Ο Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Περιοδική ενημέρωση πολιτικών συντακτών Θεσσαλονίκης

Αν και ο Νίκος Καββαδίας έχει γράψει ότι «Της Σαλονίκης μονάχα της πρέπει το καράβι, να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά», η σύγχρονη Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πανέμορφη, από όπου και αν την δει κανείς. Μια πόλη με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο, μια πόλη με μεγάλη δυναμική, μια πόλη για την οποία η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά και βούληση, ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο σημείο που τέμνεται το ευρασιατικό συνεχές με την Μεσόγειο θάλασσα.

Η περιοδική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη που ξεκινάμε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα που πιστοποιεί -ουσιαστικά και συμβολικά- το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης τόσο για την ίδια την πόλη, όσο και για τις ευρύτερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Εξάλλου, στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Βόρειας Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη. Επίσης, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουν δρομολογηθεί -και βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- τόσα έργα και δράσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα.

Η περιοδική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει ταυτόχρονα το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και δίνει στη φωνή σας, στα ρεπορτάζ σας, στις  επισημάνσεις σας, πανελλήνια διάσταση. Σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε  τα ερωτήματα που απασχολούν την πορεία της Πατρίδας μας και την ασκούμενη πολιτική σε όλους τους τομείς, αλλά και την οπτική και τις αναγνώσεις σας για όλα τα θέματα, εθνικά και διεθνή.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν δρομολογήσει και πραγματοποιούν μια σειρά από έργα και πολιτικές που στόχο έχουν να απελευθερώσουν την υπολανθάνουσα δυναμική της Θεσσαλονίκης και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες οικονομικής, τεχνολογικής, πολιτισμικής, αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

Το πολιτικό πλαίσιο των μέτρων στήριξης απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις

Είναι πρόδηλο ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους, αλλά και στις επιχειρήσεις, στους ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας.  Πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Πρόγραμμα ενίσχυσης που επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε για να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που δημιουργεί στους πολίτες η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών για σταθερότητα και ασφάλεια μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Το ύψος των ενισχύσεων έχει ήδη φτάσει τα  4 δισ. ευρώ και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Επειδή είμαστε Κυβέρνηση ευθύνης, προείδαμε την κρίση εγκαίρως και το σχέδιό μας έχει επιτρέψει να μετριάσουμε -όχι να μηδενίσουμε- τις επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων όσον αφορά την τσέπη και τη ζωή των πολιτών, χωρίς ταυτόχρονα να θέσουμε σε κίνδυνο  τα δημόσια οικονομικά.

Τα μέτρα που εξαγγείλαμε χθες είναι προφανές ότι ανταποκρίνονται -όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του- σε δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Πατρίδας, την οποία πετύχαμε μετά μια δεκαετία θυσιών, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι φειδόμεθα στήριξης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Κυβέρνηση έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν γνώση και ξέρουν που μπορεί να οδηγήσουν άφρονες πολιτικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν και τα περισσότερα έξοδα, τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και τη μερική απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στα καύσιμα. Περιλαμβάνουν, επίσης, ξεχωριστή μέριμνα  για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί πάρα πολύ από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι αδύνατο. Κανένα ευρωπαϊκό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μέγεθος της κρίσης.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση. Γι’ αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται να δοθούν δομικές απαντήσεις στη κρίση εκτός από τις παρεμβάσεις μας σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό o Πρωθυπουργός αναπτύσσει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνάντηση που γίνεται στη Ρώμη, με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στόχος της συνάντησης είναι να ανταλλάξουν απόψεις για τα ζητήματα της ενέργειας και τις ανατιμήσεις που πλήττουν τους καταναλωτές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις για ένα πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο Πρωθυπουργός -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη καταθέσει «Σχέδιο Έξι Σημείων» στην Κομισιόν. Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε  έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού και πολλά κράτη-μέλη  υιοθέτησαν την φιλοσοφία και τη στόχευση των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και στο ανακοινωθέν, κατόπιν δικής μας παρέμβασης, έγινε ρητή αναφορά στην ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία μάλιστα αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές διεθνούς του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  αγορά αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί με σωστούς κανόνες. Είναι μία αγορά η οποία είναι θύμα κερδοσκοπίας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες παρεμβάσεις

Οι νέες παρεμβάσεις απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις  εστιάζουν, πρωτίστως, στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε όσους παράγουν. Εστιάζουν, σε όσους πλήττονται περισσότερο. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της ασφάλειας και της σταθερότητας που αποτελούν  ζητούμενο στις ταραγμένες εποχές που ζούμε. Η ασφάλεια και η σταθερότητα συνιστούν εθνικό καθήκον. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν συγκεκριμένα:

–Πρώτον: Αυξάνεται  σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα  μέχρι 310 KWh ανά μήνα αυξάνεται μεσοσταθμικά από 70% σε 80% της αύξησης .

Παράλληλα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από 53 ευρώ τον Μάρτιο, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ ανά MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ ανά ΜWh τον Απρίλιο. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA και για τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα υπάρξει αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο την αναδρομική απορρόφηση του 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

–Δεύτερον: Χορηγείται -πριν από το Πάσχα- έκτακτη ενίσχυση  στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και συγκεκριμένα σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και ενέργειας.  Η έκτακτη αυτή ενίσχυση αφορά:

-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου.

-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.

-Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

–Τρίτον: Χορηγείται κατά το μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδότηση αφορά  60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, ισούται με 22 λεπτά το λίτρο και χορηγείται σε όσους έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό η τιμή πώλησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τον Απρίλιο που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον Φ.Π.Α., ανέρχεται σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής το πετρελαίου κίνησης ειδικά  αυτή την περίοδο κρίνεται απαραίτητος και για έναν επιπλέον λόγο: Για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

–Τέταρτον: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάση τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

–Πέμπτο: Μειώνεται περαιτέρω -με νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή- ο ΕΝΦΙΑ.  Με τον τρόπο αυτό η συνολική μείωσή του ανέρχεται στο 35% σε σχέση με το 2018. Οι 8 στους 10 πολίτες, θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, κατά 35% μεσοσταθμικά λιγότερο από ό,τι αυτό που πλήρωναν το 2018. Παραμένουμε συνεπείς και πιστοί στο πρόγραμμά μας να απαλλάσσουμε τους πολίτες από τα επαχθή φορολογικά βάρη που είχαν συσσωρευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

–Έκτον: Καθορίζεται, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί. Παράλληλα, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους αγρότες υλοποιούνται μέτρα 180 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα οποία:

-Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών στο 6%.

Καθώς και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος συνεχίζεται και ήδη άλλαξε τη διεθνή πραγματικότητα με πολλαπλούς τρόπους. Βεβαιότητες πολλών ετών διαλύθηκαν και η Ευρώπη σύρθηκε βίαια σε ένα παρελθόν που αγωνίστηκε δεκαετίες να ξεπεράσει, σε ένα παρελθόν φόβου, πόνου και αίματος.

