Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης -που βρίσκεται από την Τρίτη στη Νέα Υόρκη- θα μιλήσει αύριο στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.. Θα αναδείξει το ρόλο της Πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.
Όπως γνωρίζετε -μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες.
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε μια πρώτη απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει ότι Τουρκία είναι μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία, με τους όρους που γνωρίζουμε».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, ενώ χθες στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Biden, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Πρωθυπουργός είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων
Η Κυβέρνηση -όπως πολλές φορές έχουμε καταστήσει σαφές και επανειλημμένα έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός- θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε το σχέδιο και συνεχώς βρίσκουμε και δημιουργούμε και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη που παρέχεται αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο επίδομα θέρμανσης.
Ειδικότερα, για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας η Κυβέρνηση θα διαθέσει τον Οκτώβριο συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπογραμμίζεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων, που έχουμε καθιερώσει, από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει, μόλις σε 2,5 μήνες, 2 δισ. ευρώ.
Η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμοστούν κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς. Δημιουργούνται για το σκοπό αυτό τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Ειδικότερα:
-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών, απορροφάται το 90% της αύξησης.
-Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότησή του θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.
-Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν αλλάζει τίποτα, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και για το μήνα Οκτώβριο.
-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh.
-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά MWh.
-Σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει και σε ό,τι αφορά στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που έκαναν αυτήν την επιλογή στο φυσικό αέριο, έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και θα επιβαρυνθούν πολύ το επόμενο διάστημα.
Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή και παρόχου.
-Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.
Με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική ΜWh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα έσοδα αυτά, από το τέλος που μόλις περιγράψαμε, θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Την ίδια στιγμή, σε στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel -που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το πρακτορείο Bloomberg- γκρεμίζονται τα ασύστολα ψεύδη της Αντιπολίτευσης, αλλά και του κ. Τσίπρα για δήθεν υστέρηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην στήριξη των νοικοκυριών και της κοινωνίας έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων για δήθεν «ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας».
Επισημαίνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά, εδώ και καιρό, στην κορυφή των κρατών που στηρίζουν περισσότερο και αποτελεσματικότερα την κοινωνία και τους πολίτες τους. Η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία αυτά, παραμένει στις κορυφαίες θέσεις σε μέτρα στήριξης. Είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. έχοντας δαπανήσει 3,72% του Α.Ε.Π. για μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν αφενός την ευαισθησία της Κυβέρνησης και αφετέρου αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της Αντιπολίτευσης.
Παρεμπιπτόντως, θα ήταν χρήσιμο ενδεχομένως για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όποιον άλλον, πριν εκδίδει τις καθημερινές του ανακοινώσεις περί δήθεν επιδότησης της αισχροκέρδειας, να ανατρέχει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, όπου ανακοινώνονται κάθε μέρα τα έσοδα που ανακτώνται από τους παραγωγούς ανά κατηγορία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μηχανισμού που έχουμε θεσπίσει για να επιστρέψουν πίσω ως επιδότηση στους οικιακούς καταναλωτές.
Δεσμευτήκαμε ότι θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για του λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους και τηρούμε τη δέσμευση μας. Είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει η ενεργειακή ακρίβεια για τους Έλληνες καταναλωτές μικρότερες συνέπειες από ό,τι για τους περισσότερους Ευρωπαίους και τηρούμε επίσης τη δέσμευση και την υπόσχεση μας.
Θεσπίστηκαν μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.
Σημειώνω ότι ψηφίστηκε χθες από την Βουλή τροπολογία με την οποία μπαίνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Θεσπίζονται, επιπλέον, τρία από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ.. Συγκεκριμένα:
-1ον: Οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Απαλλάσσονται, δηλαδή, από την εισφορά αλληλεγγύης -εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα που θα δηλωθούν με τη φορολογική δήλωση του 2023.
-2ον: Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Η αύξηση αυτή θα ισχύει αναδρομικά, καθώς θα καταβληθεί το Φθινόπωρο για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Σημειώνεται ότι το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ι.Ε.Κ..
-3ον: Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί. Εάν υπολογιστεί και ο Φ.Π.Α., τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.
