Πανδημία και εμβολιασμοί
Η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες, εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.
Η στρατηγική μας κατατείνει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αλληλοεξαρτώμενων ζητημάτων που εγείρονται και αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
Πρώτον: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.
Δεύτερον: Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.
Τρίτον: Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.
Τέταρτον: Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές.
Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός επισημαίνει:
-Η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία.
-Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο -επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους συμπολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.
-Μια πρωτοβουλία -συνεχίζει ο Πρωθυπουργός- που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.
Δρομολογούνται οι διαδικασίες για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα
Μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.
Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο.
Η αναβάθμιση των υποδομών στο συγκοινωνιακό δίκτυο ενισχύει τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας, καθώς στον 21ο αιώνα η Μεσόγειος αποτελεί κόμβο ύψιστης σημασίας για το εμπόριο με την Ανατολή. Η Κυβέρνηση μας έχει το σχέδιο, έχει τη γνώση και την αποτελεσματικότητα για να καταστήσει την Ελλάδα κεντρικό πόλο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου.
Η Ελληνική Αστυνομία ενισχύθηκε με 280 νέα οχήματα
Η Κυβέρνηση μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Για το σκοπό αυτό προχωρά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με σύγχρονα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, παραλήφθηκαν χθες από τον αρμόδιο Υπουργό 280 νέα οχήματα διαφόρων κατηγοριών που θα αξιοποιηθούν για τους στόχους που σας περιέγραψα.
Επιθέσεις Ρουβίκωνα
Εχθές είχαμε νέες επιθέσεις των τραμπούκων του Ρουβίκωνα σε σπίτια δύο ακόμη Υπουργών της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στα σπίτια που διαμένουν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Γκάγκα. Σε ό,τι αφορά στους θρασύδειλους φασίστες που Ρουβίκωνα που βανδαλίζουν τα σπίτια που μένουν με τις οικογένειές τους μέλη της Κυβέρνησής μας, δεν έχουμε να πούμε πολλά.
Η καταδίκη μας είναι αυτονόητη, όπως και η βεβαιότητά μας ότι αργά ή γρήγορα η Ελληνική Αστυνομία θα τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για να κριθούν για τις εγκληματικές τους πράξεις. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε έξι Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Θα ήθελα να κλείσω τις σημερινές μου ανακοινώσεις εμφατικά, αναφερόμενος σε ένα θέμα πρώτιστης σημασίας για την κοινωνία μας, το οποίο έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από την Κυβέρνησή μας. Σήμερα, 25η Νοεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η Κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Για το σκοπό αυτό λειτουργούν, ήδη, 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.
-Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.
-Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.
Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».
Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταλαβαίνω ότι, για μία ακόμη φορά, λέτε όχι σε lockdown, στην παρούσα, τουλάχιστον, συγκυρία. Καθώς, όμως, το κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος περιορισμού μέσω της επιστροφής στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους; Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πότε σκέφτεστε να το συζητήσετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων, σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο κινούνται στις δραστηριότητές τους οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Έχουμε συγκεκριμένες συστάσεις που αφορούν τη συμπεριφορά όλων των πολιτών εκεί που παρατηρείται συνωστισμός. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη μεγάλη προσπάθεια, τον μεγάλο αγώνα που δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και συνεχίζουμε έτσι, χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την προοπτική του lockdown, με την εφαρμογή των μέτρων, με τους κατάλληλους ελέγχους για την υποστήριξή τους και με τη συνεχή μάχη για την υποστήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Χθες, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι δεν θέλει και ο ίδιος το lockdown, αλλά είναι μονόδρομος. Γιατί ή θα γίνει lockdown, είπε, ή θα πεθαίνουν νέοι ασθενείς, όπως στη Ρουμανία στα αυτοκίνητά τους, ή θα έχουμε καταστάσεις Μπέργκαμο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το Ε.Σ.Υ. θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται ένα καινούργιο lockdown, χωρίς να το εισηγείται καθαρά. Και θα είχε πραγματικά αξία να μας πει, εισηγείται lockdown; Έχει κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να προτείνει, εκτός από το να κάνει αντιπολίτευση με τον κορονοϊό; Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη που το κάνει. Εκτός από το να μεταχειρίζεται συνεχώς αφορισμούς, εκτός από το να προσθέτει κοινοτοπίες, εφαρμόσιμες λύσεις έχει να προτείνει; Ο κ. Τσίπρας όλο αυτό τον καιρό, πέρα από τους αφορισμούς και τα ψέματα, απαντά με τη συνταγή των προσλήψεων.