Η Ελλάδα στέκεται σταθερά –και αυτή τη φορά- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμώντας απόλυτα το ιστορικό και πολιτικό μέγεθός της. Τιμώντας απόλυτα τη μακραίωνη παράδοσή της. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης των ίσων αποστάσεων που τελικά στρέφονται σε βάρος του αδικούμενου. Η Ελλάδα δεν στοιχήθηκε ποτέ με τις δυνάμεις της αδικίας και της παρανομίας. Και δεν θα το κάνει ποτέ. Δεν είμαστε ιστορικά αφελείς και δεν θα γίνουμε ιστορικά επιλήσμονες.

Η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε επιλέξει εδώ και αιώνες να πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής και δεν θα αλλάξουμε πορεία τώρα. Και αυτό δεν είναι μόνο επιλογή αρχών, αλλά και ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά μας συμφέροντα.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είμαστε η Δύση, πολιτισμικά και αξιακά. Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να συνταχθεί με την αδικία ή για να μείνει αδιάφορη απέναντί της. Ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να επικρατήσει η ειρήνη, να επανέλθει η νομιμότητα και να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Η Ευρώπη εργάζεται σκληρά σε αυτήν την κατεύθυνση και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε..

Ο πόλεμος επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πολλούς τρόπους, και κανείς δεν δικαιούται ούτε να αδιαφορεί, ούτε να συντάσσεται με τον αδικοπραγούντα. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι υπονομευτικές και για την Πατρίδα μας και την Ευρώπη.

Για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι.

Το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία παρουσιάστηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων. Είναι καρπός πολύχρονης προετοιμασίας και στηριγμένο τόσο σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης όσο και σε καλή γνώση του ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και της διεθνούς πραγματικότητας.

Η ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα Α.Ε.Ι., η παροχή ευελιξίας, η διεπιστημονικότητα, η κινητικότητα φοιτητών και η ανάπτυξη εξωστρέφειας είναι μερικές από τις βασικές έννοιες που διαπνέουν το νομοσχέδιο αυτό. Οι ρυθμίσεις διαρθρώνονται σε 4 επιμέρους βασικούς άξονες.

Στην αναβάθμιση της ποιότητας των Α.Ε.Ι., με την εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα, αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Επίσης, στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των Α.Ε.Ι. με τη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οργανωτικής λειτουργίας τους. Ακόμα, στην προώθηση της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία με την ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων εντός της κοινωνίας, προάγοντας τη γνώση και την καινοτομία.

Πολύ σημαντική παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ με την θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής, που μειώνει τη γραφειοκρατία, γραφειοκρατία που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς επιστήμονες στον τόπο μας, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή τις τελευταίες 15 ημέρες διακινούνται πολλές πληροφορίες, θα ήθελα να ρωτήσω αν μελετάτε το σενάριο της μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Ουκρανία προς ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και σημαντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω στο τραπέζι σε σχέση με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας, δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης, αν τυχόν επανέλθει το ζήτημα να ξαναστείλουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία, που, σήμερα, επαναλαμβάνω δεν είναι στο τραπέζι. Τα συστήματα που περιγράψατε, ανήκουν στην κατηγορία εκείνη, που θεωρούνται χρήσιμα για την άμυνα της χώρας.

Είναι απόφαση της Κυβέρνησης οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο και χρήσιμο για την άμυνα της χώρας να μείνει εδώ και να μην πάει πουθενά αλλού. Επαναλαμβάνω, όμως, και πάλι ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι καινούριο, κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά επιπλέον βοήθεια σε εξοπλισμούς πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Α ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα και καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), χθες βράδυ τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Τέτοιες πρακτικές θεωρείτε ότι συμβαδίζουν με τον στόχο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και δεν συμβαδίζουν. Η παραβίαση της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι κάτι που εξυπηρετεί. Εκείνο που επισημάναμε σε ό,τι αφορά  τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους, ήταν ότι οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν διακριτά διαφορετικοί. Η χώρα μας έχει την διάθεση να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε στις κοινές προκλήσεις που διαμορφώνονται μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο το δυνατόν πιο θετικά, να αποφύγουμε τις εντάσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε αν αυτό το κλίμα της συνάντησης θα επιβεβαιωθεί κι από τις εξελίξεις. Η δική μας σταθερή θέση είναι ότι η χώρα, προφανώς και παραμένει σταθερή στις απόψεις της, απόψεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.  Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, μέσα στα καινούρια δεδομένα που δημιουργεί για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις στη γειτονιά μας.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλωσορίζουμε κατ’ αρχήν το μπρίφινγκ. Είναι καλό και για την ενημέρωση, είναι καλό και για εμάς τους δημοσιογράφους και καλό για τη Θεσσαλονίκη και ελπίζω να μακροημερεύσει. Το ερώτημα αφορά τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Σήμερα συμμετέχει σε μία πρωτοβουλία με άλλες τρεις χώρες. Πρώτον, αυτό μήπως φοβάστε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος από την άλλη πλευρά, την Ευρώπη του Βορρά, που θεωρείται και ισχυρή; Ένα αυτό. Και δεύτερον: Τι προσδοκά η Κυβέρνηση, με τι αποτέλεσμα θα είναι ευχαριστημένη από τη Σύνοδο, από το Συμβούλιο Κορυφής, που είναι τις επόμενες ημέρες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά τους, πέρα από τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα και τα ζητήματα νομιμότητας και την απειλή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έτσι όπως προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι κοινές για όλους τους λαούς. Και του Νότου και του Κέντρου και του Βορρά της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι είναι τόσο σφοδρές οι συνέπειες στη ζωή των πολιτών από τις ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και στα άλλα καταναλωτικά αγαθά, που κανένα Κράτος από μόνο του δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με το αποτέλεσμα που θα ήθελαν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Είναι άμεση ανάγκη, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ε.Ε. να παρέμβει, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας, μαζί με άλλους σχεδιασμούς που οφείλει να δει η Ευρώπη πιο μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή την αυτόνομη παρουσία της σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά την σταδιακή της απεξάρτηση -από την Ρωσία- για την ενέργεια. Σήμερα, όμως, εδώ που βρισκόμαστε, είναι σαφές ότι χρειάζεται μία μεγάλη, μια γενναία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, κυρίως στα της ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ένωση και στις κυβερνήσεις να ανακουφίσουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Πέρα και πάνω από τις εθνικές πρωτοβουλίες -που και η χώρα μας έχει πάρει και μάλιστα πολύ νωρίς και πολύ πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερο βάθος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- να προστεθεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Είναι διπλή ανάγκη για αυτό. Η μία ανάγκη είναι η άμεση, η ουσιαστική. Ο κόσμος δυσκολεύεται. Οι δυσκολίες για εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών είναι ανυπέρβλητες. Απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτές.

