Ο Γ. Μαγκριώτης στο μνημόσυνο για την συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου

Ο Γιάννης Μαγκριώτης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στο μνημόσυνο για την συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μαγκριώτη:

Θέλω να μεταφέρω την εκτίμηση και τον σεβασμό του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, του Νίκου Ανδρουλάκη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέλος της οποίας ήταν για 27 συνεχή χρόνια ο Φίλιππος, εκπροσωπόντας τον προοδευτικό κόσμο της Καστοριάς, τεκμήριο της αναγνώρισης της προσφοράς στην Καστοριά και τους ανθρώπους της.

Μια πρόχειρη ματιά στην Καστοριά, αποκαλύπτει το αποτύπωμα της αφοσίωσης και της προσφοράς του.

Εγώ όμως θέλω να πω δυο βιωματικά λόγια για τον Φίλιππο.

Έχω πολλές στιγμές και πολλά γεγονότα που με συνδέουν και μου θυμίζουν τον Φίλιππο:

α) Τον διαδέχτηκα το 1998 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για μένα ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση και όπως εύκολα καταλαβαίνετε, ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός μου. Όταν άκουσα την ομιλία του Φιλίππου μετριάστηκε, γιατί κατάλαβα ότι το βάρος ήταν μεγάλο, γιατί ο Φίλιππος άφηνε μια σημαντική παρακαταθήκη, σε ένα Υπουργείο που ούτε πόρους, ούτε αρμοδιότητες σημαντικές είχε. Το Υπουργείο ήταν το πρόσωπο του Υπουργού, και αυτό ήταν πλέον ισχυρό.

β) Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι, μετά την τελετή μου ζήτησε να προσέξω μερικά από τα βασικά θέματα της Καστοριάς, που είχε ξεκινήσει και ήθελε με τον ίδιο ζήλο να τα συνεχίσω.

γ) Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για την ομογένεια, έπεσα πάνω του πάλι στο σημαντικό έργο που είχε ξεκινήσει ως Υφυπουργός Παιδείας.

Έδειξε ιδιαίτερη σημασία στην μόρφωση των ομογενών, γιατί είχε γνωρίσει από κοντά τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Ήταν η δύσκολη περίοδος που τα Γερμανικά Ομόσπονδα κράτη, μείωναν ή σταματούσαν την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών στην εθνική τους γλώσσα.

Ήταν εποχή που έπρεπε η ελληνομάθεια να ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γερμανικών σχολείων. (Προκαταλήψεις και μικροσυμφέροντα, ήταν απέναντι).

δ) Ως Υφυπουργός υποδομών, ήμασταν μαζί στην έναρξη των εργασιών του Οδικού Άξονα, Καστόρια-Κρυσταλλοπηγή, ένα πολύ σημαντικό έργο, και για πολλούς λόγους.

Είναι άδικο, ο άνθρωπος να χάνει το ζωή του, πριν ολοκληρωθεί ο βιολογικός του κύκλος, πολύ περισσότερο όταν ο άνθρωπος είναι δημιουργικός και χρήσιμος.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής, τρίτος στην Πολιτειακή ιεραρχία, στην πιο ταραγμένη, την πιο δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης, μετά το ’89.

Ήταν σταθερός, ήταν ψύχραιμος ήταν υπεύθυνος, ήταν βασικός κρίκος της μεγάλης προσπάθειας να σωθεί η χώρα, μαζί με τους πολίτες και το Δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Ο Φίλιππος, ήταν από την καλή μεριά της ιστορίας. Αυτή θα είναι η μνήμη του και είναι πολύ τιμητική, για τον ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους του, την Καστοριά, την χώρα και φυσικά την δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Προηγούμενο άρθροΒέροια Ladies – Αμαζόνες Θεσπρωτίας 7-1. Αγκαλιά με τον τίτλο τα κορίτσια της Βέροιας. – βίντεο – δηλώσεις
Επόμενο άρθροΤο ΚΙΝ.ΑΛ. για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας