Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα, «Αυγή της Κυριακής»
-Κύριε Εκπρόσωπε το τελευταίο Eurogroup έστειλε σήμα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης στις υπερχρεωμένες χώρες -όπως η Ελλάδα- και έβαλε «φρένο» σε οριζόντια μέτρα ανακούφισης. Πώς η Κυβέρνηση, σε συνθήκες στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ενόψει του δύσκολου χειμώνα;
«Η Κυβέρνηση, στα τρία χρόνια που διαχειρίζεται τεράστιες διεθνείς κρίσεις, έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να δημιουργεί συνεχώς νέες εθνικές οικονομικές δυνατότητες, που της επιτρέπουν να εισαγάγει και να χρηματοδοτεί νέα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις των κρίσεων, δίχως να έχουμε επιβάλει νέους φόρους ή να έχουμε αυξήσει τους παλαιούς και φυσικά χωρίς να διακινδυνέψουμε τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα είχε οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας. Αντίθετα, μειώνουμε τους φόρους.
Στην ίδια γραμμή σκοπεύουμε να κινηθούμε και στο άμεσο μέλλον. Ήδη, για παράδειγμα, φαίνεται ότι η άρτια σχεδίαση της τουριστικής πολιτικής μας οδηγεί σε σημαντική υπέρβαση των στόχων για το 2022, εισφέροντας τεράστια ποσά στα δημόσια ταμεία, πλέον των προϋπολογισθέντων. Αντίστοιχες εξελίξεις αναμένουμε και στο πεδίο των επενδύσεων, όπου οι πολιτικές μας επίσης υπεραποδίδουν.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι βρίσκεται σε μια δυναμική διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα έχουμε σύντομα στη διάθεση μας πρόσθετα εργαλεία και μέσα για το χειμώνα που έρχεται. Η στήριξη θα συνεχιστεί, όσο διαρκούν τα προβλήματα».
Η Αντιπολίτευση εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι αρνείται να εφαρμόσει πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας στη χονδρική. Ποια είναι η απάντηση σας;
«Οι πολίτες όλης της Ευρώπης βρέθηκαν το τελευταίο χρόνο αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές ήταν φυσικά υψηλές, αλλά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σταθερά κάτω από τις τιμές σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, για παράδειγμα. Ξεκίνησε ήδη η επιστροφή χρημάτων σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τη χρονική περίοδο 1 Δεκεμβρίου 2021 – 21 Μαΐου 2022.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο αναστέλλεται και νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες θα πληρώνουν μικρότερες αυξήσεις σε ποσοστό 70%-90%. Πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε σε ποσοστό 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών, αξιοποιώντας το ποσό αυτό για την στήριξη των καταναλωτών. Τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης σε όλη την Ευρώπη για να περιορίσουμε τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, στη ζωή των Ελλήνων. Αυτή είναι η απάντηση μας».
Πώς προσεγγίζει η Κυβέρνηση τις διεθνείς αποκαλύψεις για την εταιρεία Uber; Τελικά ήταν λανθασμένη η στάση της Ν.Δ. ως Αντιπολίτευση, όταν στήριζε δημόσια την εταιρεία;
«Την Κυβέρνηση δεν την αφορά και δεν την αγγίζει αυτή η θεματολογία. Είναι επικίνδυνο και τραγικό συνάμα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εκφέρει δημοσίως πολιτικό λόγο καφενειακού συνωμοτικού περιεχομένου. Ο κ. Τσίπρας, με μόνο όπλο την καλπάζουσα φαντασία του και τα αστήρικτα πιστεύω του, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και μίλησε για σκάνδαλο Uber στην Ελλάδα, χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο.
Το τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας δεν συνιστά πολιτικό γεγονός. Γιατί αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε. Είπε συγκεκριμένα: “στην Ελλάδα η υποστήριξη να ήταν για λόγους ιδεολογικούς, δεν το πιστεύω”. Λυπάμαι, αλλά οι πρακτικές στις οποίες καταφεύγει ο κ. Τσίπρας είναι ακραίες και χαρακτηριστικές του “τραμπισμού αλά γκρέκα”, ο οποίος πρέπει να βρει σθεναρή αντίσταση από κάθε πολίτη».
Πρόσφατα, το ΑΠΕ -που υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού- υποστήριξε πως ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Novartis. Ήταν σωστή η πληροφόρηση του δημόσιου πρακτορείου μετά και το πρόσφατο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστηρίου;
«Έχω διευκρινίσει ότι σε ένα σκέλος των κατηγοριών, για τις οποίες παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Παπαγγελόπουλος, στις αρχικές ανακοινώσεις υπήρξε αστοχία. Ο κ. Παπαγγελόπουλος όμως -στον οποίο ο κ. Τσίπρας επί σειρά ετών είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η Νovartis.