-4ον: Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2022, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων. Εξαιρούνται επίσης φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Έχουμε δεσμευτεί και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και κυρίως σαφές εφαρμοστικό πλάνο, ώστε όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ., να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανακουφίζοντας τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Για τις τουρκικές προκλήσεις
Ο κ. Erdoğan, σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως βήμα διασποράς fake news και όχημα χυδαίας προπαγάνδας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Ο.Η.Ε.. Θυμίζω ότι ο Ο.Η.Ε. θεμελιώθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακριβώς για να μην επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ξανακατρακυλήσει στη βαρβαρότητα και την ωμή βία. Ο Ο.Η.Ε. θέσπισε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγωδίες.
Προφανώς, χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του Ο.Η.Ε., όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία του κ. Erdoğan έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Erdoğan οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει πρώτα να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος.
Για παράδειγμα, η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει Συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη. Οφείλει να απαντήσει για το τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα, στην Κωνσταντινούπολη που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι. Οφείλει να απαντήσει για τις γενοκτονίες, για τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας.
Η Ελλάδα, αντιθέτως, σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, που δεν απειλεί κανέναν, που έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της δημοκρατικής και πολιτισμένης οικουμένης και σε όλη την ιστορική της διαδρομή στέκεται ανυποχώρητα απέναντι στην αδικία.
Ο κ. Erdoğan και οι συνοδοιπόροι του οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ες αεί το προπύργιο, ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά.
Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αμυντικά και διπλωματικά η Κυβέρνηση έχει οχυρώσει την Ελλάδα, ώστε κανείς να μην διανοηθεί να επιχειρήσει το παραμικρό εις βάρος μας. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, έχοντας την πίστη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, προς όφελος και για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή μας γενικότερα. Η ομιλία του κ. Erdoğan, αλλά και οι χαλκευμένες εδώ και πολύ καιρό κατηγορίες από διαφόρους εις βάρος της χώρας μας, είμαι βέβαιος ότι θα αφύπνισαν ήδη και θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα όσους και όσες επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα, υιοθετώντας την κίβδηλη προπαγάνδα αλλότριων δυνάμεων, να βλάψουν την Πατρίδα στο πρόσωπο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.
Οι πολίτες και η Ιστορία απαιτούν από όλους μας αρραγές εθνικό μέτωπο σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της απέναντι πλευράς. Οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Η χώρα ενωμένη, αποφασιστική και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα, οφείλει να δίνει τις απαντήσεις όπου πρέπει, όπως πρέπει, την κατάλληλη στιγμή. Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο για οργανωμένη προώθηση μεταναστών στον Έβρο και αν αυτό γίνεται από τις επίσημες τουρκικές Αρχές, όπως είναι για παράδειγμα η Στρατοχωροφυλακή;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που αντιμετωπίζουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα είναι η απόπειρα καθημερινά 1.000-1.500 μεταναστών να περάσουν προς τα ελληνικά σύνορα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στο Αιγαίο και στον Έβρο επιχείρησαν πάνω από 155.000 να μπουν στη χώρα μας. Λέω τους αριθμούς για να έχουμε την ένδειξη μιας τάξης μεγέθους.
Μόνο στον Έβρο ήταν γύρω στις 33.000-34.000 άνθρωποι τους τελευταίους μήνες που επιχείρησαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος, να παραβιάσουν τα σύνορα. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή. Είμαστε σε εγρήγορση και κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που απαιτείται για να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, πάντοτε στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν αυτού του είδους τη λειτουργία, όπως έχουμε άλλωστε και υποχρέωση από το Σύνταγμα να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.
ΙΑΣΩΝ – ΣΧΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επίσημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν, μετά την κατάθεση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, πως ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων έδωσε εντολή καταστροφής -τονίζω το έδωσε εντολή- του αρχείου του Νίκου Ανδρουλάκη στις 29 Ιουλίου. Σας υπενθυμίζω πως τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξε και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ την ίδια ημέρα οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη διαβίβασαν την καταγγελία του Predator στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση γνώριζε πως είχε δοθεί εντολή καταστροφής του αρχείου την ημέρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε βάρος της Εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βλάχου;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που είναι απόρρητη. Άρα, ό,τι σχόλια κάνουμε, τα κάνουμε με βάση αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τις διαρροές και τις ανακοινώσεις των κομμάτων που βασίζονται σ’ αυτές τις διαρροές. Βλέποντας και διαβάζοντας το σύνολο των διαρροών δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτά που περιγράφουν στις ανακοινώσεις τους τα κόμματα είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί μέσα στην Επιτροπή, αλλά αυτό δεν είναι δικιά μου δουλειά να το κρίνω.