Απαιτείται όμως και για έναν ακόμη λόγο: Δεν πρέπει κανένας στην Ευρώπη να επιτρέψει με την αδράνειά του σε λαϊκίστικες ή δήθεν αντισυστημικές φωνές να ξαναβυθίσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κατάσταση που πολλές από αυτές -η χώρα μας ήταν μία από αυτές- έζησαν πριν από δέκα χρόνια. Είναι, λοιπόν, κορυφαία προτεραιότητα να παρέμβουν άμεσα και ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια αυτή.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Καλημέρα κ. Οικονόμου. Καλώς ήρθατε. Ο βρετανικός Guardian αναρωτιέται σήμερα αν ο Πούτιν (Vladimir Putin) είναι όντως εγκληματίας πολέμου. Αυτό σε συνέχεια των δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), ο οποίος σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις τον χαρακτήρισε ξεκάθαρα «εγκληματία πολέμου» και η Λίζ Τρας (Liz Truss), η βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να αποφασίζει ή να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου και τι στοιχειοθετείται έτσι. Η Ελλάδα πιστεύει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και στα ευρωπαϊκά όργανα που είναι επιφορτισμένα με την έρευνα για τέτοιου είδους προσδιορισμούς και για τέτοιου είδους χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, αυτό που παρακολουθούμε εμείς, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, είναι να ισοπεδώνεται μια χώρα.

Είναι να βλέπουμε στους δέκτες μας χτυπήματα σε πολυκατοικίες, σε σχολεία, σε μαιευτήρια, σε νοσοκομεία, σε θρησκευτικούς χώρους, ναούς και τζαμιά, πράγματα που, προφανώς, δεν συνάδουν, ακόμη και με αυτό που μπορεί να αποτελέσει ένα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Δεν είναι, όμως, δουλειά της χώρας, αλλά αντίστοιχα διαπιστευμένων διεθνών οργανισμών να κρίνουν ή να παίρνουν θέση απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Υπάρχει κάποια εκτίμηση πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα; Πόσοι έχουν έρθει μέχρι τώρα; Τι δυνατότητες φιλοξενίας έχουμε και αν, με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν εκεί, υπάρχει κάποιο ζήτημα απομάκρυνσης ομογενών που έχουν εγκλωβιστεί, ενδεχομένως, σε εμπόλεμες ζώνες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων κλπ.;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτήν την ώρα το ζήτημα της μαζικής απομάκρυνσης ομογενών, κυρίως από τη Μαριούπολη, είναι κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι στον πυρήνα του πολέμου, δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία ή κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος που να μπορέσει να θεωρήσει κανείς ότι με ασφάλεια μπορεί να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Παρακολουθούμε, συντονιζόμαστε και με τις υπόλοιπες χώρες, είμαστε έτσι κι αλλιώς σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές το αυξημένο ενδιαφέρον και την ευαισθησία μας για την ασφάλεια των ανθρώπων μας, των ομογενών εκεί, στις συνομιλίες του και με τον Ουκρανό Πρόεδρο και -όπως έκανε και η ελληνική διπλωματία- με όλες τις υπόλοιπες πλευρές. Τώρα, από εκεί και πέρα, στη χώρα, μέχρι στιγμής, έχουν έρθει κάποιες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Είμαστε πλήρως συντονισμένοι με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.. Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν φροντίσει έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες υποδοχής- φιλοξενίας των ανθρώπων. Γίνεται μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί και στον παραγωγικό τομέα, στο χώρο της εργασίας, από Υπουργεία που μπορούν να δώσουν διέξοδο και βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή και από άλλους φορείς.

Υπάρχει ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα πάρα πολύ γρήγορα, το οποίο κυρίως απορροφάται στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες, έχουμε φτάσει, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σε έναν αριθμό προσφύγων, που η κρίση στη Συρία οδήγησε μετά από πολλούς μήνες. Η χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, όπως πάντα έκανε αυτό που της αναλογεί, στη διάσταση του ανθρωπισμού και της υποστήριξης ανθρώπων που φεύγουν κατατρεγμένοι εξαιτίας του πολέμου από τον τόπο τους.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Ανακοινώσατε χθες ένα πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση, για την ανακούφιση των επιπτώσεων σε πολίτες και σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους και συνταξιούχους, από το ενεργειακό κόστος, αλλά τα αιτήματα παραμένουν. Αυτήν την ώρα που μιλάμε, υπάρχει μια έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, γιατί και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι και στους Δήμους πολύ σημαντικές και ζητούν και αυτοί έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ακούω και Σχολικές Επιτροπές που έρχονται οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου κλπ στα Σχολεία και του ρεύματος και δυσκολεύονται να τα πληρώσουν. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αν στα μέτρα, που ενδεχομένως έχετε προγραμματισμένα, υπάρχει και στήριξη σε Δήμους ή και σε άλλους φορείς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Όπως είπα και προηγουμένως, η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση είναι να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με έμφαση, κατ’ αρχήν, τους πιο ευάλωτους και συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις του, ούτε μπορούμε ν’ ανακουφίσουμε το ίδιο όλους. Εξαντλείται κάθε προσπάθεια, για να μη διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά.

Οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, για να παράσχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη που μπορούμε στην ελληνική κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα, υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και συντονισμός, για να γίνεται πάντοτε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Υπάρχει, εκτός από την ενίσχυση που γίνεται, και δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορεί να μοχλεύσουν φορείς για να αντιμετωπίσουν, ενδεχομένως, κάποιες τρέχουσες ανάγκες. Έχουν και την αυτονομία και τη δυνατότητα με κάποιον τρόπο να το διαχειριστούν.

Προφανώς, όσο η κατάσταση είναι δυναμική, εάν επιδεινώνεται, εάν χειροτερεύει, η Κυβέρνηση, όπως δεν έκατσε από την πρώτη στιγμή με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα κάτσει πουθενά με σταυρωμένα τα χέρια, με ειλικρίνεια απέναντι στο μέγεθος του προβλήματος. Με ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα.

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τη δήλωση Ακάρ (Hulusi Akar), περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Ποιά είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Υπήρξε μία δήλωση του Υπουργού Άμυνας, του κ. Παναγιωτόπουλου, χθες. Δεν έγινε σε καμία περίπτωση συζήτηση, ούτε θα μπορούσε να γίνει ή να τεθεί θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Έγινε μια συνάντηση με τον κ. Ακάρ (Hulusi Akar), που αντικείμενό της ήταν, πώς το καλό κλίμα ανάμεσα στις χώρες θα μπορούσε να έχει και οικονομικά θετικά αποτελέσματα, ενόψει, μάλιστα, και της τουριστικής σεζόν. Από κει και πέρα σας είπα, ότι σε ό,τι αφορά τις θέσεις μας για τη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, η χώρα δεν έχει μετακινηθεί και ούτε θα μπορούσε, προφανώς, να μετακινηθεί ποτέ. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί και να συζητηθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα.