Και να αναλογιστεί κανείς ότι ο κ Παπαγγελόπουλος δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του, που η Δικαιοσύνη παραπέμπει σε Ειδικό Δικαστήριο . Το ίδιο συμβαίνει και με τον Υπουργό του που ήταν αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ. Δηλαδή για δύο τομείς που συνδέονται στενά με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, το Κράτος Δικαίου και την ενημέρωση, δύο στενοί συνεργάτες του κ Τσίπρα, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν παραπεμφθεί από τη Δικαιοσύνη στο Ειδικό Δικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ Τσίπρα.
Και αντί για κάποια ψήγματα προβληματισμού, για κάποια στοιχειώδη αυτοκριτική εκείνο που βλέπουμε είναι να πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, λες και τα στελέχη τους δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, αλλά προτάθηκαν για κάποιο βραβείο. Και το χειρότερο να διατυπώνουν απειλές ότι αν ποτέ ξανακυβερνήσουν, θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Τέλος, θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα. Η παραπομπή πολιτικών προσώπων σε Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι κάτι που συνάδει με μια ώριμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες υποθέσεις είναι αρνητικές και δυσάρεστες για την πολιτική ευρύτερα. Είναι απότοκα πολιτικής συμπεριφοράς μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας».
Κύριε Οικονόμου, το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει ένα προεκλογικό κλίμα με ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων και διαρροές ημερομηνιών ενώ ο Πρωθυπουργός επικαλούταν και την τοξικότητα της Αντιπολίτευσης. Τι μεσολάβησε και ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί «πράξη εθνικά ανεύθυνη τις πρόωρες εκλογές»;
«Ο Πρωθυπουργός, διακρίνεται για την προσήλωσή του στη θεσμικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων, οι οποίες είναι βασικές προϋποθέσεις μιας σύγχρονης φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας απέδειξε ότι πυξίδα της πολιτικής του είναι η σταθερότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές να νιώθουν σίγουροι και να μπορούν να σχεδιάζουν τη ζωή τους και τις δράσεις τους απρόσκοπτα. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, κατέστησε σαφές επανειλημμένα ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της.
Η απόφασή του εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας, σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει πρωτοδοκίμαστους κλυδωνισμούς, όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις. Η απλή αναλογική, κατά τα ειωθότα, θα αφήσει τη χώρα για ικανό χρονικό διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος στην εποχή που ζούμε είναι απόλυτα συμπιεσμένος και κάθε αδράνεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο εξωγενών προκλήσεων, όπως αυτή που διανύουμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει εσχάτως σε αρκετές παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις».
Αν η Ν.Δ. καταλάβει την πρώτη θέση-στις μεθεπόμενες εκλογές-αλλά δεν διασφαλίσει την αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα υπάρχουν δυνατότητες συμπόρευσης; Ήδη, ο κ. Ανδρουλάκης θέτει τις γνωστές προϋποθέσεις για την πρωθυπουργία. Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με την Ελληνική Λύση;
«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει τα θεσμικά και ιστορικά δεδομένα, όταν καλείται να δώσει μια τέτοια απάντηση. Αν κάποιος εξετάσει προσεκτικά και ειλικρινά την ελληνική πολιτική ιστορία και την πολιτική μας κουλτούρα, γίνεται πρόδηλο ότι διαχρονικά το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σπανιότατα ευδοκιμούν και είναι δυσκίνητες.
Σήμερα, εν μέσω ενός παγκόσμιου τυφώνα κρίσεων, δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές. Η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτη υπευθυνότητα και ιστορική συναίσθηση, διεκδικεί καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους, όπως αυτοί θέλουν. Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο τακτικισμών και στρατηγικών που υποτάσσουν το εθνικό συμφέρον στο κομματικό».
Λόγω της ενασχόλησης σας με το κομμάτι της ενημέρωσης, πώς προσεγγίζετε τις διεθνείς έρευνες που καταγράφουν την παγκόσμια «κατρακύλα» της Ελλάδας όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου; Χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις ;
«Δεν αποδέχομαι σε καμία περίπτωση τα περί κατρακύλας. Πρόκειται για εκτιμήσεις κάποιων ΜΚΟ, οι οποίες καταλήγουν -με αμφίβολη μεθοδολογία, κριτήρια και κίνητρα- σε συμπεράσματα που μάλλον γέλωτα προκαλούν σε εχέφρονες ανθρώπους. Είναι δυνατόν να γίνει πιστευτό ότι η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται καλύτερα στο Τσαντ στο οποίο διοικεί ο Στρατός ή την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, από την Ελλάδα, μια χώρα με τεράστια δημοκρατική παράδοση και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Σε μια χώρα που αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες ο κατά συρροή δολοφόνος, Κουφοντίνας, είναι δυνατόν να μιλάμε για ελευθερία της έκφρασης; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στους συκοφάντες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στην ελληνική επικράτεια. Και φυσικά συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των λειτουργών του Τύπου».