Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα για την ψήφο των ομογενών. Η οποία εδώ και δεκαετίες είναι διαχρονικό αίτημα των ίδιων. Ήταν και της Ανανεωτικής Αριστεράς (προαγγέλου του ΣΥΡΙΖΑ). Αλλά σήμερα δεν είναι πια αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά ολοκληρωτικά στη θέληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διευκολύνει το δικαίωμα, και όχι να αποδώσει νέο, στους ομογενείς.
Αυτό το δικαίωμα το παρέχουν όλες οι χώρες της Δύσης στους ομοεθνείς ομογενείς τους. Ακόμη κι εκείνες που μέχρι προσφάτως ήταν κάτω από τη μπότα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μόλις προχθές στις εκλογές της Πολωνίας, ψήφισαν κι εκατομμύρια Πολωνοί από κάθε γωνιά του πλανήτη…
Στο Σύνταγμά μας, άρθρο 51, παρ. 4 αναφέρεται: «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Αυτό που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά το Σύνταγμα, ο νεοφώτιστος στον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης το θεωρεί… ως μια οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια όπου συντονίζεται η συνεξαρτόμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να ληφθούν όλα τα κατάλληλα «θεσμικά μέτρα» προκειμένου να μην κυβερνήσει η προοδευτική παράταξη (…). Εξ ου και ισχυρίζεται ότι όσα κόμματα και βουλευτές συμφωνήσουν με τη Ν.Δ. θα ταυτιστούν μαζί της!!!
Τι κάνει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ; Καταργεί την ισότητα της ψήφου που επιβάλλει το Σύνταγμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πολύς Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε στη Realnews ότι « η ΝΔ έχει μια σαφή πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», και διερωτάται και αυτός «γιατί επί σαράντα χρόνια δεν ρύθμισαν το θέμα;».
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, ο Κατρούγκαλος έχει δίκιο στις αιτιάσεις του «γιατί δεν έγινε σαράντα χρόνια που κυβερνούσαν οι άλλοι». Όμως όποιες αιτιάσεις κι αν αναφέρει κάποιος δεν σημαίνει ότι δικαιολογούν το γεγονός ότι σαράντα χρόνια δεν ρυθμίστηκε το θέμα. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να ρυθμιστεί και ν’ αποκτήσουν τα δικαιώματά τους οι ομογενείς; Συμφώνως με το Σύνταγμα;
Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των ομογενών σπρώχνει ακόμη πιο πολύ στα άκρα τον Τσίπρα. Σε μια περίοδο που θέλει να καταλάβει το Κέντρο καθίσταται αποσυνάγωγος. Ο δε Κυριάκος βλέπει να στοιχίζονται στη Συνταγματική θέση του τα μικρότερα κόμματα κι αυτό αποτελεί μια εξαιρετική απόδειξη της πολιτικής του παντοδυναμίας.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή την πολιτική παντοδυναμία δεν μπορεί να τη διαθέτει εσαεί. Όμως τώρα βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς των μικρών κομμάτων να συνειδητοποιούν ότι με την πρότασή του θα κερδίσει κι ο τόπος κι οι ίδιοι. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην ομογένεια και την προσβάλλει! Η έλλειψη πυξίδας είναι ολοφάνερη και σ’ αυτό το ζήτημα μαζί με τον αυτοπροσδιορισμό και την εσωτερική διαμάχη. Αυτά όμως αποτελούν χαρακτηριστικά ομάδων του περιθωρίου και γκρουπούσκουλων κι όχι κομμάτων εξουσίας με αυξημένη εκλογική βάση.
Εξ ου και αυτογελοιοποιούνται καθιστάμενοι αποσυνάγωγοι…