος δεν πληρώνει παρατεταμένα το ρεύμα του πάντοτε βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τις συνέπειες. Εδώ έχουμε μία ισορροπία την οποία πρέπει να κρατήσουμε. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και ο κόσμος δυσκολεύεται. Γι’ αυτό ακριβώς, όμως, υπάρχουν και προγράμματα διακανονισμού. Ειδικά για τους πιο ευάλωτους έχουμε το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Έχουμε δηλαδή και περαιτέρω ενισχύσεις, πέραν της οριζόντιας ενίσχυσης που γίνεται.
Η οποία ενίσχυση -όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός- θα κρατήσει για όσον καιρό διαρκεί και η κρίση. Εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, παρέχονται κάθε είδους δυνατότητες που μπορούν να παρασχεθούν στον κόσμο, έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε διακοπές ρεύματος. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι και οι εταιρείες και η Δ.Ε.Η. έχουν ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης των καταναλωτών, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Για την επιδότηση καυσίμων
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, διότι προφανώς το έχει ανάγκη. Πάντοτε κανείς πρέπει να αξιολογεί με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν τι καλύτερο μπορεί να κάνει για την ελληνική κοινωνία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επιδότηση των καυσίμων αυξήθηκε περισσότερο η περίμετρος των δικαιούχων. Αφορά μέχρι τα 30.000 ευρώ εισόδημα, με καταναλώσεις που καλύπτουν το 75%- 80% του μέσου όρου των καταναλώσεων για το επόμενο τρίμηνο.
Ήδη, η παρέμβαση που κάναμε για το πετρέλαιο κίνησης είναι οριζόντια και το αποτέλεσμά του ήταν μία διπλάσια μείωση στην τιμή του, σε σχέση με αυτή που θα είχαμε αν μειώναμε στο κατώτατο επίπεδο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να κοιτάμε και τη δημοσιονομική ισορροπία και τη διαφύλαξη εσόδων που είναι κρίσιμα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αλλά και για τη στήριξη και για τις παροχές αυτές που δίνονται και που είναι απαραίτητες για την ελληνική κοινωνία και για τους πιο αδύναμους.
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Τατοΐου
Δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Δηλαδή, δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Παραλάβαμε μία κατάσταση στο Τατόι, που, ας μου επιτραπεί η έκφραση, θύμιζε αχούρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ένα ιστορικό μνημείο, είναι ένας χώρος που μπορεί να επισκέπτονται οι άνθρωποι, που μπορεί να δημιουργηθούν του κόσμου οι δραστηριότητες και οι δράσεις και μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο στην Αθήνα επισκέψιμο από Έλληνες και από όσους έρχονται στη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, να εκπονεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί γενναία με 75 εκατ., με πόρους ιδιωτών, με πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να γίνει κάτι ουσιαστικό και πάρα πολύ όμορφο εκεί. Ο Πρίγκιπας Κάρολος διαχειρίζεται ένα τέτοιου είδους πάρκο στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκωτία, ο Πρωθυπουργός πήγε εκεί καλεσμένος του.
Τα σενάρια που διακινούνται είναι επιστημονικής φαντασίας. Όταν είχε υποδεχθεί ο κ. Τσίπρας με τη σύζυγό του τον Πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα δεν άλλαξε το Πολίτευμα.