Ο Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώσαμε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας, όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η Ισπανία και η Ιταλία, αντίστοιχα, δαπανούν περίπου 2%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περίπου 1%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται, αλλά και της μέριμνας που έχουμε δρομολογήσει. Η Ελλάδα, και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ  -γι’ αυτούς που επιβαρυνθήκαν με συνολική αύξηση 30 ευρώ- και θα  φτάνουν κατ’ ανώτατο όριο -επαναλαμβάνω- τα 600 ευρώ.  Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Πριν από λίγο είχαν υποβληθεί 250.000 αιτήσεις

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή  από  την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ειδικότερα:

-Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το  100% της αύξησης.

-Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίσει το μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και  ενός έτους.

Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες, γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι βασικός πυρήνας της ιδεολογίας και της αντίληψής της. Με σκληρή δουλειά, με επαγγελματισμό, με σχέδιο μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο.

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση αυτή  κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και μπαίνει σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.  Αφορά  τον  εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το  πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Ανάμεσα στ’ άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

-Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

-Προσέλκυση μέχρι το 2030 επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε  να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

-Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος της χώρας για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, ποιότητας ζωής και τουρισμού. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών

Πέρα από τις πολιτικές για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μείωση της σπατάλης στην ενέργεια είναι εθνικό καθήκον που αφορά όλους μας. Και το Κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το παράδειγμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει αύριο, Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του Taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τους τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα  είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Παρεμβάσεις για τα καύσιμα

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, αρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο. Αρχικά κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 15:00 εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι  στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό.

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα κυμαίνονται από τις 10  μέχρι και τις 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας, θα μπαίνει ταινία στην οποία  θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Διάσωση μεταναστών από ναυάγιο ανοιχτά της Μυκόνου.

Πάνω από 108 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους μεσοπέλαγα διεσώθησαν μετά από ευρεία επιχείρηση υπό πολύ αντίξοες συνθήκες από το Λιμενικό Σώμα. Για μια ακόμη φορά με παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα. Να σημειώσω ότι ουδείς από το σύνολο των ανθρώπων που διεσώθησαν δεν έφεραν σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε δεν είχε κανένα σωστικό εξοπλισμό.

Η Κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την αυταπάρνηση που διαρκώς δείχνουν και για τη φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η  επιχείρηση αυτή  που πραγματοποίησαν  οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αποτελεί μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς.

Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ας δουν τα πραγματικά περιστατικά και ας στρέψουν την προσοχή τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και όσων τους καλύπτουν. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια. Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

  1. KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται αύριο. Εάν θα έχουμε ένα ενισχυμένο-διευρυμένο Fuel Pass 2 και εάν υπάρχει στο τραπέζι και θα ανακοινωθεί κάποια μείωση Φ.Π.Α. στο ψωμί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα αναφερθεί αρχικά, ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, πέραν αυτών που σας είπα προηγουμένως.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται οι προκλήσεις, είχαμε σήμερα νέες δηλώσεις από τον κ. Erdoğan. Μιας και αναφερθήκατε στη διάσωση των μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα, ο Tούρκος Πρόεδρος είπε ότι σχεδόν καθημερινά γίνονται μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστέφτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ένα σχόλιό σας γι’ αυτό. Και ένα δεύτερο: Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην πρόθεση της Τουρκίας, έτσι όπως δημοσιεύεται, τουλάχιστον, στον τουρκικό Τύπο, να καταγγείλει τη χώρα μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, για παραβίαση Συνθηκών και παράνομες ενέργειες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν σε διάφορα διεθνή fora έχει πάρει τις απαντήσεις της από την ελληνική πλευρά, νηφάλια, απολύτως τεκμηριωμένα, με βάση Συνθήκες που έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά στις εντελώς ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο. Καλά θα κάνουν -όλοι όσοι μπορούν κάτι να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή- να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που εμπορεύονται ανθρώπους και που δεν υπολογίζουν καθόλου την ανθρώπινη ζωή.

ΙΑΣ. ΣΧΟΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα προτάξει η Ελλάδα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την όξυνση της τουρκικής ρητορικής και τι επιδιώκει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την ανάγκη της σταθερότητας στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πλήρη εφαρμογή των Συνθηκών που έχουμε υπογράψει, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου.

Γ. ΣΚΙΝΤΖΗ: Ποια είναι η ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τ’ αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών; Ποιο μήνυμα εκτιμάτε ότι λαμβάνει η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι αφενός ενισχύθηκε σημαντικά το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού, της ακροδεξιάς Marine Le Pen, και αφετέρου, απαιτούνται, όπως φαίνεται, συμμαχίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ενίσχυση της Ακροδεξιάς είναι μια εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Βλέπουμε πού οδηγεί ο λαϊκισμός και πώς πρέπει να εστιάσουμε με την πολιτική μας στην Ευρώπη παντού, στην απάντηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί,  οι πολίτες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυρίως τα μεσαία στρώματα. Μεσαία στρώματα που βλέπουν τη ζωή τους να πιέζεται πολύ, εξαιτίας των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Από κει και πέρα, οι κρίσεις, οι προκλήσεις, τα διακυβεύματα που υπάρχουν απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες.

Σταθερότητα όχι μόνο για τη διαχείριση, αλλά και για την υπέρβαση της κρίσης. Ελπίζουμε αυτή η σταθερότητα να προκύψει μέσα από τη δημιουργία μιας σταθερής και ισχυρής Κυβέρνησης στη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις προσπάθειες απάντησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, εξαιτίας των εξωγενών αυτών προκλήσεων, με ειλικρίνεια, με πλήρη ενσυναίσθηση των δυσκολιών και με μέτρα που παράγουν αποτέλεσμα και που μετριάζουν το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων στη ζωή των ανθρώπων.

Και ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον να έχεις μία σταθερή Κυβέρνηση, που να γνωρίζει ποιες πολιτικές είναι αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν, χωρίς ταυτόχρονα να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Μια Κυβέρνηση, η οποία με τη διεθνή της εκπροσώπηση έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας και αντιμετωπίζει τόσο τις προκλήσεις, όσο και τη διαχείριση του χρόνου για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, με τέτοιο τρόπο που να παράγεται απτό αποτέλεσμα και όφελος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μέσω του περιβάλλοντος που καλλιεργεί η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά στην επιθετικότητά της στο Αιγαίο, υπάρχει περιθώριο συνάντησης των δύο ηγετών στην Μαδρίτη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε θέλουμε να κρατούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ελπίζουμε η Τουρκία, να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της επιθετικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών. Η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, αλλά και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά ορισμένα βασικά πράγματα: Τον σεβασμό των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια αλλαγή στη ρητορική του Erdoğan. Τις προηγούμενες ημέρες εγκαλούσε τη χώρα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τώρα, το έχει γυρίσει και στοχεύει σε κατηγορίες που αφορούν κακοποίηση μεταναστών. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στη ρητορική του και τι επιδιώκει με αυτού του τύπου τη ρητορική;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές μπορεί να είναι οι ερμηνείες. Δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύουμε τον κ. Erdoğan. Η δική μας θέση είναι σταθερή, γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική αρχών. Αναδεικνύει ότι οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Αναδεικνύει την αλήθεια, σε ό,τι συμβαίνει, με την πολύ ουσιαστική συνδρομή που έχει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και σε ό,τι αφορά τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, αλλά και στον Έβρο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τη χώρα μας η Εισηγήτρια του Ο.Η.Ε. για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης, στη συνάντηση με τον κύριο Μηταράκη και την κυρία Βούλτεψη, αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Στην ιστοσελίδα τους, όμως, αναφέρουν πως μετέφερε την έντονη ανησυχία για τις εκατοντάδες αναφορές για παρακολουθήσεις, με ειδική αναφορά και σε 540 καταγεγραμμένα περιστατικά από τις αρχές του 2020, τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παρουσιαστούν και στην έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 23 Ιουνίου. Πρώτα απ’ όλα, αναγνωρίζετε αξιοπιστία στα στοιχεία του Ο.Η.Ε.; Και δεύτερον, τι είπε η Εισηγήτρια του Ο.Η.Ε. για την κατάσταση των δικαιωμάτων των υπερασπιστών προσφύγων και αν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στον διασώστη, τον Αποστολόπουλο και στοχοποίησή του, του περασμένου διαστήματος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν κατάλαβα για ποια στοχοποίηση μιλάτε. Ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, νομίζω το κάλυψα με την εισήγησή μου προηγουμένως. Πέραν, όμως, από αυτά που είπα, μιλούν τα πραγματικά περιστατικά διάσωσης ανθρώπων όποτε παρίσταται ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, όλες οι καταγγελίες, που μέχρι στιγμής έχουν περιέλθει σε γνώση ελληνικών Αρχών, από τις αρμόδιες Αρχές έχουν διερευνηθεί και εξακολουθούν να διερευνούνται χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει προκύψει κάτι που να τις επιβεβαιώνει.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Πρώτον, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται, εκτός από το να παρουσιάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, να ζητήσει και κυρώσεις; Και δεύτερον, όσον αφορά στα νέα μέτρα για τα καύσιμα, τι διάρκεια θα έχουν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας είπα ότι αύριο θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις, με απαντήσεις σε όλες σας τις ερωτήσεις. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ο Πρωθυπουργός και στις διμερείς συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, αλλά και κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής, πάντοτε ενημερώνει με τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, τρόπο, για την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στη νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη στη Ρώμη, η Ιταλία έχει προσκαλέσει τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Επιδίωξε η Ελλάδα να συμμετάσχει; Για ποιο λόγο δεν προσκλήθηκε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πρόκειται για κάποια επίσημη Διάσκεψη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιταλίας, που αφορά κυρίως θέματα δικού της ενδιαφέροντος στις σχέσεις της με τη Λιβύη. Με αφορμή το ερώτημά σας, να σας πω ότι επίκειται, το αμέσως επόμενο διάστημα, συζήτηση και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα της Ευρώπης, αλλά και τα ευρύτερα ζητήματα στη γειτονιά μας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, άφησε σαφέστατες αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά υπονόησε ότι η σημερινή Κυβέρνηση εγκατέλειψε τη στρατηγική της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτή. Άφησε, επίσης, αιχμές κατά της Γερμανίας και τάχθηκε κατά οποιουδήποτε διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία για το ενεργειακό. Πώς το σχολιάζετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι γνωστές αυτές οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Σαμαρά. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη κρίση. Όπως αποτυπώνονται τα πράγματα με την αποκλιμάκωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, τη διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται για το ποσοστό επί του Α.Ε.Π. που έχουμε διαθέσει για τη στήριξη αυτή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνουν οι πολίτες, είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

Βεβαίως, τα προβλήματα παραμένουν. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και για τα καύσιμα. Και όπως γνωρίζετε, πολύ πρόσφατα υπήρχαν και συναντήσεις, αλλά και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στην επικαιροποίηση και την επανέναρξη των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ελληνικής Επικράτειας  και μπορούν να έχουν κάποια συνδρομή στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του ενεργειακού θέματος ή και της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό με ενέργεια στη χώρα μας από τα παραδοσιακά κανάλια εφοδιασμού της.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, η γαλλική Dassault, που εξασφάλισε τα 3,5 δισ. για τα Rafale, αρνείται να προχωρήσει στα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τα αεροσκάφη στην Τανάγρα. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη στη σύμβαση; Και αν όχι, ποιος θα αναλάβει το κόστος τους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το έχω υπόψη μου. Θα το δω και θα σας πω.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η Τουρκία, η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ θα βάλει θέμα Τουρκίας και συνοχής της Συμμαχίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα πάντοτε, με τη συμμετοχή της σε όλα τα fora, κάνει οτιδήποτε είναι πρόσφορο και ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα είτε της Ένωσης, είτε της Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουμε με τον πλέον αποτελεσματικό και δόκιμο τρόπο. Αυτό που γίνεται πάντοτε -νομίζω το έχουν δει οι Έλληνες πολίτες σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή τους από τον Έλληνα Πρωθυπουργό- είτε αυτό αφορά ευρωπαϊκές Συνόδους είτε αφορά την πρόσφατη παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden και την ομιλία του στο Κογκρέσο, είναι ότι τίθενται με τον καλύτερο δυνατό, δόκιμο τρόπο, πάντοτε τα θέματα που έχουν να κάνουν και με τα εθνικά μας συμφέροντα και με τα συμφέροντα της Συμμαχίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Ήθελα να σας ρωτήσω: Η Κυβέρνηση θα μείνει στην ατομική ευθύνη ή είστε υπό σκέψη, για παράδειγμα, για επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν είμαστε υπό σκέψη για την  επαναφορά της οποιαδήποτε υποχρεωτικότητας. Να σας πω, καταρχήν, ότι είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πουθενά δεν έχουμε δει μια φιλοσοφία ή μια προσέγγιση υποχρεωτικών μέτρων. Εκείνο το οποίο είναι πάρα πολύ σαφές και καθαρό, είναι ότι οι πολίτες, και κυρίως εκείνοι που αισθάνονται πιο ευάλωτοι, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι καλύτερο θεωρούν και πρέπει να κάνουν, προκειμένου να προστατευτούν ακόμη περισσότερο.

Να σημειώσω εδώ ότι, σε σχέση και με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό ποσοστό ελέγχου testing, για το γενικό πληθυσμό, κάτι που δείχνει ότι προφανώς και έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση της πανδημίας. Δεν έχουμε πολύ ισχυρές νοσήσεις, έχουμε πολύ υψηλότερο ποσοστό ανοσίας. Έχουμε τα εμβόλια, το φάρμακο. Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση, να αξιοποιεί τις δυνατότητες testing που υπάρχουν. Προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουμε. Η σύσταση, κυρίως σε όσους αισθάνονται πιο ευάλωτοι, είναι  να χρησιμοποιούν τη μάσκα ή όποιο άλλο μέσο προς την κατεύθυνση καλύτερης προστασίας τους θεωρούν ότι πρέπει να  αξιοποιήσουν.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, 1.000 καθηγητές, φοιτητές, συγκλητικοί και πρυτάνεις ζήτησαν τις περασμένες ημέρες την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να υπάρξουν σοβαρές βελτιώσεις. Δηλώνουν, μεταξύ άλλων, προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, ότι διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους πανεπιστημιακούς και αναφέρουν ότι το ελληνικό Πανεπιστήμιο έτσι θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης της μόρφωσης και της πολύ σημαντικής δουλειάς που χρόνια γίνεται στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ένα Πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα για εσωτερικά Erasmus. Ένα Πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα να συνδεθεί η αγορά εργασίας με τις σπουδές από πολύ νωρίτερα. Ένα Πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα για διαθεματικές σπουδές. Δεν βλέπω πώς μπορεί  να κλείσει τον δρόμο της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση στα νέα παιδιά. Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΚατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 483 νέων κρουσμάτων κορονοϊού
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