Ν. ΛΑΔΙΑΝΟΣ: Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις,  από πολλούς εκφράζεται και η αγωνία, αλλά και η απορία, διότι χθες ήταν 17 Μαρτίου, ότι σχεδόν το σύνολο των μέτρων για τις επιδοτήσεις αφορούν από την 1η Απριλίου και μετά, ενώ τώρα είναι, όπως καταλαβαίνετε, και η ενεργειακή κρίση στο κατακόρυφο. Αν θα μπορούσαν αυτά τα μέτρα, να πιάσουν μία περίοδο κάπως νωρίτερα, αν όχι άμεσα, έστω από την ερχόμενη εβδομάδα. Και η δεύτερη ερώτηση είναι, επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές κερδοσκοπικές πιέσεις, ειδικά στην ενεργειακή αγορά, εάν η Κυβέρνηση σκοπεύει αυτό το διάστημα να εντείνει τους όποιους ελέγχους σ’ αυτήν την αγορά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Κατ’ αρχήν, κάποια από τα μέτρα, ήδη, παρέχουν στήριξη ακόμη από το Μάρτιο. Δεύτερον, κάποια από τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες, έχουν αναδρομική ισχύ. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι φούρνοι και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, θα καλύψουν το 80% της αύξησης του ρεύματος από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έρθει η εφαρμογή τους νωρίτερα. Υπάρχουν και λειτουργικοί λόγοι.

Ας πούμε η πολύ σημαντική πρωτοβουλία, για την κάλυψη μέχρι 22 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ‘ρθει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πάντως, είναι μέτρα που συνιστούν μία σημαντική ενίσχυση, προκειμένου να απορροφήσουμε μέρος των κραδασμών, να μετριάσουμε, όπως έχω πει και θα επαναλάβω πάρα πολλές φορές, όχι για να μηδενίσουμε, τις σφοδρές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη ζωή των Ελλήνων.

ΒΑΓΓ. ΜΩΫΣΗΣ: Θα μείνω στο κομμάτι της κερδοσκοπίας, υπό την έννοια ότι είναι ένας τομέας, μία πτυχή της κρίσης, στον οποίο εθνικά μπορεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες.  Και το ερώτημά μου είναι το εξής: Υπάρχει διάχυτη, είναι γενική ομολογία στην αγορά -και από παράγοντες της αγοράς και από στελέχη πολιτικά- ότι καλώς ή κακώς υπάρχει ένα θολό τοπίο στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας. Υπό την έννοια ότι πολύ συχνά τα πρόστιμα είναι υποδεέστερα του κέρδους που απολαμβάνει ο παραβάτης από την ίδια την παράβαση, ένα το κρατούμενο.

Και κατά δεύτερον, το θεσμικό πλαίσιο προστατεύει ουσιαστικά την ταυτότητα των παραβατών, ουσιαστικά καλύπτοντας, αφήνοντας σε μια άγνοια τους καταναλωτές, σε ό,τι αφορά ποιοι είναι οι κερδοσκόποι. Το ερώτημά μου είναι σαφές: Κατά πόσον προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε στις διοικητικές κυρώσεις της παράβασης κερδοσκοπίας να ενταχθεί η δημοσιοποίηση των παραβατών, τουλάχιστον των νομικών προσώπων που υπόκεινται σε τέτοιες παραβάσεις, προκειμένου οι καταναλωτές να αναλάβουν και αυτοί την πρωτοβουλία της αυτοπροστασίας τους πιο συγκροτημένα, που θα είναι, ενδεχομένως, και ισχυρότερη ποινή για τους παραβάτες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να πω, κατ’ αρχάς, ότι μαζί με την πολιτική στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις πολύ βασικός πυλώνας και κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι και η μέριμνα για να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, μέριμνα για να μην αποκτήσουν οι αυξήσεις μόνιμα χαρακτηριστικά. Να επανέλθουμε, δηλαδή, σε μια κατάσταση όπως αυτή που πρέπει να είναι, όταν πάψει να υφίσταται ο λόγος και η επιρροή των εξωγενών κρίσεων στην εσωτερική αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή  έχουν γίνει όχι μόνο τώρα, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια, πάρα πολύ μεγάλα βήματα.

Έχει συγκροτηθεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α, έχουν ενοποιηθεί δηλαδή με έναν τρόπο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα στάδια των ελέγχων, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Έχουν μπει στο θεσμικό μας οπλοστάσιο έννοιες, που για χρόνια θεωρούσαμε ότι υπήρχαν, αλλά δεν υπήρχαν ως εργαλεία προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, πρόστιμα ή ακόμα και να δημοσιοποιηθούν ονόματα. Λέω, για παράδειγμα, κάτι που έχει σχέση και με την κρίση τη σημερινή και με τις τιμές, η λέξη «ελληνοποίηση». Είναι αυτή η Κυβέρνηση που έβαλε τον όρο «ελληνοποίηση» στις παράνομες και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, έτσι ώστε να μπορούν τα ελεγκτικά όργανα να επιβάλουν ποινές.

Να υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα, νομίζω πριν από μία εβδομάδα, δέκα μέρες, με τροπολογία μπήκε «κόφτης», πλαφόν στα κέρδη. Δηλαδή, δεν μπορεί τα κέρδη να ξεπερνούν το ποσοστό που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και αυτό είναι μία πολύ ουσιαστική και πρακτική μέθοδος αναχαίτισης της κερδοσκοπίας. Βάσει όλων αυτών των εργαλείων που έχουμε γίνονται έλεγχοι σε όλη την αγορά. Γίνονται έλεγχοι από τα κρατικά όργανα, γίνονται έλεγχοι από Ανεξάρτητες Αρχές, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πάντοτε υπάρχει ένα περιθώριο βελτίωσης και νομικό.

Κανείς εκεί πρέπει να βλέπει και τις ισορροπίες με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και όλα τα υπόλοιπα. Εκείνο, πάντως, που έχει σημασία -για να απαντήσω και στη δική σας ερώτηση και στην προηγούμενη- είναι ότι για την Κυβέρνηση προτεραιότητα -παράλληλα και μαζί με την προτεραιότητα, με την έγνοια της, με την επιλογή της να στηρίζει συνεχώς την ελληνική κοινωνία, κάτι που έχουμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε συνεχώς- είναι και ο έλεγχος για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, για να αναχαιτίσουμε και να ανακόψουμε όσους προσπαθούν πάνω σε αυτή την αναμπουμπούλα και την ανακατωσούρα να εκμεταλλευτούν  την κατάσταση και να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες καταναλωτές. Αυτή είναι μία μάχη που τη δίνουμε συνεχώς. Είναι μία μάχη που τη δίνουμε με πολύ περισσότερα θεσμικά εργαλεία και με καλύτερους και πιο καλά οργανωμένους μηχανισμούς και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε για όσο χρειαστεί.

ΡΑΛ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Η Ελλάδα λόγω του λιμανιού της είναι μία κινεζική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη. Ήθελα να ρωτήσω, πώς θα αντιμετωπίζαμε μία πιθανή ρήξη ή ψυχρότητα των σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α.-Κίνας και στο πλαίσιο αυτό, αν θα υπάρξουν και κυρώσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όχι τώρα, χρόνια. Αυτό δεν την έχει εμποδίσει να έχει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να βρίσκει διαύλους επικοινωνίας, να βρίσκει δρόμους συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη με άλλες χώρες, με άλλες οικονομίες, με μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, που αναγνωρίζουν στην Ελλάδα έναν έντιμο, αξιόπιστο εταίρο. Που αναγνωρίζουν στη χώρα έναν παράγοντα σταθερότητας σε μια πολύ κρίσιμη και πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφικά, γεωπολιτικά περιοχή του κόσμου.

Αυτή την αρχή και αυτή την πολιτική υπηρετήσαμε και θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε με όπλο τις σταθερές απόψεις της χώρας, την αφοσίωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την ανάδειξη της αξιοπιστίας μας στη διεθνή κοινότητα, που νομίζω ότι είναι το ζητούμενο για όποιους επιδιώκουν, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μέσα σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αστάθειας, οικονομικές συνεργασίες. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι ένας πάρα πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για καινούργιους επενδυτές σε μια σειρά από κατηγορίες επενδύσεων, πόσο μάλλον για επενδυτές που είναι χρόνια εδώ. Αυτή την κατεύθυνση και αυτή τη λογική θα εξακολουθήσουμε να την υπηρετούμε.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Είπατε ότι η Κυβέρνηση είδε εγκαίρως την κρίση ακρίβειας. Ωστόσο, μέχρι πριν από μερικούς μήνες τη χαρακτήριζε προσωρινή. Έχετε αλλάξει γνώμη γι’ αυτό; Και αν ναι, πότε βλέπετε ότι μπορούμε να έχουμε μια έναρξη εξόδου από το τούνελ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κρίση ακρίβειας ήταν αποτέλεσμα διαφόρων επάλληλων και εν πολλοίς αλληλοσυνδεόμενων κρίσεων μέχρι πριν ξεκινήσει η γεωπολιτική κρίση, που κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση, όπως και όλοι οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε διάφορες προβλέψεις με βάση τις σταθμίσεις και τα γεγονότα που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, όσο η κρίση συνδεόταν κυρίως με τις ασυμμετρίες που είχε δημιουργήσει η πανδημία, υπήρχε μία αίσθηση ότι θα υπήρχε εξισορρόπηση αρκετά νωρίτερα. Όταν σε αυτή την εξίσωση προσετέθησαν και άλλοι παράμετροι και άλλοι παράγοντες, ο γεωπολιτικός, η αστάθεια, η κρίση στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα πήραν μία πολύ διαφορετική τροπή.

Εκείνο, πάντως, που σε καμία περίπτωση δεν άφησε η Κυβέρνηση στην τύχη του είναι το να μην προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτά και τα χειρότερα. Δηλαδή, η κρίση να έχει μεγαλύτερο βάθος και μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή η στήριξη που δώσαμε στην ελληνική κοινωνία ήταν κλιμακούμενη. Θυμάστε ότι πρώτη φορά -από εδώ, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, τοποθετήθηκε για την ανάγκη στήριξης, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Εδώ ήταν η πρώτη φορά που ανακοίνωσε την πρώτη στήριξη. Η στήριξη αυτή ήταν ενός μεγέθους άλφα τάξεως εκείνη την περίοδο. Όσο τα πράγματα δυσκόλευαν και χειροτέρευαν, η στήριξη επεκτεινόταν, αυξανόταν. Φθάσαμε σε μια μεγάλη περίμετρο του επιδόματος θέρμανσης, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε την περασμένη περίοδο. Φτάσαμε στην οικονομική στήριξη του Δεκεμβρίου για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, και σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ξετυλίξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Κυβέρνηση με σώφρονα τρόπο, με λελογισμένη λογική, αντιλαμβανόμενη ότι πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στις σφοδρές συνέπειες των εξωγενών κρίσεων, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και την πραγματικότητα όλων μας και, ταυτόχρονα, υπηρετώντας την ανάγκη να μην τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, έκανε -και θα εξακολουθεί να κάνει για όσο χρειαστεί- ό,τι καλύτερο γίνεται για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας.

ΛΑΖ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Το ερώτημά μου δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη. Αφορά περισσότερο την Περιφέρεια, κυρίως δε την αγροτική παραγωγή, καθώς το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων από Νομούς, όπως η Πέλλα, η Ημαθία. Βεβαίως, καλή η στήριξη στους αγρότες, αλλά το θέμα είναι πού θα πάνε αυτά που παράγουν. Διότι, τα προηγούμενα χρόνια το 60% με 70% της αγροτικής παραγωγής στα ροδάκινα της Πέλλας και της Ημαθίας πήγαινε στη Ρωσία. Τώρα, πού θα πάει; Ένα αυτό. Και ένα δεύτερο. Είχαμε τις προηγούμενες ημέρες παγετό, ο οποίος κατέστρεψε  παραγωγές και στους δύο Νομούς που προανέφερα. Τι μέριμνα υπάρχει και για εκεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, έχουμε αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο ουσιαστικά από το παρελθόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ, βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών, αποζημιώνει. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εμβάθυνσης, εμπλούτισης, ενίσχυσης των κανονισμών. Έχει μπει στο παιχνίδι και η κρατική αρωγή με μοντέλα και με χρόνους που είναι πολύ πιο σύντομοι από αυτούς που αποζημιωνόταν -και έχει διευκολυνθεί και ο ΕΛΓΑ σε αυτό- ο Έλληνας παραγωγός στο παρελθόν. Γίνονται βήματα. Ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, εκεί που πρέπει να είμαστε, στο πλευρό του παραγωγού για να τον αποζημιώσουμε από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, θα γίνει και τώρα. Το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ αυτό που πρέπει να κάνουν, θα το κάνουν έγκαιρα, αποτελεσματικά και γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος και στη διάσταση που βάλατε, είναι βέβαιο ότι η ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλοι οι φορείς που έχουν να συνδράμουν με την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, θα κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να εξασφαλιστούν αγορές και να βρουν τα ελληνικά προϊόντα -και νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτούν να βρουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν- αγορές σε τιμές τέτοιες που να είναι συμφέρουσες και για τους παραγωγούς και για την ελληνική οικονομία.

