Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες απέναντι στις ανατιμήσεις
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος έχει αλλάξει βίαια. Μιλάμε για καταιγιστικές αλλαγές. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και για την Ελλάδα και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αντιληπτό ότι κανένα Κράτος και καμία Κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί, όχι να μηδενίσει, αλλά ενδεχομένως και να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτήν την καταιγίδα, αυτή την παράπλευρη απώλεια, που υφιστάμεθα όλοι εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρωταγωνίστησε, λέγοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντίδραση για τα ενεργειακά και όχι μόνο. Ζητούμε να σχηματιστεί ένα Ταμείο που θα δώσει στις χώρες τη δυνατότητα να έχουν πόρους και να βοηθήσουν την κοινωνία. Να σταθούν στο πλευρό των καταναλωτών, των πολιτών, των επιχειρήσεων. Να βρεθούν χρήματα που θα μπορέσουν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν, να στηρίξουν τις οικογένειες και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις κρίσεις.
Από την ώρα που θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν πόροι που δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, νομίζω η κάθε Κυβέρνηση και το κάθε Κράτος θα τους αξιοποιήσει ανάλογα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν ή με τις ιδιαίτερες ανάγκες της οικονομίας. Αυτό μπορεί να είναι απευθείας ενίσχυση ενδεχομένως σε ακόμη μεγαλύτερη περίμετρο από αυτή που σχεδίαζε κανείς πριν να υπάρξουν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και ενδεχομένως και άλλου είδους παρεμβάσεις ανά κατηγορία της αγοράς.
Υπάρχει ένας πυλώνας οριζόντιας στήριξης για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που έχει φτάσει μέχρι σήμερα τα 2 δισ. ευρώ. Προφανώς και θα εξακολουθεί να υπάρχει και ενδεχομένως και να διερευνηθεί, διότι ζούμε συνθήκες έκτακτες, πρωτόγνωρες. Επίσης, έχουν φύγει φόροι, βάρη από την μεσαία τάξη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα οδηγήσει να πληρώνουμε 34% μεσοσταθμικά λιγότερο, από ό,τι πληρώναμε στο παρελθόν.
Ζούμε ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που οφείλεται απολύτως σε εξωγενείς παράγοντες. Για αυτό και επεξεργαζόμαστε τρόπους και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν, το αποτύπωμα αυτής της κρίσης. Έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές γιατί έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε άλλες πολιτικές, πλήν της αξιοποίησης φορολογικών εργαλείων, γιατί αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στα έσοδα και σε μία δημοσιονομική ισορροπία, που πάντοτε την έχεις ανάγκη. Εάν αυτό αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε τι περισσότερο και τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.
Ένα είναι το σίγουρο: Εφόσον προκύψει διαθέσιμος χώρος που θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να έχουμε το μέγιστο, όχι το απόλυτο, αποτύπωμα σε αυτήν την προσπάθεια αναχαίτισης των ανατιμήσεων. Ο Πρωθυπουργός πήρε μία πρωτοβουλία, προκειμένου να ζητήσει μία παρέμβαση της Ευρώπης, στη διεθνή αγορά διαμόρφωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ευρώπη.
Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Η συνάντηση προφανώς έχει να κάνει με τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια σειρά από ζητήματα και για τις δύο χώρες. Έχουμε διαφορές με την Τουρκία. Έχουμε διαφορετική οπτική και προσεγγίσεις σε μια σειρά από πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αντιμέτωποι και με κάποιες κοινές προκλήσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση, του να μην συσσωρεύουμε, αλλά να λύνουμε προβλήματα. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι πάντοτε, θα είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πολλώ δε μάλλον, τώρα με τις καινούργιες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Είναι αυτονόητο ότι η ευρύτερη και γενικότερη αναστάτωση, έχει τον αντίκτυπό της και στην περιοχή μας. Ως χώρες που είμαστε σύμμαχοι, έχουμε κάθε συμφέρον να φροντίσουμε, έτσι ώστε η Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, πηγαίνει πάντοτε με θετική διάθεση, χωρίς όμως να τρέφουμε αυταπάτες ή να έχουμε ψευδαισθήσεις και προφανώς χωρίς να διαφοροποιούμαστε σε τίποτα από τις πολύ σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος. Θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε διαύλους επικοινωνίας. Ο διάλογος πάντοτε είναι καλό πράγμα. Πιστεύουμε πως έχουμε κάθε όφελος μαζί με την Τουρκία να δούμε πως οι προκλήσεις που δημιουργεί αυτή η εισβολή και η καινούρια μέρα για την Ευρώπη με τα μεγάλα ζητήματα που βάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα αντιμετωπιστούν προς μία κατεύθυνση η οποία θα λύνει θέματα και όχι θα τα αυξάνει σε μία περίοδο που είναι απολύτως ξεκάθαρη η αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού.
Για πρόωρες εκλογές
Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα. Το ζητούμενο είναι σε αυτούς τους πολύ ανήσυχους καιρούς που έχουμε, με την πολιτική μας, με σώφρονες επιλογές, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να εμπεδώνουμε στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας. Η Κυβέρνηση εργάζεται για να εμπεδώσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά τα πολιτικά, είτε αφορά τα οικονομικά. Δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που έχουμε πει. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους. Αξιοποιούμε κάθε μέρα που περνά για να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας.