Ο Γ. Οικονόμου στην εισαγωγική τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου  στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η κυβερνητική πολιτική παράγει απτό και μετρήσιμο έργο

Ζούμε σε μια εποχή οξυμένων προβλημάτων, τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κρίσεις είναι εισαγόμενες, αλλά οι συνέπειές τους αφορούν τόσο την Πατρίδα μας, όσο και τους πολίτες. Και απέναντι στα προβλήματα απαιτούνται γρήγορες και άριστα μελετημένες αποφάσεις, ισχυρή πολιτική βούληση και μηχανισμός τάχιστης πραγμάτωσης των αποφάσεων αυτών, ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους. Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις, πολιτικό πραγματισμό. Όχι θεωρίες, όχι αερολογίες, όχι δημιουργία νέων πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Η Αντιπολίτευση -εγκλωβισμένη σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, παρωχημένες ιδεολογίες, αποκομμένη στην ουσία από τις αγωνίες των πολιτών και αδιάφορη για τη διεθνή πραγματικότητα- προτιμά να σηκώνει σκόνη και θόρυβο, που καμία βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων δεν φέρνουν. Γι’ αυτό και οι πολίτες αποδοκιμάζουν αυτές τις πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εβδομάδα που πέρασε.

Ενώ  η Αντιπολίτευση αναλώθηκε και την περασμένη εβδομάδα σε ένα κρεσέντο παραγωγής ρητορείας και λόγων χωρίς αντίκρυσμα, η Κυβέρνηση παρήγαγε απτό και ορατό έργο, που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στα προβλήματα μας έβαλαν οι μεγάλες κρίσεις και να βελτιώσει τις ζωές όλων μας, μειώνοντας κατά το εφικτό το αποτύπωμα των προβλημάτων στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Θα επιχειρήσω ένα σύντομο και περιεκτικό απολογισμό, ώστε να φανεί, με τεκμήρια, πώς από τη μία η Κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, την ώρα που η Αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφελώς τόσο για την κοινωνία, όσο και για την Πατρίδα.

Οικονομία

–Η νέα μεγάλη επένδυση cloud region της Google μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δισ. ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030.

–Η Ελλάδα ολοκλήρωσε, νωρίτερα του αναμενόμενου, 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του ΤΑΑ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2022.

–Παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στη χώρα μας -ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη- και ο Σεπτέμβρης έκλεισε με σχεδόν 50% αύξηση των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019.

Κοινωνία

–Λειτούργησαν τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ που δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία της ντροπής που υφίστανται έως σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους προκειμένου να λάβουν την αναγκαία κρατική στήριξη.

–Απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων, με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να εκλείψει εντελώς αυτή η απαράδεκτη παθογένεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.

–Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του Κράτους για τον ιό HIV.

–Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος μηχανισμός εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

Ασφάλεια-άμυνα

–Χάρη στη καλά σχεδιασμένη και συνεπή κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζεται με νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις από το 2019 και μετά, ξεριζώθηκε ένα ακόμα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ε.Μ.Π..

–Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ενεργειακή κρίση

–Η Ε.Ε. υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους αερολογούσαν είτε για το «ιβηρικό μοντέλο», είτε για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική.

–Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

–Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας  της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Κυβέρνησή μας, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση, αποτελεί σταθερά παράγοντα και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα και αποφασιστικά, με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας, αλλά και του βαθμού δυσκολίας που έχουν βάλει στη ζωή του λαού μας.

Για την επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κυρίας Jourová, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης -κάτι που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen-  για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας.

Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κυρία Věra Jourová, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαιρέτισε, επίσης, την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Τέλος, ενημέρωσε ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η κυρία Jourová συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι Υπουργείων, όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., ενώσεων φωτορεπόρτερ, της Ε.Ρ.Τ. και του Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε..

Η κυρία Jourová συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, για τη συγκρότηση της  ομάδας αυτής και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρωτοβουλία πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. και χαιρέτισε τη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. για την προώθηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών και αξιών.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται η Task Force, τόσο κατόπιν των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη όσο και από αντίστοιχες επισημάνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες προωθούνται σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την πρόοδο των εργασιών της Ομάδας, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική έκθεση πεπραγμένων, έως την προσεχή Άνοιξη.

Προηγούμενο άρθροΥγεία και Ψυχολογία: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα
Επόμενο άρθροΟ Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενώνει τις δυνάμεις του με τη Science For You για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για παιδιά με αναπηρία