Να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν από τις καλύτερες χρονιές και σε τιμές προϊόντων -ειδικά η περασμένη χρονιά- αλλά και σε όγκο εξαγωγών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Και θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι απαιτείται, για να είναι και η χρονιά αυτή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αντίστοιχη.

ΔΕΣΠ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Συνεχίζοντας την ερώτηση του συναδέλφου, υπάρχει και το ανάποδο. Έχουμε ελλείψεις στη δίοδο εισαγωγής σιτηρών και κάποιων άλλων πρώτων υλών στην Ελλάδα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση μεμονωμένα γι’ αυτό το θέμα; Θα δούμε κάποιο δελτίο αγοράς, όπως βλέπουμε στην Ευρώπη, δελτίο για το ηλιέλαιο; Και δεύτερον, με την αύξηση, με τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης, υπάρχει ένα ζήτημα. Τα 20 λεπτά στο λίτρο της βενζίνης, 13 ευρώ στα 60 λίτρα, που αυτή τη στιγμή πληρώνουν 120 ευρώ, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για περαιτέρω ενίσχυση, εάν συνεχιστεί το ράλι αύξησης των τιμών; Πάσχα, Καλοκαίρι, διακοπές, ο κόσμος με τα αυτοκίνητά του θέλει να φύγει, να βγει από το κλεινόν άστυ, από τη Θεσσαλονίκη. Εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στην Κυβέρνηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, τα μέτρα, σε ό,τι αφορά τη μείωση της τιμής στα καύσιμα, είναι μέτρα τρίμηνης εμβέλειας, για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό ανά λίτρο, με ανώτατο όριο κατανάλωσης τα 60 λίτρα, που είναι περίπου όση είναι η μέση μηνιαία κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Τώρα, από εκεί και πέρα, ανάμεσα στους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ο κίνδυνος των ελλείψεων σε μια σειρά από αγαθά. Αυτή την ώρα που μιλάμε, η χώρα μας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τέτοιο κίνδυνο. Έτσι κι αλλιώς, η εξάρτησή μας, η εισαγωγή από τα ρωσικά σιτηρά δεν ήταν πολύ μεγάλη.

Παρ’ όλα αυτά και στο κομμάτι αυτό, όπως και σε κάθε κομμάτι, όπως κάναμε και για τα ενεργειακά, όπως κάναμε και για άλλες πρώτες ύλες, προφανώς και επεξεργαζόμαστε σενάρια και τρόπους για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Έχουμε λάβει τις πρόνοιες να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένοι και οχυρωμένοι, να παρέμβουμε γρήγορα όπου και αν χρειαστεί, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε μια σειρά από πράγματα, όπως αυτά που αναφέρατε προηγουμένως. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος. Η εξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, δεν ήταν τέτοια που να εγκυμονεί κινδύνους όπως αυτούς που περιγράψατε.

ΔΑΝ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Καλώς ήρθατε κύριε Υπουργέ. Ελπίζω και εύχομαι να μακροημερεύσει αυτό το briefing εδώ στη Θεσσαλονίκη και να προτείνουμε και ένα Υπουργικό Συμβούλιο, ενδεχομένως, στην πορεία. Να ρωτήσω, ωστόσο, κάτι σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία. Όπως ήταν απολύτως λογικό, θα λέγαμε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εκπαραθύρωσε από την επικαιρότητα την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, παγκόσμια παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων με τον Π.Ο.Υ. να χτυπάει το καμπανάκι για νέο κύμα μολύνσεων. Ήθελα να ρωτήσω, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τη λανθασμένη, κατά τον Π.Ο.Υ., περιρρέουσα αίσθηση πως η πανδημία τελείωσε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με την παραδοχή, κατ’ αρχάς, ότι δεν τελείωσε. Με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης για εμβολιασμό, για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη όσο περισσότερο μπορούμε. Με τις συστάσεις να κάνουμε αυτά που πρέπει, εκεί που πρέπει, για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένοι. Προφανώς και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να πούμε ότι τελείωσε ο κορονοϊός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδυναμώνουμε ή να αγνοούμε θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά, δηλαδή, τις βαριές νοσήσεις που κάνουν οι νέες μεταλλάξεις.

Πλέον, μπορούμε να το πούμε νομίζω με σχετική ασφάλεια -προφανώς ο κορονοϊός είναι εδώ, προφανώς υπάρχει μεταδοτικότητα- πως δεν φαίνεται να κάνει ή να δημιουργεί τόσο βαριά περιστατικά, επαναλαμβάνω, για τους ανθρώπους που έχουν φροντίσει -και σωστά- να είναι εμβολιασμένοι. Να ενθαρρύνουμε, λοιπόν, όλους να εμβολιαστούν. Δεν έφυγε ο κορονοϊός. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν και οφείλουμε σοβαρά να σταθμίζουμε και να κοιτάμε πάντοτε και την εξέλιξη στο μέτωπο αυτό.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Πώς θα χειριστείτε το θέμα για την επιδότηση καυσίμων; Αναφέρομαι σε αυτούς που δεν έχουν smartphone. Δηλαδή, τα χρήματα θα τους πιστωθούν στους λογαριασμούς; Εσείς πώς θα διασφαλίσετε ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν πραγματικά για καύσιμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα διατεθούν στο λογαριασμό για καύσιμα. Ο κάθε δικαιούχος θα μπει σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, θα δηλώνει τα χαρακτηριστικά αυτά που θα αποτελούν προϋποθέσεις για να δούμε αν δικαιούται τη συγκεκριμένη ενίσχυση και θα πάρει αυτό το ποσό. Αυτό το ποσό το παίρνει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, να το διαθέσει για καύσιμα.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Θα μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι δεν θα το διαθέσει κάπου αλλού; Αυτό ρωτώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ένα ποσό που μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό. Δεν μπορούμε να πούμε πού θα δώσει τα χρήματα. Αλλά μπαίνει για να το χρησιμοποιήσει για τα καύσιμα. Αν θεωρεί ότι δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει για τα καύσιμα και να το κάνει κάτι άλλο, αυτό είναι δική του υπόθεση. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος, αν βάλει κάποιος σε’ ένα λογαριασμό 40 ευρώ για τρεις μήνες, να δούμε αν αυτά τα 40 ευρώ τα πήγε για εκεί. Θα έχει και άλλα χρήματα στον λογαριασμό του, φαντάζομαι. Προσπαθώ να σκεφτώ τρόπο, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει.

ΜΑΡ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Μήπως έπρεπε η Κυβέρνηση ή αν υπάρχουν περιθώρια, να εξετάσει την επιστροφή με κάποιον τρόπο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για το ποσό που υπερβαίνει τα έσοδα, τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για το 2022, καθώς προφανώς τα έσοδα είναι αυξημένα λόγω των αυξημένων τιμών επί των οποίων επιβάλλεται ο φόρος; Να βάλει, δηλαδή, έναν κόφτη στις απαιτήσεις της από τον Ε.Φ.Κ. και να επιστρέψει ή να σταματήσει να εισπράττει το επιπλέον ποσό, πέραν του ποσού που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στον Ε.Φ.Κ., διότι η βούλησή μας είναι να βοηθήσουμε κυρίως, με πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο, αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Να σας πω ότι η παρέμβαση που γίνεται απευθείας για τη μείωση της τιμής επιδότησης, δηλαδή που γίνεται για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου που θα φτάσει να έχει ένα όφελος στα 15 λεπτά, στην ουσία είναι διπλάσια από αυτή που θα είχαμε, αν παρεμβαίναμε στον Ε.Φ.Κ.. Διότι εκεί το περιθώριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι να το πας μέχρι τα 8 λεπτά. Δηλαδή, το διπλάσιο από αυτό που θα είχαμε με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η αυξημένη τιμή προκαλεί ή φέρνει αυξημένα έσοδα μέσω του Ε.Φ.Κ., διότι ο Ε.Φ.Κ. σχετίζεται με την ποσότητα, όχι με την τιμή. Είναι σταθερός στην ποσότητα, δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα έσοδα.

Θέλω, όμως, με αφορμή την ερώτησή σας, να κάνω μια ευρύτερη επισήμανση με βάση αυτά που ακούγονται στο δημόσιο λόγο. Δεν υπάρχουν περισσότερα έσοδα, τα οποία η Κυβέρνηση τα κρατά και δεν τα αποδίδει στην κοινωνία. Δεν είναι λογικό να κάνει κανείς λογιστικούς διαχωρισμούς. Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να παρέχει αυτή τη στήριξη στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να τινάζει στον αέρα τα δημοσιονομικά, ακριβώς επειδή η οικονομία μας είχε αυτή την ανάπτυξη, την υπεραπόδοση που είχε την περασμένη περίοδο, ακριβώς επειδή τα έσοδα, τους πρώτους μήνες του Προϋπολογισμού, πήγαν καλά.

Δεν υπάρχουν, δηλαδή, υπερβάλλοντα έσοδα που κάπου είναι και η Κυβέρνηση δεν τα αποδίδει στην ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως, τα αποδίδει. Μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η στήριξη που έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα -στήριξη που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ ενώ οι δυσκολίες είναι μπροστά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται- δεν έχει συνοδευτεί με κανέναν νέο φόρο και επίσης δεν έχουμε πάρει πίσω καμία φορολογική ελάφρυνση. Ίσα-ίσα προσθέτουμε ελαφρύνσεις, αφαιρούμε δηλαδή φορολογικά βάρη από τους Έλληνες πολίτες και μάλιστα σε μόνιμη βάση, όχι προσωρινά. Όποιος μιλά ή κάνει τέτοιου είδους συνειρμούς για δήθεν υπερβάλλοντα έσοδα που υπάρχουν στον κρατικό Προϋπολογισμό και δεν αποδίδονται στην ελληνική κοινωνία, δεν κάνει πολύ καλά την άσκηση. Δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά.

Ν. ΑΒΟΥΚΑΤΟΣ: Λόγω της κατάστασης με το ενεργειακό, θα ήθελα να μου πείτε σε τι ποσοστό βρίσκεται τώρα η χρήση λιγνίτη και πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του. Είναι ένα σημαντικό θέμα. Ένα σχόλιο θα ήθελα πάνω σε αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το ακριβές ποσοστό, θα ενημερωθώ από το Υπουργείο. Παράγουν τα εργοστάσια του λιγνίτη. Είναι σε ετοιμότητα να παράγουν ανάλογα με το ποσοστό και το μέγεθος που τους ζητά ο διαχειριστής του συστήματος. Ό,τι χρειάζεται να μπει από τη διαχείριση του λιγνίτη στη διαχείριση του συστήματος, από τον ΑΔΜΗΕ δηλαδή, γίνεται και εντάσσεται. Τώρα, για ακριβή νούμερα, επιφυλάσσομαι από το Υπουργείο Ενέργειας ή από τη Δ.Ε.Η. για να σας ενημερώσω.

ΘΕΟΔ. ΑΠΟΤΑ:  Στο θέμα της πανδημίας θα επανέλθω. Γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες για σκέψεις περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στα καταστήματα εστίασης. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή προς την Κυβέρνηση, ποια είναι η θέση της, αν είναι θετική δηλαδή η Κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση και αν συμβεί αυτό, αν ανοίγει παράθυρο της κατάργησης των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60, εφόσον πλέον δεν θα χρησιμοποιείται πιστοποιητικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση πάντοτε λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν έχει ανοίξει, μέχρι στιγμής, τέτοιο ζήτημα. Ίσα-ίσα, εδώ που βρισκόμαστε αυτή τη χρονική περίοδο, θα έλεγα -το απάντησα και σε προηγούμενη ερώτηση- οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας και στην πανδημία. Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι. Όταν κι αν τεθεί, η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί.

ΣΤΑΥΡ. ΠΟΛΥΜΕΝΗ: Ήθελα να ρωτήσω και πάλι για το προσφυγικό. Πώς έχετε αποφασίσει να καλύψετε τη φιλοξενία των νέων προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας λόγω του πολέμου, δεδομένης της μείωσης των θέσεων για τη στέγαση των προσφύγων που ήδη έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και χωρίς φυσικά να γίνει δυσκολότερη η θέση των προσφύγων που ήδη ζουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τις δομές και με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή με καινούργια εργαλεία που ενδεχομένως θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε, πάντοτε σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Όταν έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το τι αναλογεί στη χώρα να συνδράμει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα κάνουμε αυτά που πρέπει, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα είναι εδώ να ζουν με συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας, όπως αρμόζει να υποδέχεται μια χώρα, όπως η Ελλάδα, ανθρώπους που φεύγουν από τον τόπο τους εξαιτίας αυτών των κινδύνων.

ΦΕΝ. ΚΛΙΑΤΣΗ: Κύριε Οικονόμου, είπατε ότι αυτά τα χρήματα, που δίνονται αυτή τη στιγμή στους πολίτες, δεν τα είχε κρυμμένα η Κυβέρνηση στα ταμεία της. Από την άλλη, παράλληλα, δεν επιβάλλετε και φόρους. Αντιθέτως, ελαφρύνετε τους πολίτες. Θα υπάρξει στιγμή που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν όλα αυτά τα χρήματα, να τα επιστρέψουν πίσω στην Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, βέβαια. Γι’ αυτό μίλησα ταυτόχρονα για την ανάγκη, μαζί με τη στήριξη στην ελληνική κοινωνία, στήριξη που είναι απαραίτητη, χωρίς αμφιβολία, κυρίως για τους πιο ευάλωτους, αλλά και για τον παραγωγικό ιστό, να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας την ανάγκη της πιστής τήρησης των δημοσιονομικών. Να μην διαλύσουμε, να μην εκτροχιάσουμε τα δημοσιονομικά. Είναι νωπές, νομίζω, οι μνήμες του συνόλου του ελληνικού λαού, για το τι σημαίνει και το τι κινδύνους εγκυμονεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Η Κυβέρνηση αυτή με σύνεση, με στοχευμένες παρεμβάσεις, σεβόμενη απόλυτα τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας, έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που πρέπει, για να στηρίζει τους ανθρώπους,  τους Έλληνες πολίτες, χωρίς, ταυτόχρονα, να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας, την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας.

ΒΑΓΓ. ΜΩΫΣΗΣ: Υπάρχει μία δύσκολη εξίσωση, την οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε και αφορά τα μεγάλα έργα ή και τα μικρότερα έργα -αναφερθήκατε στην εισαγωγή σας για τα πολλά έργα που έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα- αλλά αυτό ακουμπά τα μεγάλα ή και τα μικρότερα υποδομών, δικτύων, κ.λ.π., σε όλη την Ελλάδα και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας πανικός διάχυτος, μια φοβία διάχυτη στον τεχνικό κόσμο, ότι τα έργα όλα βρίσκονται σε «συμπληγάδες», ειδικά αυτά που είναι σε εξέλιξη.

Και μιλάμε για  τις «συμπληγάδες», που από τη μια έχουμε την αύξηση του κόστους διεκπεραίωσης των έργων, άρα θα πρέπει ή οι εργολάβοι ή οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να κινηθούν για τη διεκδίκηση της νέας διαφοράς, εκτοξεύοντας  τους προϋπολογισμούς, σε βάρος, ενδεχομένως, και του κρατικού Προϋπολογισμού ή να σταματήσουν τα έργα, με κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις, ενδεχομένως αν είναι αντισυμβατικοί. Άρα, ερώτημα πρώτο: Αν σχεδιάζει η Κυβέρνηση την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων. Και κατά πόσο το συντονίζει αυτό και με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί φαντάζομαι ότι κάποια έργα είναι στο όριο, σε ό,τι αφορά τους χρόνους αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που το συνοδεύουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και είναι λογικό να παρατηρούνται προβλήματα με τις ανατιμήσεις που υπάρχουν. Δεν παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα σε όλα τα έργα, ούτε έχουν την ίδια συνέπεια, ούτε  τον ίδιο συγχρονισμό. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι η βούληση της Κυβέρνησης είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή, και ανάδοχοι και αναθέτουσες Αρχές και τράπεζες, να εργαστούν σε μία κατεύθυνση, έτσι ώστε τα έργα να μην σταματήσουν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η εξίσωση όντως είναι δύσκολη. Οι αναθέτουσες Αρχές, που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο αντικείμενο, προφανώς και επεξεργάζονται σενάρια, βρίσκονται σε επικοινωνία και σε επαφή με τους αναδόχους, για  να γίνει αυτό που πρέπει  να γίνει σε κάθε περίπτωση.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Θέλω να μεταφέρω κάτι, που ήρθε και στα mail  του «kbusiness.gr» του κόσμου που μας διαβάζει. Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, δεν το είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Πολύς κόσμος, όντως, ευνοήθηκε. Όμως, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που πάλι είναι η αδικημένη. Και δεν μιλάω για τους πλούσιους. Μιλάω για οικογένειες, που έχουν εισόδημα μεικτά τα 30.000 συν κάτι. Αυτοί, λοιπόν, των 30.000 συν κάτι, δεν θα έπρεπε στο άμεσο μέλλον να πάρουν κάτι, να ωφεληθούν; Υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικά για να ωφεληθεί και αυτή η κατηγορία του πληθυσμού; Γιατί σε ένα κλίμα που η ακρίβεια καλπάζει, το μεικτό εισόδημα των 30.000 συν κάτι, δεν είναι και προνόμιο. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει γίνει ό,τι καλύτερο  μπορούσε να γίνει μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σφοδρές επιπτώσεις των ανατιμήσεων δυσκολεύουν τη ζωή όλων. Με διαφορετική ένταση, ενδεχομένως, αλλά δυσκολεύουν τη ζωή όλων. Υπάρχουν μέτρα που είναι οριζόντια, όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση στην ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν μέτρα, τα οποία είναι πιο στοχευμένα. Η Κυβέρνηση με απόλυτη ειλικρίνεια, αυτό το οποίο έχει πει στην ελληνική κοινωνία, είναι ότι, στα πλαίσια δυνατοτήτων και αντοχών της οικονομίας, γίνεται ό,τι περισσότερο και ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των κρίσεων σε όσους περισσότερους μπορούμε.

Ν. ΛΑΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, απλά, επειδή δεν τέθηκε κάποια ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη και επειδή νομίζω ότι είναι λίγο θέμα δεοντολογίας, να κάνω μια ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη, μιας που κάνετε σήμερα αυτή την πρώτη εμφάνιση εδώ.  Επειδή η τοπική κοινωνία και όχι μόνο -στη Θεσσαλονίκη περνούν πολλοί άνθρωποι και φοιτητές και διάφοροι άλλοι – έχει κουραστεί. Θα ήθελα να μου δώσετε μια γενική τοποθέτηση κατά πόσο τα έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης είναι on track, εάν έχετε κάτι νεότερο. Διότι τα τελευταία, τουλάχιστον, 20 χρόνια, νομίζω ότι και οι πολιτικοί, αλλά και εμείς, έχετε και έχουμε κουραστεί λίγο με αυτό το θέμα. Και των ερωτοαπαντήσεων.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι, όπως έχετε διαπιστώσει τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει μία τελείως διαφορετική λογική αντίληψης των έργων και των παρεμβάσεων της Πολιτείας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν τακτικές επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων, Υπουργών, αναλυτικές δηλώσεις, ερωτήσεις που τους θέτετε και απαντήσεις που σας δίνουν, για την πορεία μεγάλων έργων και  αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Όλα τα έργα βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων. Ξεπερνιούνται δυσκολίες.

Προχωρούμε, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίζουμε γραφειοκρατικά εμπόδια ή άλλα εμπόδια, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες, στους προγραμματισμούς και στις δεσμεύσεις, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, στους πολίτες της Βορείου Ελλάδος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Γνωρίζετε ότι είναι πολύ συχνή η παρουσία των Υπουργών που είναι αρμόδιοι και επιφορτισμένοι με διάφορες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ή μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι Υπουργοί, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, παρακολουθούν την εξέλιξη. Τα χρονοδιαγράμματα  των έργων εξελίσσονται σύμφωνα με τους προγραμματισμούς μας. Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Sheikh Hasina
Επόμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: “Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες”