Με λουκέτο κινδυνεύει μια στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις το 2017, αν επιδεινωθεί η κατάσταση ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Η οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στην Ετήσια Εκθεση της ΕΣΕΕ.
Όταν η κατανάλωση μειώνεται για 7η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ είναι φυσικό και επόμενο να κινδυνεύουν με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 28,3% το διάστημα από το 2010 έως το 2015. Τα σούπερ μαρκετ δέχθηκαν το μικρότερο πλήγμα χάνοντας το 19,3% των πωλήσεών τους την τελευταία εξαετία ενώ τα μικρότερα καταστήματα τροφίμων έχασαν το 31,4%. Ο κλάδος των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού δέχθηκε το πιο μεγάλο πλήγμα με τις επιχειρήσεις να χάνουν το 52,99% του κύκλου εργασιών τους.
Ο μέσος κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 110.000 και 120.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 52,9% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν έχουν καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Αναλυτικότερα, το 29% των εμπορικών επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και το 30% στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 17% των εμπορικών των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην στις τράπεζες και προμηθευτές. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο στις 10 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει μείνει στάσιμος μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2015 και του πρώτου το 2016.