Μα έχουν γίνει προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και επειδή σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλία, έδρα της 5ης ΥΠΕ -για παράδειγμα στη Θεσσαλία- στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. το 2019 υπήρχαν 1.516 γιατροί. Σήμερα, στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, που επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας, σε όλη την Υγειονομική Περιφέρεια, υπάρχουν 1.617 γιατροί. Το 2019 υπήρχαν 3.406 νοσηλευτές στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Σήμερα υπηρετούν 4.058 νοσηλευτές. Για να μιλάμε συγκεκριμένα. Ο κ. Τσίπρας μιλά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πάλι συγκεκριμένα θα του πω: Εκεί που βρίσκεται σήμερα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το 2019 υπήρχαν στο σύνολό τους 46 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Σήμερα υπάρχουν 105 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο κ. Τσίπρας μιλά συνεχώς για πράγματα, χωρίς να προτείνει εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να φαίνεται ότι έχει ουσιαστική πρόταση ή πρόθεση να συνδράμει σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Την ίδια ώρα που η πανδημία αναζωπυρώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιμένει να το βλέπει μέσα από το δικό του πρίσμα. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Βρισκόμαστε σε περίοδο μάχης. Και η Κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στο πώς θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα για να παραμένουν η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση, λειτουργικές. Στο πώς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις ανθρώπινες απώλειες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφερθήκατε στην επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Από αυτή την επιστολή απουσιάζει ο χρονικός προσδιορισμός της υποχρέωσης να ολοκληρωθεί, να γίνει αυτή η τρίτη δόση. Την ίδια στιγμή, από το Bloomberg διαβάσαμε σήμερα ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να προσδιοριστεί αυτό το χρονικό διάστημα στους εννέα μήνες. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η τρίτη δόση, ενόψει -αν θέλετε- και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου; Προφανώς, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι αυτό που εφαρμόζουμε στη χώρα μας. Στη χώρα μας εφαρμόζουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις δύο προηγούμενες δόσεις, προκειμένου να θεωρούνται ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική τρίτη δόση. Αλλά, από εκεί και πέρα, αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης, το οποίο έχει και την επιστημονική του διάσταση. Πάνω σε αυτή βασίστηκε η Ελληνική Κυβέρνηση για να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της Ευρώπης.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Οι υγειονομικοί αντιτίθενται στην απόφαση της Κυβέρνησης για 80% αναστολή στα χειρουργεία, με το σκεπτικό ότι όλο αυτό επιβαρύνει πολύ την υγεία του γενικού πληθυσμού, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά Κέντρα, καθώς αναβάλλονται πολύ σοβαρές επεμβάσεις, όπως νεοπλασίες και λοιπά. Υπάρχουν καταστάσεις, όπως στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου παραμένουν κλειστές και οι οκτώ πνευμονολογικές κλινικές εδώ και ένα χρόνο. Πού αποσκοπούν τέτοιες καταστάσεις με τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί ενίσχυσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτ’ απ’ όλα, δεν υπάρχει οδηγία της Κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων, σε κανένα ποσοστό. Υπήρξε μια επικοινωνία, ώστε οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πολύ έκτακτες και πιεστικές καταστάσεις, θα διαχειρίζονται κάποια χειρουργεία που ενδεχομένως μπορεί να πάνε λίγο αργότερα, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στην πίεση και την κατάσταση που υπάρχει.
Στην Αττική, ας πούμε, δεν υπάρχει κανένα χειρουργείο, το οποίο να έχει αναβληθεί. Δεν υπάρχει χειρουργείο που να είναι άμεση η ανάγκη αντιμετώπισής του και να μην γίνει. Και υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα, μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, να γίνουν και εκεί χειρουργεία. Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη το Ε.Σ.Υ. να κρατηθεί όρθιο, απέναντι στην πίεση που υφίσταται λόγω του κορονοϊού, αλλά να παίξει και τον ρόλο του σε ό,τι αφορά την φροντίδα και την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής και από όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., οι κινήσεις που και σήμερα σας είπα και αυτά που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης, μιλούν από μόνες τους: Και για την ενίσχυση στις Μ.Ε.Θ. και για την ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και βεβαίως, στις έκτακτες συνθήκες κρίσης που ζούμε σήμερα, για τη συνεργασία που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε, χωρίς επιβάρυνση των ασθενών, να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί, αλλά και όπου παρίσταται ανάγκη να γίνονται και χειρουργεία.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση στην Τουρκία και αν φοβάστε ότι υπάρχει ενδεχόμενο, όπως και στο παρελθόν, να επιχειρηθεί μια εξωτερίκευση της κρίσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη. Βρίσκεται σε εγρήγορση, με όλα της τα αντανακλαστικά ενεργοποιημένα, για να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλους τους τομείς, είτε στο κομμάτι το διπλωματικό, είτε στο κομμάτι το αποτρεπτικό. Παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στην Τουρκία. Προφανώς και η διάσταση, η απόπειρα εξωτερίκευσης της εσωτερικής κρίσης είναι κάτι που κανείς πρέπει πάντοτε να το λαμβάνει υπόψη του.
Δεν έχουμε, όμως, συγκεκριμένα δείγματα ή συγκεκριμένα σημάδια που να μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ή, εν πάση περιπτώσει, να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που, έτσι κι αλλιώς, κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική και η ελληνική Πολιτεία σε ό,τι αφορά όλα τα πεδία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να μείνουμε λίγο στην Τουρκία. Αυτές τις ημέρες υπεγράφη στην Τουρκία, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι΄ αυτή τη συμφωνία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, βέβαια.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Αυτές τις ημέρες γίνεται μια πολύ μεγάλη διεκπεραίωση δυνάμεων των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. Πρόσφατα, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι «τέτοιες κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ». Ο Ρώσος Πρέσβης, σε συνέντευξή του, αν δεν κάνω λάθος, στο Star, προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν στρατιωτικά αντίμετρα λόγω όλης αυτής της μετακίνησης δυνάμεων προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Ενόψει και της μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Μόσχα, γίνονται κάποιες συζητήσεις σε υπηρεσιακό ή ανώτερο επίπεδο με τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό το θέμα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες, οι οποίες τηρούνται και εφαρμόζονται. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οτιδήποτε γίνεται είναι μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών. Ταυτόχρονα έχει διμερείς σχέσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και με άλλες χώρες, εκτός του επιπέδου της Συμμαχίας. Και το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλό, κάτι που θα επιβεβαιωθεί, άλλωστε, και το επόμενο διάστημα στις συναντήσεις των δύο ηγετών.
ΑΛ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα γίνουν οι εκλογές κανονικά, στα συνταγματικά πλαίσια, το 2023. Οι ομογενείς ανησυχούν για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου που τους έχει ανακοινωθεί και φαντάζομαι ότι θα έχετε εισπράξει τη δυσαρέσκειά τους πολλαπλώς. Έχουν στείλει πολλές επιστολές. Έχει, όμως, την πρόνοια, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να συμμετέχουν από τους τόπους διαμονής τους οι ομογενείς στην εκλογική διαδικασία; Ήδη, ο νόμος, ο κ. Βορίδης, έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες, κάποιες βελτιώσεις, αλλά οι ομογενείς δεν βλέπουν τίποτα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι προβλέπεται από τους νόμους για τη συμμετοχή, για να ασκήσουν οι ομογενείς το δικαίωμα που τους έχει δώσει η ελληνική Πολιτεία στις επόμενες εκλογές, θα γίνει, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Σας ευχαριστώ πολύ.