Εκείνο που είναι βέβαιο – όπως προκύπτει και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι, απ’ όσους έχουν περάσει από την Εξεταστική Επιτροπή, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν σε διάφορα ζητήματα- είναι ότι ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Ανδρουλάκη. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και στην Εξεταστική Επιτροπή και στη Δικαιοσύνη, μετά και τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται και ό,τι απαιτείται, προκειμένου να φτάσουμε σε συμπεράσματα στην υπόθεση αυτή, μέσα στο πλαίσιο των νόμων και του θεσμικού πλαισίου που ισχύει.
ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Με ποιον τρόπο θα απαντήσει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Ο.Η.Ε., στον Erdoğan και βεβαίως σε όλα αυτά τα fake news που ο Τούρκος Πρόεδρος επικαλείται εδώ και καιρό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και που έχουν σύμμαχο την αλήθεια, που έχουν σύμμαχο την Ιστορία και που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια. Ψύχραιμα, αποφασιστικά, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως πάντοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει στα διεθνή φόρα, έτσι και τώρα θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις στην προκλητικότητα και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της απέναντι πλευράς.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία επανακρατικοποιεί εταιρείες ενέργειας. Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε και εσείς; Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που σύστησε κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, διαπιστώνοντας ότι μόνο με τον κρατικό έλεγχο μπορούσε να υπάρξει σωστή καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κανείς θα πρέπει να μελετά πολύ σωστά τα μοντέλα ενέργειας και λειτουργίας των εταιρειών σε κάθε χώρα με τις ιδιαιτερότητες που έχουν. Αυτό που η Κυβέρνηση έχει πετύχει εδώ, με τον μηχανισμό που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, είναι η χώρα μας να παρέχει προς τους καταναλωτές στήριξη που την κατατάσσει στις τρεις πρώτες θέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακτούμε χρήματα -μέχρι τώρα 2,5 δισ.ευρώ- από τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία τα αποδίδουμε στα νοικοκυριά.
Και μέχρι τέλος του έτους, αναμένεται το ποσό αυτό να φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια Δ.Ε.Η. που είναι ο βασικός ενεργειακός παίκτης, που έχει αποφύγει τη χρεοκοπία, την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία ήταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, που να μπορεί, με την παρουσία και την πολιτική της, να συμμετέχει και να στηρίζει το σχέδιο αυτό. Ταυτόχρονα να κάνει και πολύ ουσιαστικές επενδύσεις σε μια σειρά από κρίσιμα κομμάτια, όπως, για παράδειγμα, των Α.Π.Ε., που αυτή είναι η οριστική διέξοδος, ακόμη κι όταν ξεπεράσουμε την κρίση.
Εκεί πρέπει να επενδύσει η χώρα, έτσι ώστε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με προφανείς θετικές συνέπειες και οικονομικές και περιβαλλοντικές, για τους καταναλωτές, για την ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζω ότι ο μηχανισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, είναι αυτός που μας επιτρέπει να ανακτούμε υπερκέρδη. Όχι μόνο δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία επιδότηση της αισχροκέρδειας, όπως επιπόλαια, ηθελημένα, υποκριτικά διακηρύττουν συνεχώς ορισμένοι. Αντίθετα, μας επιτρέπει να παρέχουμε μια πολύ ουσιαστική στήριξη στην ελληνική κοινωνία, η οποία να φτάνει για το 90% των νοικοκυριών, σε ό,τι αφορά στον Οκτώβριο, στην απορρόφηση του 90% των αυξήσεων.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Σας άκουσα πριν να λέτε πως το τελευταίο σόου Erdoğan στον Ο.Η.Ε. ουσιαστικά πρέπει να αφυπνίσει και τους Συμμάχους μας, αυτό υπονοήσατε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν στην αυριανή ομιλία του ο Πρωθυπουργός, θα πάει ένα βήμα παραπέρα και θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας ή κυρώσεις είτε από την Ε.Ε., είτε από το ΝΑΤΟ, εάν αυτό είναι εφικτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα ζητήματα τίθενται εκεί που είναι το κατάλληλο τραπέζι συζήτησης για να τεθούν. Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, αύριο, θα αφιερώσει προφανώς περισσότερο χρόνο στην Τουρκία, στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από αυτό που αρχικά είχε προγραμματίσει, μετά από αυτή την προκλητική παρουσία του Τούρκου Προέδρου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., με τα fake news και τη χυδαία προπαγάνδα που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας. Όλα τα υπόλοιπα, συζητούνται στα αρμόδια και κατάλληλα διεθνή fora.
Σε ό,τι αφορά την έκκληση περί αφύπνισης, αυτή δεν απευθυνόταν μόνο στους συμμάχους και τους εταίρους μας -οι οποίοι νομίζω ότι είναι απολύτως υποψιασμένοι για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, για τις συνεχείς προκλήσεις, για την ταύτισή της με άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις- απευθύνεται και στο εσωτερικό, σε ορισμένους που πολύ επιπόλαια και πολύ εύκολα σπεύδουν να υιοθετήσουν κατά καιρούς την τουρκική προπαγάνδα για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα κριτικής και αντιπολίτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία, όπως και εσείς εδώ από αυτό το βήμα, από τη στιγμή που υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κράτος Δικαίου και γενικά οι εγκληματικές πολιτικές του Erdoğan εντός συνόρων. Παρ’ όλα αυτά, ακούσαμε και τώρα να μιλάτε ουσιαστικά, εντός των συνόρων να απευθύνεστε, για ταύτιση, υιοθέτηση αυτής της ρητορικής.
Έχουμε δει, κατά καιρούς, εκθέσεις, όπως της ΟLAF, να μιλούν για ελληνικά pushbacks, Επιτροπές στην Ευρωβουλή να εξετάζουν τέτοιες καταγγελίες. Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, πριν από λίγες μέρες εδώ στη χώρα και διεθνείς Οργανώσεις να καλούν να σταματήσουν. Μήπως, όσον αφορά στους εκτός Ελλάδος Οργανισμούς και συμμάχους, χαρίζουμε συμμάχους στον Erdoğan και εντός της χώρας, όσον αφορά τα ελληνικά κόμματα, απομονώνεται η Κυβέρνηση σε ένα αφήγημα που φέρνει τους αντιπάλους της πολιτικούς δίπλα στον γείτονα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπονοείτε ότι έχουν έρθει δίπλα στον γείτονα πολιτικοί αντίπαλοι της Κυβέρνησης; Αυτό είναι δικό τους θέμα. Θα πρέπει να το ξαναζυγίσουν. Εγώ δεν φαντάζομαι καν ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι εκεί. Αλλά, για να το λέτε, κάτι θα έχετε αντιληφθεί.
Αντίθετα πράγματα συμβαίνουν. Όπως είδαμε χαρακτηριστικά με την ανακοίνωση της Μ.Κ.Ο. που βγήκε και ζήτησε συγγνώμη. Είναι η Μ.Κ.Ο. που έλεγε ότι οι 38 μετανάστες είναι σε ελληνικό έδαφος. Αυτό ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα πως και οι Μ.Κ.Ο., πολλές φορές, πέφτουν θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και ξεκινούν ζητήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όντως υπάρχουν κατά καιρούς ερωτήσεις. Διάφοροι έχουν δημοσιεύσει απόψεις ή αναπτύσσουν διάφορα ζητήματα, προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και άλλους ότι η χώρα μας κάνει pushbacks.
Υπήρχαν και διάφοροι, κατά καιρούς, που έλεγαν ότι το Ελληνικό Λιμενικό τους έπαιρνε, τους έβαζε σε βάρκες, αφού πρώτα τους κράταγε σε απομόνωση και διάφορα ανυπόστατα, απαράδεκτα, φαιδρά πράγματα έναντι της χώρας που δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Ένα πράγμα είναι κάποιος να καταγγέλλει και να λέει ό,τι θέλει -στη Δημοκρατία ο καθένας μπορεί να καταγγέλλει και να λέει ό,τι θέλει- και ένα δεύτερο πράγμα είναι αν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα αυτά που λέει. Και η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες που έχουν γίνει από ελληνικές Αρχές και άλλες έρευνες, δεν έχουν αναδείξει σε τίποτα ότι αυτές οι χυδαίες και ανήθικες κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας -ότι περίπου συμπεριφέρεται σαν εγκληματίας απέναντι σε ανθρώπους- δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Κορυφαία απόδειξη η παραδοχή της ίδιας της Μ.Κ.Ο., μετά και από τα στοιχεία που έδωσε και το ελληνικό Υπουργείο και ο κ. Μηταράκης και την κινητοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης, το γεγονός ότι έσπευσε να ανασκευάσει αυτά που έλεγε στην αρχή. Το λέω για μια ακόμη φορά, όπως το έχω πει πάρα πολλές φορές: Η χώρα μας ασκεί μια αυστηρή, αλλά απολύτως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έχει σώσει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, έχει σώσει ανθρώπινες ζωές στον Έβρο. Φυλάμε τα σύνορά μας. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν θα αφήνουμε αναπάντητη την προπαγάνδα που υιοθετείται ή καλλιεργείται από διάφορες πλευρές, η οποία είναι τελείως ανυπόστατη και άδικη σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.
ΒΑΓ. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Στο Bloomberg, ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρόνο των εκλογών, προσδιορίζοντας αυτές την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2023. Με αφορμή, όμως, τις ραγδαίες εξελίξεις στο τουρκικό θέμα, με όλες αυτές τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά βεβαίως και με τις εξελίξεις με τη μερική επιστράτευση του Putin στη Ρωσία, ο χρόνος των εκλογών είναι ένα θέμα το οποίο θα ξαναέβλεπε η Κυβέρνηση, ούτως ώστε να το φέρει πιο κοντά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον εκλογικό χρόνο δεν κάνουμε παιχνίδια. Είναι σαφής ο εκλογικός ορίζοντας. Η χώρα έχει μια σταθερή Κυβέρνηση, με μια σαφή άποψη για τον προσανατολισμό της χώρας. Και έχει αποδείξει με την ικανότητα να διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη επάρκεια και αποτελεσματικότητα όλες τις κρίσεις που απορρέουν από την αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως αυτή που περιγράψατε.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χάριν αυτής της σταθερότητας που μόλις είπατε, η Κυβέρνηση τελικώς σκέπτεται ή δεν σκέπτεται, εξετάζει ή δεν εξετάζει τυχόν σύμπραξη μετεκλογική με την Ελληνική Λύση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν την εξετάζει καθόλου. Είμαι πάρα πολύ σαφής και κατηγορηματικός στο ζήτημα αυτό. Για να συνεργαστείς και να συγκυβερνήσεις με κάποιον, πρέπει να έχεις έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε θέματα αρχών, αξιών και προγραμματικά. Τέτοιος κοινός παρονομαστής με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά έχω ξαναπεί, δεν μπορεί, δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει, όταν εμείς κοιτάμε προς τη Δύση και αυτός κοιτάει προς την Ανατολή. Άρα να το ξεκαθαρίσουμε, ούτε το σκέφτεται η Κυβέρνηση ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Έχοντας απαντήσει αυτό, για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθούσα να αποφύγω την απάντηση, θέλω να πω και κάτι άλλο. Δεν θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιολόγησή τους, σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα του να πορευτεί η χώρα, η Ελλάδα της επόμενης ημέρας, με έναν σταθερό, ουσιαστικό, αποφασιστικό προσανατολισμό, σε έναν ασταθή κόσμο.
Θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ξανασχηματίσουμε μια Κυβέρνηση, όπως αυτή που έχουμε από το 2019 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κάτι, κάποιο σημάδι στον ορίζοντα σήμερα, που να δείχνει ότι, μέσα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι κάτι που είναι απολύτως εφικτό.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ. Έκανε λόγο για επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση και μάλιστα επεσήμανε ότι μέσα στο 9μηνο του 2022 έχουν γίνει 100.000 διακοπές ρεύματος. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση απαντά με έργα στα λόγια. Και έργα είναι ότι με στη στήριξη που δίνουμε σε έξι εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κόσμος πληρώνει 90-94% λιγότερο τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα πλήρωνε, αν δεν υπήρχε αυτό. Απαντάμε με έργα που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ναι, αντιμετωπίζουμε μια κρίση που δεν τη δημιουργήσαμε εμείς εδώ. Είναι μια κρίση που έρχεται απ’ έξω. Είναι μια κρίση που, εν πολλοίς, οφείλεται στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του, δεν έχουμε αφήσει κανέναν αβοήθητο.
Έχουμε από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, καθώς είμαστε στις δύο-τρεις καλύτερες θέσεις. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή, να στηρίζουμε οριζόντια όλους, μέχρι να περάσουμε από τις συμπληγάδες. Διακοπές ρεύματος πάντοτε είχαμε στη χώρα. Πάντοτε εξαντλείται κάθε δυνατότητα που υπάρχει, για να μην μένει κανείς χωρίς ρεύμα. Άλλωστε, τα στοιχεία -πριν από λίγο καιρό, αλλά νομίζω και τώρα δεν θα έχουν αλλάξει- είναι ότι οι διακοπές ρεύματος που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια, ήταν πολύ παραπάνω από αυτές που έχουμε τώρα.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή απάντηση του Πρωθυπουργού στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν, από εκεί και πέρα, σχεδιάζει, σκοπεύει η Κυβέρνηση να λάβει κάποια θεσμική πρωτοβουλία, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στο ΝΑΤΟ, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε κάθε Σύνοδο Υπουργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, είτε αφορά τους Υπουργούς Εξωτερικών, είτε είναι Σύνοδοι Κορυφής, πάντοτε στην ατζέντα υπάρχει ενημέρωση από την ελληνική πλευρά προς τους εταίρους ή τους συμμάχους μας, για όσα γίνονται στην περιοχή, για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των κανόνων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων ή μεταξύ χωρών που, έτσι κι αλλιώς, η γεωγραφία τις έχει «καταδικάσει» να ζουν μαζί και να πορεύονται μαζί στους αιώνες.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε χθες, ημέρα απεργίας, αποδώσατε στους συνδικαλιστές μειωμένη ευαισθησία και αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πλαισίου για τις απεργίες. Φοβάστε νέο κύμα απεργιών στη χώρα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν φοβόμαστε τίποτα. Αυτό που είπαμε είναι το εξής: Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, προστατεύεται από το Σύνταγμα, είναι απολύτως σεβαστό. Προφανώς. Δεν συζητά κανείς οτιδήποτε άλλο. Από την άλλη, υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να εφαρμόζεται, κυρίως σε ό,τι αφορά στην παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες όταν απεργούν. Είναι κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει, ενδεχομένως, την ταλαιπωρία που οι πολίτες έζησαν χθες. Από εκεί και πέρα, είναι δικαίωμα και επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών να αξιοποιούν το δικαίωμα της απεργίας που έχουν, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούν.
Ένα ζήτημα είναι αυτό. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι και οι ίδιοι να ζυγίζουν τις αποφάσεις τους τόσο με βάση το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, όσο και με βάση το συμφέρον των εργαζομένων. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε χθες και που αποτέλεσε την αιτία της προκήρυξης της απεργίας, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανησυχούσαν ότι αλλάζει. Δεν αλλάζει το Εργατικό Δίκαιο από το οποίο διέπεται ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν. Δεν διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών και μια σειρά από άλλου τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτά είπαμε και αυτά ισχύουν.
Και, επίσης, ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε είναι σε περιπτώσεις που η προκήρυξη των απεργιών δεν είναι μέσα στα χρονικά όρια που ο νόμος προβλέπει, να υπάρχει πιο έγκαιρη ανταπόκριση και της ίδιας της Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι θα έχετε ενημερωθεί για την υπόθεση. Βγήκε σήμερα η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Έχει σημασία ότι στο σκεπτικό της απόφασης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί πρόνοια για να υπάρχει το απαραίτητο ποσοστό – νομίζω κάτι στο 30%, στο ⅓- προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
Αλλά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όταν η απόφαση βγαίνει μόλις η απεργία έχει λήξει, αυτό δεν προσθέτει κάτι. Είναι κάτι που νομοθετικά αυτό πρέπει να το δούμε με έναν τρόπο. Διότι, προφανώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα προκηρύσσουν τις απεργίες όπως ο νόμος προβλέπει. Είναι δικαίωμά τους. Θα γίνονται. Για όνομα του Θεού. Δεν αμφισβητεί κανείς αυτό το δικαίωμα. Προφανώς όλοι θα πρέπει να τα ζυγίζουμε λίγο καλύτερα και σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου και σε ό,τι αφορά αν όντως απειλούνται ουσιαστικά δικαιώματα για τα οποία καλούν τους συναδέλφους τους να απεργήσουν. Αυτό είπα και τίποτα παραπάνω. Δεν εγκάλεσα κανέναν για μειωμένη ευαισθησία. Ευχαριστώ πολύ.