Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Ρεκόρ όλων των εποχών στις τουριστικές αφίξεις
Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται και στο κομμάτι του τουρισμού. Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο Κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών.
Ειδικότερα, καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς οι τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. Οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου 1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καθημερινά επισκέπτονται την Ακρόπολη πάνω από 15.000 τουρίστες, ενώ αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.
Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τουρισμός και σε άλλες περιοχές της χώρας, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς η αντικατάσταση των Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών από επισκέπτες βαλκανικών χωρών μπόρεσε να ισοσκελίσει τις απώλειες που είχαμε από τους τουρίστες αυτούς. Μεγάλη αύξηση αφίξεων -που φτάνει το 280%- παρατηρείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στο κομμάτι αυτό και η κρουαζιέρα. Στόχος τώρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.
Κοινωνικός τουρισμός
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Κυβέρνησή μας έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται και στο εσωτερικό, που απευθύνονται στους συμπολίτες μας και που σκοπό έχουν να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται από τις επάλληλες κρίσεις και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους να κάνουν κι αυτοί κάποιες μέρες διακοπές, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνω:
Βρίσκεται σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, που αφορά 300.000 επιταγές και «τρέχει» από την 1η Αυγούστου. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια. Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από περιορισμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης και με αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους των υπηρεσιών διανυκτέρευσης, δηλαδή τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων.
-Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ.
-Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά 25.000 δικαιούχους, η επιδότηση κυμαίνεται από 73% έως και 100% και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις. Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και αντίστοιχα 12 διανυκτερεύσεις στην περιοχή της Β. Εύβοιας και της Σάμου.
Ειδικά για φέτος, επίσης, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα NorthEvia – SamosPass μέσω του οποίου χορηγούνται άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και την 31η Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο με αυξημένη επιδότηση.
Ιδιαίτερα διευρυμένο είναι φέτος και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%. Αρχικά το κόστος του προγράμματος ανερχόταν στα 31 εκατ. ευρώ, στα οποία -μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- προστέθηκαν άλλα 30 εκατ., έτσι ώστε οι δικαιούχοι να διπλασιαστούν και να φτάσουν τις 400.000. Σημειώνεται ότι οι κάρτες αυτές ισχύουν έως και το καλοκαίρι του 2023, γεγονός που ενισχύει σημαντικά και τη χειμερινή περίοδο και τον χειμερινό τουρισμό.
Εκδήλωση πυρκαγιών
Τέλος, να κάνω μια ενημέρωση για τις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κρατικός μηχανισμός την τελευταία εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα, κλήθηκε να επέμβει σε 756 αστικές πυρκαγιές, 472 παροχές βοηθείας και 297 δασικές πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.
Οι σοβαρότερες από αυτές εκδηλώθηκαν στις Περιφέρειες, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας καθώς και Πελοποννήσου. Οι πυρκαγιές αυτές ελέγχονται και αντιμετωπίζονται.
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου και στη Βάλια Κάλντα Γρεβενών -εξαιρετικά δύσκολες πυρκαγιές σε πολύ απαιτητικά οικοσυστήματα- έχουν ελεγχθεί και εκεί παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για την φύλαξή τους.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Αναφερθήκατε κι εσείς στο κομμάτι αυτό των εσόδων των αυξημένων, υπάρχει, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, και αυξημένη εισπραξιμότητα των πόρων, αλλά και τα πολύ καλά στοιχεία αυτά για τον τουρισμό. Κακά τα ψέματα, οι πολίτες κάνουν τις διακοπές τους, ωστόσο με το βλέμμα ακριβώς προς ένα δύσκολο χειμώνα και την όποια πίεση και λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ήθελα να σας ρωτήσω, τι να περιμένουν; Πιο ξεκάθαρα, θα έρθουν νέα μέτρα στήριξης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πριν μπούμε στα νέα μέτρα στήριξης, να πούμε τα μέτρα στήριξης που ήδη τρέχουν. Είναι αυτά που βοηθούν τους πολίτες, έτσι ώστε να έχουν οι αυξήσεις στο ρεύμα το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα. Ήδη, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, που στην ουσία εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι πολίτες θα δουν μειωμένες αυξήσεις κατά 90% στα νοικοκυριά, σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά 100% και σε επιχειρήσεις και αγροτικά τιμολόγια από 70% έως 80%. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τρέχει το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος πρόγραμμα υποστήριξης της κοινωνίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το Fuel Pass 1, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι καταγραφές στην πλατφόρμα του Fuel Pass 2 και θα αρχίσει η καταβολή χρημάτων στους δικαιούχους και σε αυτό. Έχουμε αποδείξει ότι όσο διαρκεί η κρίση, πάντοτε αξιοποιώντας κάθε νέα δυνατότητα που δημιουργείται στην οικονομία μας, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, οτιδήποτε πετυχαίνουμε με την ανάπτυξη, μετατρέπεται αυτόματα σε κοινωνικό μέρισμα, για να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, που βιώνουν οι πολίτες σε όλο το εύρος του οικονομικού τους βίου.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο Πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θ’ ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις, που έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον οικονομικό τους βίο με τις οποίες είναι αντιμέτωπες και η ελληνική, αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Ισχύει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός Fuel Pass 3 από το φθινόπωρο και μετά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ισχύουν όσα σας είπα. Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πώς σχολιάζετε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τις Μουφτείες, κατηγορεί τη χώρα μας για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και τα όσα προβλέπουν και περιγράφουν το Διεθνές Δίκαιο και οι Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Στην εξωτερική πολιτική τις τελευταίες ώρες βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν και ήθελα να ρωτήσω πόσο ανησυχεί αυτή η κατάσταση τη χώρα μας, υπό την έννοια ότι βλέπουμε ότι, ενδεχομένως, να εξελίσσεται ένα νέο πολεμικό μέτωπο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι αυτονόητο ότι ο πλανήτης δεν χρειάζεται άλλες εντάσεις. Υπάρχουν αρκετές εστίες έντασης, οι οποίες έχουν τις συνέπειές τους στη ζωή των λαών, κυρίως της Ευρώπης, και στη δική μας περίπτωση και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Η χώρα μας είναι αταλάντευτα προσηλωμένη στη θέση ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται πάντοτε με ειρηνικό τρόπο, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα, είμαστε πλήρως ταυτισμένοι και ευθυγραμμισμένοι με τη θέση της Ε.Ε..
Η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της πολιτικής της μιας Κίνας. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, αυτό που για εμάς έχει σημασία είναι να αποφεύγονται εντάσεις, να πρυτανεύει πάντοτε η λογική και οι διαφορές να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, με βάση τα όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Για τα εγκλήματα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, βλέπω ότι δέχεστε κριτική από την Αντιπολίτευση, από όλα τα κόμματα, παρότι έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο, φαίνεται ότι δεν αρκεί αυτό. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για την Κυβέρνηση ήταν υψηλή προτεραιότητα από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, ο τομέας των δικαιωμάτων και της ισότητας, έτσι ώστε να ξεριζώσουμε τα φαινόμενα της έμφυλης βίας και τα τραγικά περιστατικά που αυτή προκαλεί. Έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή σε πολλούς τομείς. Ανάμεσα στ’ άλλα: Υπάρχει οργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατεύθυνση να αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα θέματα ενδοοικογενειακής έμφυλης βίας, κακοποίησης γυναικών, γυναικοκτονιών.
Ενδεικτικά, έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί επιτελικό τμήμα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν έξι τέτοια τμήματα στην Αττική, 72 γραφεία, και γίνεται και ακόμη μεγαλύτερη δουλειά. Υπάρχει μια γραμμή, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, το 15900, για να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά και να δίνονται άμεσες συμβουλές και πρώτες οδηγίες αντιμετώπισης. Υπάρχουν 19 ξενώνες σε όλη τη χώρα, όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο και τους παρέχεται συνδρομή και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.
Υπάρχουν 49 συμβουλευτικά κέντρα για παροχή βοήθειας και υποστήριξης. Πάνω από 5.000 περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Προφανώς, και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας να κάνουμε και για την αποτροπή των φαινομένων αυτών.
Να θυμίσω ότι, παράλληλα, η Κυβέρνησή μας νομοθέτησε την πιο αυστηρή ποινή που μπορεί να υπάρξει για τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ποινή που είναι ισόβια κάθειρξη. Αυτό είναι, επίσης, ένα βήμα προς την κατεύθυνση και την ουσιαστική, αλλά και τη συμβολική της μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτού του είδους τις απαράδεκτες κακοποιητικές εγκληματικές συμπεριφορές και ως προς τις γυναίκες και ως προς την αφαίρεση της οποιασδήποτε ζωής.
Αλλά πρέπει, επίσης, να γίνουν και άλλα βήματα σε όλα τα επίπεδα: Στην πρόληψη, στην αποτροπή, στην υποστήριξη, στην κουλτούρα, θα έλεγα, της ελληνικής κοινωνίας, για να απομονώσουμε και να εκμηδενίσουμε όλους όσους φαντάζονται ότι μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και να θέτουν σε κίνδυνο απώλειας ζωής και τραυματισμού και οποιασδήποτε άλλης βίαιης συμπεριφοράς τις γυναίκες στη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ.